Autómentesítik a Városligetet

2020. július 17. 9:41
Lezárják az autóforgalom elől a Kós Károly sétányt és csúcsidőn kívül az Állatkerti körutat is.

A Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója Facebook-oldalán tette közzé a hírt, miszerint a Kormány úgy döntött, hogy a Kós Károly sétányt lezárja az autóforgalom elől és a Városligetet teljes egészében a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak adja át. Vitézy Dávid posztjából kiderül az is, hogy a tervezetet a városvezetés és a Kormány egyetértése alapján a Budapest Fejlesztési Központ készíti elő, Fürjes Balázs államtitkár irányítása mellett. 

Vitézy közleménye szerint a kormányhatározatban rögzített közlekedéspolitikai célok és intézkedések az alábbiak:

  • Teljesen autómentessé válik a Városliget, lezárják az autóforgalom elől a Kós Károly sétányt és csúcsidőn kívül az Állatkerti körutat is. A forgalmi korlátozás a trolibuszokat természetesen nem érinti.
  • Teljesen autómentes lesz a város ikonikus történelmi tere, a Hősök tere, mind a Műcsarnok, mind a Szépművészeti Múzeum előtt.
  • Megszűnik a felszíni parkolás a Városligetben (az Állatkerti körút egy rövid szakaszát kivéve), a célforgalmi parkolási igényeket a Liget Budapest projektben épült új Dózsa György úti mélygarázs látja el.
  • Az M3-as autópálya felől érkező autóforgalom számára összesen 1500 férőhelyes új P+R parkoló épülhet az M3 autópálya-bevezető – Hungária gyűrű – Mexikói út csomópontjában, a Mexikói úti Kisföldalatti-végállomásnál. A külső kerületekből és az észak-pesti elővárosokból érkezők így sokkal könnyebben válthatnak majd az autóról kisföldalattira, villamosra vagy trolibuszra, sőt, a jövőben akár vasútra is. Az új parkolók tervezését még idén nyáron megkezdjük.
  • Új közúti és villamosfelüljáró tervezését kezdi meg a BFK a Nagy Lajos király útja és Szegedi út vonalában, így a váci vasútvonal és Rákosrendező fölött átívelő felüljárón a Béke térig. Az új felüljáró összeköti Zuglót Angyalfölddel, tehermentesítheti a Hungária körutat és segíthet az M3-as autópályáról érkező forgalomnak az autók elől elzárt Városliget elkerülésében. Az új villamoskapcsolat pedig a 3-as villamos-körgyűrű folytatását jelenti majd Angyalföld felé.

A Budapest Fejlesztési Központ a fenti előkészítési, tervezési feladatokat a BKK-val együttműködésben végzi majd a kormányhatározat szerint.

(Nyitókép forrása: Facebook.)

Összesen 165 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Annak is örülnék, ha az illegálisan itt élő és feketén bizniszelő több tízezer kínaitól (ők miért nem migránsok???) mentesítenék Budapestet.....

Az M3-as bevezető eleve rosszul van kialakítva, de ez olyan adottság, amivel nincs mit kezdeni. A bejövő forgalmat a Hungária, illetve a Róbert Károly körút felé lehet irányítani. Az Andrássy út irányából, irányába a Városligetet az Ajtósi Dürer soron oda-vissza meg lehet kerülni, így az Állatkerti út is kimaradhat a forgalomból.

Tudsz olvasni? Ugye nem? Hol olvasnál, már ha tudnál itt Karácsonyról?

"a Kormány úgy döntött," Fogtad? A KORMÁNY!

A te Gerid, most kapott egy nagy gellert és ezt nem tudjátok lenyelni.
Kikényszerítette a nagy túrót! A Liget-projekt nem csak az épületekből áll, hanem a közlekedésből is.
Ez egy régi terv része, kamugeri még épp egyik pártból ült át a másikba, amikor már készen voltak ezek a tervek.

Úgy tudod, hogy én vagyok a titkárnőd? Hát, nem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés