Merkel: A német elnökség Orbánnal szemben is kiáll a jogállamiságért

2020. július 8. 19:56
Cseh Katalin szerint a cselekvés elmaradása újabb szöget ütne a magyar demokrácia koporsójába. Plenáris ülést tartott az EP.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Németország legfőbb prioritása, hogy Európa a korábbinál erősebben és egységesebben kerüljön ki a koronavírus okozta válságból – jelentette ki a német kancellár szerdán Brüsszelben.

Angela Merkel az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén bemutatta a német elnökség stratégiáját és fő céljait. „Hatalmas erőfeszítésre, közös munkára és szolidaritásra van szükség az Európa előtt álló problémák megoldásához. Meg kell változtatnunk Európát, ha meg akarjuk védeni és őrizni” – fogalmazott.

Aláhúzta, hogy semmifajta világjárvány nem lehet ürügy a demokratikus jogok csorbítására, az emberi jogokat nagyon rövid ideig és nagyon indokolt esetben szabad csak korlátozni. Illetve leszögezte, hogy nem nevezhető demokráciának az a rendszer, ahol az ellenzéki hangok vagy a sokszínűség nem kívánatos.

„Most minden korábbinál inkább szükség van arra, hogy az alapvető jogokat és értékeket megvédjük, hogy támogassuk egymást és összetartsunk” – hangsúlyozta.

Összefogás kell

A járvány okozta kihívások kezelése akkor lehetséges, Európa akkor kerülhet ki erősebben a válságból, ha a tagországok összefognak, segítenek egymásnak. Egyedül egyetlen ország sem képes kilábalni a krízisből. A szolidaritás nem csak gesztus, hanem hosszú távú befektetés. Gyűlölettel és ellenségeskedéssel nem lehet megküzdeni a vírussal – mondta.

Rámutatott, hogy a német uniós elnökség célkitűzései között szerepel az alapvető jogok védelme, a szolidaritás előmozdítása, a környezetvédelem, a digitalizáció felgyorsítása, valamint Európa szerepének megerősítése a világban.

Fontosnak nevezte, hogy Európa digitális téren minden más szereplőtől függetlenné váljon, s erősítse a védelmét a kibertámadásokkal szemben is.

Németország felgyorsítaná a tárgyalásokat Nagy-Britanniával

Nagy-Britannia európai uniós kilépésével összefüggésben aláhúzta, a szigetország a jövőben is fontos partnere marad az EU-nak. Németország fel kívánja gyorsítani a tárgyalásokat, hogy még az ősz folyamán megállapodás születhessen a jövőbeli kapcsolatok lezáratlan fejezeteinek tekintetében. Azonban arra is fel kell készülnie az EU-nak, hogy a december végéig tartó átmeneti időszak lezárultáig nem születik megállapodás Londonnal – figyelmeztetett.

Angela Merkel beszélt arról is, hogy a német elnökség előrelépést kívánna elérni Észak-Macedónia és adott esetben Albánia csatlakozási folyamatában is, illetve elő akarja mozdítani más nyugat-balkáni országok uniós integrációját is. Kiemelte továbbá, Németország foglalkozni kíván a migráció kérdésével, ugyanis – szavai szerint – előrelépésre van szükség az uniós migrációs politika területén, a tagállamoknak egyetértésben kell megoldaniuk ezt a politikai és humanitárius feladatot.

Kínával összefüggésben elmondta, az EU szoros politikai és kereskedelmi kapcsolatokat tart fent a távol-keleti országgal, ugyanakkor az emberi jogokat és a jogállamiságot érintően jelentős nézetkülönbségek vannak. Noha nem tartható meg ősszel az EU-Kína csúcstalálkozó, Berlin azért fontosnak tartja, hogy a párbeszéd folytatódjon Pekinggel.

Képviselői kérdésre válaszolva a kancellár leszögezte:

a német elnökség kiáll a jogállamiságért, annak csorbulását szóvá teszi még akkor is, ha Orbán Viktorról van szó,

és nézeteltérés van köztük azzal kapcsolatban, hogy mi történik Magyarországon. Ahogy az Európai Parlamentnek, úgy az Európai Unió Tanácsának is érdeke, hogy a közösségi pénzek oda kerüljenek, ahol azokra a legnagyobb szükség van – húzta alá.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy a járvány miatt a világ és benne Európa mélyebb krízisbe került, mint a 2008-as gazdasági világválság idején. Szerinte a fellendülést csakis közös munkával lehet elindítani és fenntartani. Ehhez nyújtana segítséget az EU hétéves költségvetésére épülő, 750 milliárd eurós helyreállítási csomagra vonatkozó bizottsági javaslat.

Győri Enikő: Méltányos és kiegyensúlyozott költségvetés kell

Győri Enikő fideszes EP-képviselő felszólalásában kijelentette, a következő hat hónapban azon témákat kell előtérbe helyezni, amelyek összekötik a tagországokat és elősegítik az EU versenyképességét.

Arra szólított fel, hogy a német elnökség szálljon síkra egy méltányos és kiegyensúlyozott költségvetés elfogadása érdekében, megerősített kohéziós politikával, a jogállamiság terén pedig emelkedjen felül a prekoncepciókon, és tegyen azért, hogy az uniós szerződések mentén egyenlő mércével lehessen csak vizsgálódni.

Cseh Katalin: A cselekvés elmaradása újabb szöget ütne a magyar demokrácia koporsójába

Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom képviselője hangsúlyozta, a német elnökség tehetne azért, hogy az EU-s támogatások közvetlenül a civil szervezetekhez jussanak ahelyett, hogy „azt a kormányt támogatná, amely lábbal tiporja az EU értékeit”. Kijelentette, hogy a cselekvés elmaradása aláásná EU stabilitását, és újabb szöget ütne a magyar demokrácia koporsójába.

(MTI)

Összesen 200 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Képes lenne rá.

Esküszöm, úgy beszél a nő, mint néhai Brezsnyev ettárs.

Kiáll azért, amiről még fogalma sincs:
Jogállamisági kritériumok
Mandíner, 2019. október 3
DONÁTH ANNA EP-képviselőként én mindenképpen partner leszek abban, hogy egységes jogállamisági kritériumokat dolgozzunk ki.

Kolumbusz a legalkalmasabb - írod.
Azért mert zsidó?

Merkel a szokásos formulát használja: óvatos és semmitmondó Orbán-ellenes retorika, amiről tudni lehet, hogy nem lesz belőle komoly Orbán-ellenes lépés.

Láthatóan jól érzed magad a felvett szerepedben, csak rosszul értelmezed. De kétségtelen, üres poénkodásnak megfelel.

Te, aki bezárkózol egy buborékban, te próbálsz észérvekről beszélni? Eleve kerülöd az érvelést azzal, hogy felsőbbrendűséget és kizárólagosságot követelsz a buborékon belüli hangoknak.

Látod, csak hörögsz összefüggéstelenül, vergődsz a vélt felsőbbrendűséged tudatában. Te akarod megmondani másoknak, hogyan értelmezzék a demokráciát, pusztán azért, mert a világlátásuk más, mint a tied. Pedig az ő véleményük pont annyit ér, mint a tieid véleménye, ez például a demokrácia egyik tétele. Igaz, nem a ti liberális demokráciátoké, amelyik mindig az a részt tekinti mértékadó többségnek, amelyik a pillanatnyi céljainak megfelel. Ezért osztanák a társadalmat sok-sok felszabadítandó kisebbségre.

Azt végképp nem érted, hogy az életszínvonal, a pénz nem minden, nem jelenti az "értékek" non plusz ultráját. Harminc év után látható, hogy a nyugati társadalom most fizeti meg a jólét árát. Csak látni kell az utóbbi évek fejleményeit.

A kétharmad pedig lásd be, az 1990-es törvényalkotók munkájának az eredménye. Náluk reklamálj, mert a megszerzett hatalommal élni kell, a hatalom nem egy darab csokoládé, amit odanyújtunk a másiknak, hogy kérsz egy falatot? Neked kell a legjobban tudnod, hogy kedvenceid ugyanígy csinálnák.

Ne erőlködj, nem értem, egy felsőbbrendű lény hogyan görcsölhet ennyit, hogy valami kis igazsága legyen. Úgy látom elvtárs, te sem vagy biztos abban, amit mondasz, azért nem tudsz higgadtan fogalmazni, csak a kötelességedet teljesíted. De hát megértelek, az ellenzék jeles képviselői ezt a mintát teszik eléd, te meg boldogan lihegve követed őket.

Nem szédülsz a magas lovon ennyi hülyeségtől? Egyébként jól fogalmaztál, a nép te is vagy, de csak az, mert a nép önmagában még nem a nemzet. Ahhoz nem elég magyar állampolgárnak lenni. Kommunista őseid is népi demokráciáról beszéltek, nem a nemzethez kötötték a fogalmat. Ahogyan ti is a liberalizmushoz kötitek, mert már a néptől - tehát az emberektől - is elvonatkoztatnátok.

Nem az a baj, hogy hazudtok, hanem az, hogy el is hiszitek.

Amikor nem loptak meg, akkor elvették a fizetésem 45%-át. Most, hogy meglopnak, most megkapom a 100%-ot. Hát tényleg gondolkodóba estem..... Ja, nem

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés