Az ENSZ-főtitkár szerint abba kell hagyni szénipar finanszírozását

2020. július 9. 15:01
Az ENSZ-főtitkár úgy fogalmazott, hogy a szénnek nincs helye a koronavírus-járvány utáni talpra állásban.

António Guterres ENSZ-főtitkár arra szólította a világ országait, hogy hagyják abba a szénipar finanszírozását, és ne építsenek új, széntüzelésű hőerőműveket, hogy át lehessen térni a tiszta energiatermelésre. Guterres a Nemzetközi Energia-ügynökség (IEA) által szervezett, tiszta energiára való áttérésnek szentelt londoni miniszteri konferencián beszélt erről, videólinken szólt a résztvevőköz. A nemzetközi fórumon az energiafelhasználás és üvegházhatású gázok mintegy nyolcvan százalékát kibocsátó csaknem negyven ország szakminiszterei vettek részt. Megvitatták, hogy milyen intézkedések megtételére van szükség a gazdasági fellendüléshez, a káros emisszió csökkentéséhez és az éghajlantváltozást nem erősítő energiaipari rendszerek létrehozásához

Az ENSZ-főtitkár úgy fogalmazott, hogy a szénnek nincs helye a koronavírus-járvány utáni talpra állásban. Az éghajlatváltozás mintegy 80 százalékáért a szén-, az olaj- vagy gáz-, illetve a fosszilis üzemanyagot előállító ipar felelős. Guterres rávilágított arra, hogy a megújuló energiákat előállító ágazat háromszor több munkahelyet teremt ezeknél az iparágaknál. Ilyen tekintetben pozitív példának hozta fel az európai uniós és dél-koreai terveket, de méltatta az olajban gazdag Nigériát is, amiért átalakítja a fosszilis energiaforrásokat termelő ágazat támogatását. Guterres szerint sokakhoz még nem jutott el ez az üzenet. Sajnálatosnak nevezte azt, hogy a G20-as országcsoport kilábalási tervei között szerepel, hogy kétszer annyi, adófizetőktől befolyó pénzt akarnak költeni a fosszilis energiaforrások felhasználására, mint a tiszta energia előállítására.

A konferencián elhangzott, hogy világ legnagyobb szénkitermelő országa, Kína elkötelezett a tiszta és hatékony, alacsony karbonemissziós energiaipari fejlesztések iránt. Cseng Csing-hua, a kínai nemzeti energiaipari hivatal igazgatója azt hangoztatta, hogy országa nagy erőfeszítéseket tesz a víz-, a szél-, és a napenergia-ipar fejlesztésére.

(MTI)

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés