J. K. Rowling és 150 más híresség állt ki a vélemény szabadsága mellett

2020. július 8. 14:45
A levélben szót emeltek a nyilvános megszégyenítés és kirekesztés divatja és a „vakító erkölcsi bizonyosság” ellen.

Mintegy 150 író, tudós és aktivista, közük J. K. Rowling, Salman Rushdie és Margaret Atwood írta alá azt a nyílt levelet, amelyben a véleménynyilvánítás szabadsága mellett tettek hitet, és elítélték a viták korlátozását. Mint fogalmaztak, nem tartják helyesnek a nyílt viták elfojtását. A levélben szót emeltek a nyilvános megszégyenítés és kirekesztés divatja és a „vakító erkölcsi bizonyosság” ellen. A levél aláírói közül többeket támadtak már valamilyen korábbi véleménynyilvánításukkal kapcsolatban – írta a BBC szerdán.

A szerzők az ún. cancel culture, vagyis az elnémítás kultúrája miatt fejezik ki nemtetszésüket, amelynek terjedése álláspontjuk szerint gátja az érdemi vitáknak. Érvelésük szerint társadalmilag fontos ügyek fogják megszenvedni, ha nem lehet majd ütköztetni a különböző álláspontokat, és megszűnik a vélemények sokszínűsége.

Szerintük a mai világban mintha az emberek egyre kevésbé tolerálnának sajátukéval ellentétes nézeteket, holott egy szabad társadalomban fontos lenne az információk és az eszmék szabad áramlása. Ennek ellenére a levél elején sietnek hozzátenni azt is, hogy támogatandó és pozitív folyamat az, miszerint egyre hangsúlyosabb a megegyezés arról, hogy fel kell számolni a faji és társadalmi egyenlőtlenségeket

„Egy másik fejlemény ellen is felemeljük a hangunkat – folytatódik a levél. „Az illiberalizmus erői világszerte erősödnek, és erőteljes szövetségesre találnak Donald Trump személyében, aki igazi fenyegetést jelent a demokráciára. De az ellenállás nem azt jelenti, hogy megkeményítjük saját felfogásunkat – amit a jobboldali demagógok máris kihasználnak. Az a demokratikus befogadás amit mi akarunk, csak úgy érhető el, ha fellépünk az ellen az intoleráns klíma ellen, amely minden oldalon teret nyert” – írják.

Szerintük az, hogy valakit nyilvánosan meghurcolnak, ha mondanivalója esetleg vitatható, egyre jobban terjed az emberek körében, ráadásul összetett kérdésekben is nagyon egyszerűen és gyorsan ítél a társadalom. 

A Harper's Magazine-ban kedden megjelent levél aláírói között van Noam Chomsky amerikai filozófus, Gloria Steinem amerikai újságíró, feminista aktivista és Garri Kaszparov orosz sakknagymester is neves történészek, írók mellett. „J.K Rowling nemrég a saját bőrén tapasztalta meg, hogy mit is jelent a cancel culture. Az írónő nemrég egy Twitter-posztjában a születési nem fontosságáról értekezett, ami miatt transzfóbiával vádolták meg. Ezután a Harry Potter-filmek sztárjai, illetve a két legjelentősebb rajongói csoport is elhatárolódott tőle, a kiadójánál többen bejelentették, hogy nem hajlandók dolgozni a készülő új gyerekkönyvén” – jegyzi meg a hírről szintén beszámoló Index.

Egy másik aláíró, Salman Rushdie pedig 1988-as, Sátáni versek című regényével vonta magára az iszlám fundamentalisták haragját. Muszlim vallási vezetők istenkáromlásnak minősítették a könyv bizonyos részeit. Homeini ajatollah, Irán legfőbb vezetője fatvát adott ki, vagyis elrendelte, hogy meg kell gyilkolni. Az író ezután majdnem tíz évig rendőri őrizet alatt volt kénytelen élni.

(MTI, Mandiner)

(Fotó: MTI/EPA/Neil Hall. J. K. Rowling angol író, forgatókönyvíró a Legendás állatok: Grindelwald bűntettei című filmje nagy-britanniai premierjén Londonban 2018. november 13-án.)

Összesen 94 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért végignézve az aláírókon, bizton állíthatom, ők is vastagon felelősek, hogy ilyen helyzet alakulhatott ki a világ fejlettebb felében. Ők most csak azon berzenkednek, hogy a PC-világ nem a nekik kedves hőfokon izzik- picit meleg lett nekik is a cipó...

Na, Applebaum aztán tényleg az a kategória, akit onnantól zavar a vita hiánya, ha ő áll a rosszabbik oldalon, legalábbis a Magyarországgal kapcsolatos megmondásaiból ez derült ki.

Fukuyamának legalább voltak saját gondolatai is (más kérdés, hogy volt-e azoknak a gondolatoknak értelme, de legalább látszott rajta, hogy szokott gondolkodni is), Applebaum meg csak visszaböfögte a ballib közhelygyűjteményt :)
Ettől eltekintve nincs sok különbség közöttük, a politikai szerepvállalásuk tökéletesen megegyezik.

Majd ha rájönnek az emberek, hogy zenével meg filmekkel nem lehet jóllakni, és valahogy minél nagyobb a szocializmus, annál rosszabbul élnek, akkor majd elkezdenek zavarogni.
Mert most még ott tartanak, hogy elhiszik a médiának, miszerint minél több szocializmus, annál nagyobb jólét - annak ellenére, hogy már a hatvanas évek óta az állam folyamatosan egyre nagyobbra hízik, egyre több az adókból finanszírozott jóléti kiadás, és ennek ellenére sem akar fogyni a szegények száma (a középosztályé igen, folyamatos a lecsúszás)
Megjegyzem, ez nagyon hasonlít az Szdsz még több liberalizmus szövegére, na arról is lehet tudni, hova vezetett.

Generációváltás? Mint amikor Farkasházy ráébredt, hogy az Index újságírói nem a szerinte neki kijáró tisztelettel járulnak elé, hanem kiröhögik?

Színvonalasan, argumentatíve kifejtve minden nézet előadható.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában