Újraválasztotta elnökének Robert Ficót a legnagyobb szlovák ellenzéki párt

2020. július 18. 19:15
A Smer-SD sokat veszített népszerűségéből a Ján Kuciak oknyomozó újságíró és barátnője 2018-as meggyilkolása nyomán felszínre került korrupciós botrányok nyomán.

A legnagyobb szlovák ellenzéki párt, az Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) újraválasztotta elnökének Robert Ficót, a volt szlovák miniszterelnököt szombati rendkívüli tanácskozásán Pozsonyban.

A párt vezető testületét csaknem öt hónappal a február végi választási vereséget követően azért kellett összehívni, mert több vezető politikus Peter Pellegrini volt szlovák kormányfő vezetésével júniusban kilépett a pártból. Pellegrinivel együtt az öt alelnök közül hárman távoztak.

Az 1999-ben Fico által alapított Irány – Szociáldemokrácia sokáig a legerősebb politikai párt volt Szlovákiában, és abszolút többséggel rendelkezett a törvényhozásban. Azonban sokat veszített népszerűségéből a Ján Kuciak oknyomozó újságíró és barátnője 2018-as meggyilkolása nyomán felszínre került korrupciós botrányok nyomán. Az ennek kapcsán kibontakozó tömegtüntetések Fico lemondásához vezettek a kormányfői tisztségről.

Utódja, Pellegrini viszont azóta népszerűségben túlszárnyalta Ficót. Egy közelmúltban végzett felmérés szerint Pellegrini az alakulóban lévő Hang-Szociáldemokrácia (Hlas-Sociálná demokracia) nevű új pártjával már kétszer akkora támogatottsággal bír, mint az Irány – Szociáldemokrácia.

(MTI)

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés