Korlátoznák a külföldi hátterű médiát Lengyelországban

2020. július 20. 13:23
Az elnökválasztás során a külföldi tulajdonú média erőteljes támadást intézett a PiS vezette kormányzatra – jelentette ki Jarosław Kaczyński egy rádióműsorban.

A külföldi tulajdonú hírportálok és újságok jelentős korlátozására készül a konzervatív lengyel kormánypárt – tudta meg a Magyar Nemzet. A tervezetről Jarosław Kaczyński pártelnök vasárnap egy helyi rádiónak beszélt a Reuters szerint. A hírügynökség azt írta: „a Jog és Igazságosság (PiS) olyan szabályok kidolgozására törekszik, amelyek korlátoznák a külföldi tulajdonban lévő sajtóorgánumok koncentrációját”.

Kaczyński arról is beszélt, hogy ezeket az átalakításokat még a 2023-ban esedékes parlamenti választások előtt, azaz a nemzeti kabinet kormányzása alatt befejeznék. A lengyel kormánypárt régóta hangoztatja, hogy a külföldi tulajdonban lévő médiaorgánumok beavatkoznak Lengyelország belügyeibe, ezért a lengyel tulajdonú média pozíciójának erősítése elengedhetetlen. Ezt támasztja alá, hogy a korábban jelzettekhez képest feltűnően szoros csatában győzte le ellenzéki ellenfelét Andrzej Duda jobboldali államfő a lengyel elnökválasztás két hete megrendezett második fordulójában.

Kaczyński a rádióműsorban azt mondta: „az elnökválasztás során a külföldi tulajdonú média erőteljes támadást intézett a PiS vezette kormányzatra”. Mint fogalmazott: a voksolást végül a szavazatok 51 százalékával megnyerő jobboldali államfő, Andrzej Duda és ellenzéki kihívója, Rafał Trzaskowski elsősorban a fiatalok körében rendkívül népszerű külföldi tulajdonban lévő hírportáloknak és sajtótermékeknek köszönhette. A pártelnök szeretné, ha az ügy mihamarabb eljutna a törvényalkotási fázisig, lehetővé téve a lengyel sajtó tulajdonosi viszonyainak jelentős átalakítását. Mint mondta, a lehetséges szabályozások egyelőre elemzés alatt állnak, és viták folynak az ügyről. A PiS egy neve elhallgatását kérő tisztviselője egyébként a Reutersnek úgy fogalmazott: sok lehetőséget mérlegel a nemzeti kormány, ezek között szerepel a regionális lapok felvásárlása is, amelyek jelentős hányada német tulajdoni hátterű.

A legnagyobb ellenzéki párt a Polgári Platform (PO) egyébként nem nyugodott bele abba, hogy jelöltje alulmaradt a voksoláson: a liberális párt az eredmények érvénytelenítését kérte a legfelsőbb bíróságtól. Az ellenzéki párt érvelése szerint ugyanis Trzaskowski nem részesült egyenlő mértékben az állami támogatásokból, nem szerepelhetett ugyanannyit a közszolgálati médiában, és mindez azt eredményezte, hogy „a helyzete sem volt egyenlő” Andrzej Dudával.

Mindenesetre Trzaskowski sem szűkölködött a támogatókban, ahogy korábban mi is lehoztuk: a varsói főpolgármesternek kedvezve kapcsolódott be a választási kampányba a lengyelországi Báthory Alapítvány (Fundacja im. Stefana Batorego), amelyet Soros György magyar származású amerikai milliárdos alapított.

(Nyitókép: Varsó, 2020. június 28. Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke távozik a szavazóhelyiségből a lengyel elnökválasztás első fordulójában Varsóban 2020. június 28-án. MTI/PAP/Tomasz Gzell.)

Összesen 166 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Hírtv 203 dolgozója közül 195-öt kirúgtak KESMÁ-ék a pártatlanság jegyében.
A szakmai színvonal ezzel egyidőben változni kezdett.

https://youtu.be/fhJ8HY24Pb8
https://youtu.be/5uvqhA4_2tU

"A legnagyobb ellenzéki párt a Polgári Platform (PO) egyébként nem nyugodott bele abba, hogy jelöltje alulmaradt a voksoláson: a liberális párt az eredmények érvénytelenítését kérte a legfelsőbb bíróságtól. Az ellenzéki párt érvelése szerint ugyanis Trzaskowski nem részesült egyenlő mértékben az állami támogatásokból, nem szerepelhetett ugyanannyit a közszolgálati médiában, és mindez azt eredményezte, hogy a helyzete sem volt egyenlő Andrzej Dudával."

Duda meg felvethetné, hogy ő meg egy fillért sem kapott Soros cégéres cégeitől- így az a furcsa helyzet állt elő, hogy a liberális faló több posztert tudott kirakni a kampány során, mint Duda!

"a lengyelországi Báthory Alapítvány (Fundacja im. Stefana Batorego), amelyet Soros György magyar származású amerikai milliárdos alapított."
Ti lesztek lebombázva, élen G.Soros nemzetközi bűnözővel.

Amit műveltek a német médiabirodalmak a lengyel elnökválasztásokon az legyen előremutató tanulság nekünk.
Ki kell szorítani ezeket a senki által meg nem választott az országok belügyeibe avatkozó német érdekeltségeket, amíg nem késő.

És mégsem tanulsz belőle, mindig összetöröd magad.

Lehet, hogy le tudta röhögés nélkül írni, na de olvasni? Le tudta röhögés nélkül?

Azt írta, hogy egyeztessünk. Szerinted is rendben?
Szerintem is. Akkor egyeztettünk. :)

Háry János nicknév jobban illene hozzád.
Vagy teljesen tájékozatlan vagy.

platonov1971 2020. július 20. 17:50

@Sulammit
Egyeztess Ilonah-val!
Ha te tényleg azt gondolod hogy ezek normális Kultúr emberek, és ebben a tónusban kell írni és beszélni ahogy az Imént felsorolt emberek akkor tényleg csak sajnálni tudom a jobboldal kulturáltságát és gondolkodását

Remélem hazaérsz 6-ra, reggel 6-ra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés