Uniós biztos: Az EU-költségvetés védelmének alapvető feltétele a jogállamiság biztosítása

2020. július 9. 18:48
Cseh Katalin szerint a javaslat kiváló eszköz, Deustch Tamás támadásnak nevezte azt.

Az európai uniós költségvetés védelmének alapvető feltétele a jogállamiság tagállamokon belüli biztosítása, valamint a közösség forrásainak megóvása a korrupcióval és a csalással szemben – szögezte le Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa csütörtökön Brüsszelben. Reynders az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén hangsúlyozta: jelenleg nincs olyan eszköz a brüsszeli testület kezében, amellyel a jogállamiság rendszerszintű megsértését hatékonyan szankcionálhatná. A javasolt új mechanizmus alapján amennyiben egy tagállam fenyegeti a közösség pénzügyi érdekeit, az EU-nak joga lesz arányos módon felfüggesztenie a támogatások folyósítását – közölte.

Az új mechanizmus nem csak a költségvetést fogja védeni, hanem lehetővé teszi a hatékonyabb reagálást olyan esetekben, mint a koronavírus-járvány okozta válság, valamint hatással lesz az uniós pénzek elköltésének hatékonyságára is. A mechanizmus tisztességes és előítélet-mentes kritériumokra fog épülni, és figyelembe veszi a tagállamok véleményét is. Az elfogadott intézkedések megtámadhatók lesznek az Európai Bíróságon – mondta Reynders.

Johannes Hahn költségvetési biztos beszédében rámutatott, hogy az Európai Bizottság olyan általános mechanizmus létrehozását javasolja, amely a jogállamiság újfajta védelme mellett megvédi az Európai Unió költségvetését is, és hatékony fellépést biztosít a korrupció ellen. Reményét fejezte ki, hogy az Európai Unió Tanácsának német elnöksége alatt gyakorlati előrelépést sikerül elérni, az EP pedig támogatni fogja „a fontos javaslat érdemi részének megőrzését”, központi elemeinek elfogadását.

Michael Roth, az EU soros elnökségét betöltő Németország külügyminisztériumának EU-ügyekért felelős államminisztere elmondta, országa örvendetesnek tartja a költségvetési források összekötését a jogállamiság elveinek tiszteletben tartásával. Kiemelte, a német elnökség a tanácsülések akár mindegyikén napirendre veszi a jogállamiság helyzetének kérdését, ha arra egy tagállam esetében szükség van. Hangsúlyt helyeznek majd arra, hogy a viták során minden országot azonos módon ítéljenek meg. Ugyanakkor hozzátette, kevés esélyét látja a gyors előrehaladásnak a javaslat elfogadását illetően.

Cseh Katalin szerint a javaslat kiváló eszköz, Deustch Tamás támadásnak nevezte azt

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő azt írta az MTI-hez eljuttatott közleményében, hogy a mai vita újabb példa az EP balliberális többségének azon törekvésére, hogy „átnyomja a jogállamisági köntösbe burkolt, valójában a politikai zsarolást” lehetővé tevő javaslatait, amit a magyarországi ellenzéki képviselők is támogatnak. Kiemelte:

a magyarországi ellenzéki pártok EP-képviselői minden energiájukat azért mozgósítják, hogy minél kevesebb pénz jusson Magyarországnak, hogy elvegyék az európai uniós forrásokat a magyar emberektől.

Mi vissza fogjuk verni ezt a támadást, és megfelelő nagyságrendű európai uniós forrás fog Magyarországra érkezni, hogy a magyar gazdaságot, az oktatást, egészségügyet, az infrastruktúra-fejlesztéseket ezek a források is segítsék” – tette hozzá Deutsch.

Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom EP-képviselője felszólalásában azt mondta, az unió új költségvetése lehetőséget ad arra, hogy az EU-s pénzek elköltése az európai értékek mentén történjen. A bizottsági javaslat – szavai szerint – kiváló eszköz lehet arra, hogy a civil szervezeteket és magánszemélyeket elnyomó, Európa-ellenes erők ne kaphassanak támogatást.

(MTI)

Összesen 108 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Persze, "az" "európai értékek" a liberális pártpolitikai, aktuálpolitikai értelmezés-belemagyarázás mentén fogalmazódnak meg. Az EU szét fog esni.

Európai érték a migránsok behozatala? Ki írta ezt alá a csatlakozási szerződésben?

Egyetértünk.
Lehet, hogy az is elég lenne, ha brüsszel engedné az álcivil szervezetek pénzügyi ellenőrzését. De hát ez sem európai érték és nem demokratikus.

Ha azt csinálod, amit mi mondunk, kapsz pénzt! :)

A görögöket igazából sorsukra lehetett volna hagyni, az euro nem dőlt volna be. Most a kétségbeesett kiutkeresés két nagy gazdaság az olaszok és a spanyolok miatt van. Ha ezek bedőlnének, dőlne az euro és talán az Unió is. lehet, hogy nem népszerű, de szivesebben vagyok uniós tag (itt legalább vannak bizonyos szabályok), mint Németország közvetlen gazdasági gyarmata. A teljes gazdasági önállóság egyetlen 10 milliós vagy kisebb országnak sem megy Európában ( Svájc és Norvégia is fizet azért, hogy a belső piacot használhassa.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés