A Mol gázt és gázkondenzátumot talált Pakisztánban

2020. július 14. 10:06
A Mamikhel-S-1-es kúton elvégzett fúrás mélysége mintegy 5 kilométer.

A Mol-csoport ismét gázt és gázkondenzátumot talált Pakisztánban, ez tovább erősíti a társaság kutatás-termelési nemzetközi tevékenységét – közölte a Mol kedden az MTI-vel. A találat az északi TAL koncessziós területen van, amelynek a Mol az operátora. A Mamikhel-S-1-es kúton elvégzett fúrás mélysége mintegy 5 kilométer, és a tesztelés során a kút naponta 6516 hordó egyenértékű szénhidrogént termelt. A kút további tesztelése folyamatban van – írják. Berislav Gaso, a Mol-csoport kutatás-termelési ügyvezető igazgatója a közleményben elmondta, a legújabb pakisztáni találat a TAL koncesszió mélyebb rétegeiben nyit újabb lehetőséget, emellett a Mamikhel S-1 felfedezés tovább erősíti a térség energiabiztonságát.

A Mol operátorként naponta mintegy 90 ezer hordó egyenértékű szénhidrogént termel ki a TAL koncesszióban, amelyben 8,4 százalékos a részesedése. A magyar vállalatnak a konzorciumban három pakisztáni állami és egy magán olajvállalat a partnere. A közleményben ismertetik, hogy a Mol 21 éve van jelen az ázsiai államban, ahol 4 szénhidrogén blokkban van érdekeltsége. A mostani a Mol 13. találata Pakisztánban, a magyar vállalat által működtetett TAL koncesszió az ország második legnagyobb PB-gáz és olajtermelője, a 200 milliós Pakisztán gázellátásának csaknem 9 százalékát adja.

Hangsúlyozzák, a Mol célja kutatás-termelési üzletágának nemzetközi erősítése, három hónapon belül ez a Mol második találata, márciusban a Mol Norge az Északi-tenger norvég részén bukkant olajra. A Mol-csoport kutatás-termelés üzletága 14 országban van jelen, melyek közül 9 államban termel. A Közép-európai tevékenység mellett a Mol ott van a Független Államok Közösségében, Közel-Keleten, Afrikában, Pakisztánban és az Északi-tengeren. Felidézik, a Mol-csoport áprilisban jelentette be, hogy megvette az amerikai Chevron azerbajdzsáni érdekeltségét a világ egyik legnagyobb olajmezőjében. A 9,5 százalékos ACG mező részesedés napi 20 000 hordóval erősíti a cég-csoport termelését, ami a jelenlegi termelés csaknem ötöde.

A nemzetközi terjeszkedés célja készletpótlás, hiszen a Mol szénhidrogén-termelésének mintegy 60 százaléka a régióból – Magyarország és Horvátország – származik. A helyi mezők kimerülőben vannak, idővel egyre kevesebb szénhidrogén termelhető ki belőlük – írják a közleményben.

(MTI)

| belföld | gáz | MTI | Mol

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"az MSZP fölösleges pénzkidobásnak tartja, az LMP pedig arra emlékeztet, hogy ettől még nem lesz biztonságosabb az energiaellátás."
Szanyi Tibor, a szakértő kormány egykori államtitkára: ""A bűncselekmény határait súroló, ész nélküli pénzkidobás" tartja a MOL-tulajdonrész visszavásárlását az oroszoktól".
"Podolák György, az MSZP energetikai tagozatának elnöke és Szekeres Imre gazdaságpolitikai kabinetvezető közleményben tudatta: a szocialisták szerint elfogadhatatlan a visszavásárlás"
"Jávor Benedek LMP szerint nem igaz, hogy a Mol-részvények visszavásárlásától javul Magyarország energiabiztonsága, viszont 500 milliárd forinttal nő az államadósság - és Jávor szerint a kormány halmozottan hátrányos helyzetű rétegektől von el forrásokat."
Múlt héten 500 milliós nyereség DOLLÁRBAN, a 31 tonna aranyvásárláson. Most ez.
Egyre szarabbul állunk, ATV reggel, délben, este: oktatási válság, lakhatási válság, egészségügyi válság...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés