Amerikai nagykövet: Magyarország jelentős orosz, kínai és amerikai érdeklődésre tart számot

2020. július 6. 13:42
Országtól függ, hogyan áll a kormány a nyitott határok kérdéséhez.

Magyarország Közép-Európa részeként jelentős orosz, kínai és amerikai érdeklődésre tart számot – mutatott rá David Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete egy amerikai rádiós beszélgetős műsorban helyi idő szerint vasárnap. Cornstein John Catsimatidis milliárdos üzletember CATS Roundtable nevű rádiós beszélgetős műsorának vendégeként vázolta röviden Magyarország és az Európai Unió helyzetét. A nagykövet Catsimatidis kérdésére elmondta: sok a bizonytalanság az Európai Unió jövőjét illetően. Rámutatott: az Európai Unió az Egyesült Államoknál sokkal polarizáltabb, és számos törésvonal választja el tagjait ideológiája, földrajzi helyzetük vagy a migrációhoz hasonló megosztó kérdésekben képviselt álláspontjuk mentén.

Magyarország a „a világ legjobban őrzött titka"

Orbán Viktor magyar miniszterelnök például a biztonságot helyezi előtérbe, ahogy az a koronavírus-járvány kezelése során is tapasztalható volt – magyarázta. Magyarország elsősorban ennek tükrében válogatja meg, kiket enged be területére, legyen szó turistákról, vagy letelepedni vágyókról – tette hozzá. Az orosz befolyásról szólva Cornstein elmondta: Magyarországnak elsősorban energiafüggősége és földrajzi közelsége miatt kell kapcsolatban állnia Moszkvával, míg a történelmi előzmények inkább tartózkodóvá teszik. A nagykövet „a világ legjobban őrzött titkának” nevezte Magyarországot, mert gyönyörű tájai, remek ételei és viszonylagos olcsósága ellenére kevéssé ismert a külföldiek körében.

(MTI)

Összesen 74 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A magam részéről abból indulok ki, hogy egy komoly, felelősen gondolkodó üzletember, diplomata olyanokkal szeret dolgozni, érintkezni a diplomácia, az üzleti élet minden területén mint amilyen Ő maga. Olyanokkal, akik megfelelnek bizonyos szakmai és morális értékrendnek, teljesítményük alapján vívtak ki maguknak elismerést, s persze az ellen oldal részéről ezáltal irigységet, gyűlöletet.

Olyanokkal, akik eltérő fajsúlyuk ellenére is gerinccel rendelkeznek, s nem lakájokkal, megvásárolható zsoldosokkal, olyanokkal, akik merik képviselni országuk érdekeit. Olyanokkal, akik jól tudják, az üzleti életben, de a diplomáciában sem fehéren és feketén jelennek meg a dolgok. Minden állam-és kormányfő sakkozóként ül le a tábla elé, s mindenki győzni szeretne. Van akit ez vezérel, s van aki azt lesi, miként tud a partnere kedvébe járni, minél több parasztot és tisztet ingyen odaadni, leüttetni. A partner jóindulatának megnyerése érdekében. S Orbán Viktor ilyen.

David Cornstein Nagykövet Úr számomra ilyen értékrenddel bírónak tűnik. Felkészült, intelligens, korrekt, látja partnere gondjait, tudomásul veszi, hogy egy kis országnak geopolitikai paraméterei alapján, a gazdasági szükségszerűségek mentén szüksége van némi mozgástérre. Miként minden államnak.

Csak utaljak ugye Berlin és Moszkva megkülönböztetett gazdasági kapcsolataira, s hosszú lenne a példatár.

Szóval Nagykövet Úr egy tisztességes, mások érzékenységét figyelembe vevő, a kétoldalú kapcsolatok elmélyítésén fáradozó ember. A mai magyar politikai palettán Orbán Viktoron kívül nincs méltó partnere.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés