Miért hisztizik a Fidesz, ha a magyar jogállamisággal minden rendben van?

2020. július 9. 21:14

Ujhelyi István
Facebook
Pontosan azért, amiért az Európai Ügyészségtől is retteg: tudja, hogy bűnös.

„Miért hisztizik a Fidesz a jogállamisági kritérium miatt, ha a magyar jogállamisággal – ahogyan állítja – minden rendben van?

Jogos kérdés és a választ is tudjuk: a Fidesz pontosan azért menekül a jogállamisági ellenőrzések elől, amiért az Európai Ügyészségtől is retteg, mert tudja, hogy bűnös. A politikai helyzet is egyértelmű: az Európai Parlament tavaly januárban már nagy többséggel (a fideszes képviselők ellenszavazata mellett) elfogadott egy javaslatot ezzel a mechanizmussal kapcsolatban. A dokumentum alapján az Európai Bizottság a jövőben egy független szakemberekből álló testület segítségével állapíthatja majd meg: léteznek-e »a jogállamiság tekintetében fennálló, általánossá vált hiányosságok«, majd az előfinanszírozás csökkentésétől az uniós támogatás felfüggesztéséig terjedő válaszintézkedéseket javasolhatnak. Az uniós források blokkolását abban az esetben oldhatják fel a Parlament és a Tanács közös döntésével, ha a tagállami kormány kijavította a hiányosságokat. Ennek alapján olyan esetekben merülhet fel jogállami probléma, ha például a korrupciót feltáró nyomozóhatóság nem működik megfelelően, a jogosulatlanul kifizetett összegeket nem fizetik vissza, vagy nincs megfelelő együttműködés az EU Csalás Elleni Hivatalával. A szükséges mechanizmus tehát megvan, kidolgoztuk, elfogadtuk, most már a Tanácson múlik, hogy alkalmazni is lehessen.

Ahogyan korábban elmondtam már, most is újra megerősítem: csak olyan jogállami mechanizmust tartunk elfogadhatónak, amely az uniós forrásokról szóló döntés jogát csavarja ki a szabályokat megszegő kormányok kezéből, de a polgárok, önkormányzatok, vállalkozások és civilszervezetek viszont nem esnek el a nekik járó európai pénzektől. Nem Brüsszel sérti meg Magyarországot, hanem a magyar kormány sérti meg a tisztességet és a törvényeket! A magyaroknak járó uniós támogatások kimentése a tolvaj oligarchák kezéből tehát nem hazaárulás, hanem hazafias kötelesség!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 137 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A jogállamisággal az EU-nak van főleg baja. Nem tudja megállapítani, hogy az egyáltalán micsoda:
"Jogállamisági kritériumok
Mandíner, 2019. október 3
DONÁTH ANNA EP-képviselőként én mindenképpen partner leszek abban, hogy egységes jogállamisági kritériumokat dolgozzunk ki."

Von der Leyen már az elején jelezte, hogy csak az összes tagállamra kiterjedő "jogállamiság"-ellenőrzésről lehet szó. Például, a finn elnökség nagypofájú megjegyzései után derült ki, hogy a finn "jogállamiság" elmarad a magyarétól.

Az hagyján, de a görög kikötőket miért adták el a görögök a kínaiaknak?

Kövesi otthon korrupciós ügyekben politikai alapon hozott ítéleteket. Ezek miatt eljárás indult ellene, a román kormány nem értett egyet a kinevezésével. Az hogy ennek ellenére őt nevezték ki, azt jelentheti, hogy otthoni ügyei miatt kézben tartható, ráadásul magyarellenességére számíthatnak megbízói. Máris kijelentette, hogy akkor is vizsgálatot folytatna magyar ügyekben, ha nem vagyunk tagjai az Európai Ügyészségnek. Ami nyilván politikai alapon működne, ahogyan az Kövesi otthon is tette. Szerencsére nálunk nem vizsgálódhat, bár az EU bürokrácia nem ragaszkodik a jogállamisághoz, ezt már párszor megmutatták.

A baloldal a korrupciós vádakat politikai alapon használja a jobboldal ellen, most már nemzetközi méretekben is ezt tennék. Most került elő egy hangfelvétel, hogy Berlusconi esetében nem volt indokolt az eljárás.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés