WHO: Bizonyítékok vannak arra, hogy a vírus a levegőben is terjed

2020. július 07. 22:18

Korábban a WHO álláspontja az volt, hogy a vírus elsősorban cseppfertőzéssel terjedhet át másokra.

2020. július 07. 22:18
null

Bizonyítékokat találtak nemrégiben arra, hogy a koronavírus a levegőben is terjed – ismerte be kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely ismét figyelmeztetett arra is, hogy a járvány világszerte gyorsul. „Elismerjük, hogy bizonyítékok merülnek fel erre vonatkozóan, így nyitottnak kell lennünk erre a lehetőségre, és megismerni a következményeit” – jelentette ki virtuális genfi sajtótájékoztatóján Benedetta Allegranzi, a WHO szakértője. Előző nap nemzetközi kutatók egy csoportja kongatta meg a vészharangot azzal kapcsolatban, hogy a vírus terjedni tud pusztán a levegőben is.

Allegranzi úgy fogalmazott, hogy nem lehet kizárni ezt a lehetőséget, különösen a zsúfolt közterületeken. „A bizonyítékokat mindazonáltal össze kell gyűjteni és elemezni kell” – tette hozzá, és egyúttal a zárt helyiségek hatékony szellőztetését és a fizikai távolságtartást ajánlotta. „Amikor ez nem lehetséges, a maszk viselését javasoljuk” – hangoztatta. A Clinical Infectious Diseases Oxford nevű tudományos folyóiratban megjelent cikkben több mint 200 nemzetközi hírű tudós szólította fel hétfőn a WHO-t, hogy ismerje el a Covid-19 betegség levegőben való terjedésének a lehetőségét.

Korábban a WHO álláspontja az volt, hogy a vírus elsősorban cseppfertőzéssel terjedhet át másokra.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a szakosított ENSZ-szervezet főigazgatója keddi sajtótájékoztatóján arra figyelmeztetett, hogy

A halálos áldozatok számának emelkedése globális szinten stabilizálódott ugyan, de miközben egyes országok jelentős haladást értek el az áldozatok napi számának csökkentésében, más országokban ez a szám tovább nő – mondta a főigazgató, emlékeztetve, hogy már 11,6 millió fertőzöttet tartanak nyilván világszerte, és több mint 537 ezer embert ölt meg a vírus hat hónap alatt.

 – mondta Tedrosz a spanyolnáthajárványra utalva, amelynek emberek tízmilliói estek áldozatul világszerte. „A nemzeti egység és a nemzetközi szolidaritás kulcsfontosságú, nélkülük nem tudjuk legyőzni a vírust” – hangsúlyozta. Miután a járvány jelentőségét sokáig lekicsinylő Jair Bolsonaro brazil elnök koronavírustesztje pozitív lett, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz emlékeztetett arra, hogy egyetlen ország sem immunis, nem rejtőzhet el a vírus elől, mint ahogyan egyetlen ember sem védett vele szemben.

– jelentette ki Michael Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója is, aki egyúttal gyors jobbulást kívánt a brazil elnöknek.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mákos lecsó
2020. július 08. 11:58
Ha a levegőben is terjed, mi értelme a fertőtlenítős kézmosásnak???
zakar zoltán béla
2020. július 08. 09:14
Whoha!
fogas paduc
2020. július 08. 08:45
A magyar koronavírus kézikönyvből: " Elhúzódó kontaktus olyan COVID-19 beteggel, aki orvosi maszkot viselt (pl. forráskutatás során) Személyi védőfelszerelésteljes hiánya - Közepes - Aktív megfigyelés Az utolsó expozíciótól számított 14 napon át a munkától való tartózkodásHiányos védőfelszerelés: nem viselt orvosi vagy speciális maszkot KözepesAktív megfigyelésAz utolsó expozíciótól számított 14 napon át a munkától való tartózkodás Hiányos védőfelszerelés:nem viselt védőszemüvegetAlacsonyÖnmegfigyelés, ellenőrzése mellettNem szükséges Hiányos védőfelszerelés:nem viselt köpenyt vagy kesztyűta AlacsonyÖnmegfigyelés, ellenőrzése mellett Nem szükséges Minden ajánlott védőfelszerelést visel, de nem speciális, hanem orvosi maszkot hord bAlacsonyÖnmegfigyelés, ellenőrzése mellett Nem szükséges Elhúzódó kontaktus olyan COVID-19 beteggel, aki nem viselt orvosi maszkot (pl. kezelés során)Személyi védőfelszerelésteljes hiánya Magas Aktív megfigyelés Az utolsó expozíciótól számított 14 napon át a munkától való tartózkodás Hiányos védőfelszerelés:nem viselt orvosi vagy speciális maszkot Magas , Aktív megfigyelésAz utolsó expozíciótól számított 14 napon át a munkától való tartózkodás Hiányos védőfelszerelés:nem viselt védőszemüveget KözepesAktív megfigyelésAz utolsó expozíciótól számított 14 napon át a munkától való tartózkodás Hiányos védőfelszerelés:nem viselt köpenyt vagy kesztyűta,bAlacsony Önmegfigyelés, ellenőrzése mellett Nem szükséges Minden ajánlott védőfelszerelést visel, de nem speciális, hanem orvosi maszkot hord -Alacsony-Önmegfigyelés, ellenőrzése mellet tNem szükséges Szóval ez régóta ismert. Az meg hülyeség, hogy a vírus úgy kolbászol a levegőben, mint a parlagfű pollenje - a nyálkahártya azért nyálkahártya, mert nedves nyálka borítja. Ebből a nyákból a víruspatikulum nem tud kiszakadni, csak a nyákkal együtt. Ez olyan, mintha a Batatonban lebegő kovamoszatokat a szél csak úgy ki tudná kapni a vízből.
tevevanegypupu
2020. július 08. 08:41
Hát..ez nyilvánvaló..kicsit mintha későn kezdenék ezt mondani..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik