Az új francia miniszterelnök a vidék és a főváros megbékélését szeretné

2020. július 4. 7:55
„Nem minden dőlhet el Párizsban. Hiszek a vidékben” – fogalmazott Castex.

Jean Castex új francia miniszterelnök egyik legfőbb céljának a vidék és a főváros közti megbékélést jelölte meg pénteken első televíziós interjújában. „Nem vagyok, mostanáig nem voltam országos politikus. Én helyi politikus vagyok. Az emberek mindennapi életének vagyok a politikusa, és erre büszke vagyok” – mondta a TF1 kereskedelmi televízió híradójának vendégeként Castex, akit Emmanuel Macron államfő bízott meg kormányalakítással.

A nagyközönség számára eddig ismeretlen, 55 éves Castex 2008 óta a spanyol határ közelében található, 6 ezer lakosú Prades jobboldali polgármestere, ahol vasárnap a szavazatok 75,72 százalékával választották újra. A jobbközép Köztársaságiak soraiból néhány nappal ezelőtt kilépett új kormányfő Nicolas Sarkozy államfősége (2007-2012) idején az elnöki hivatal helyettes vezetője volt, majd a nagy franciaországi sporteseményeket, köztük a 2024-es párizsi olimpiai játékokat előkészítő tárcaközi bizottságot vezette, 2020 április óta pedig a koronavírus-járvány miatt kihirdetett általános karantén fokozatos feloldásáért felelős kormánymegbízott volt. A miniszterelnökség az első országos szintű politikai feladata.

Gazdaságösztönzés

Jean Castex elmondta, hogy nem azért fogadta el a kinevezést, mert a rivaldafénybe szeretne kerülni, hanem mert „eredményeket szeretne felmutatni a koronavírus-járvány miatt várható gazdasági válsággal szemben”. Jelezte, hogy elsődleges feladatának egy gazdaságösztönző program beindítását tartja. „De mielőtt megoldásokat adnék, szeretném, ha azokat megvitatnánk a nemzettel, a szociális partnerekkel a vidéki területeken is. Nem minden dőlhet el Párizsban. Hiszek a vidékben” – fogalmazott.

Kiemelte, hogy a környezetvédelem kérdésébe, amelyet az egyik legfőbb miniszterelnöki feladatának tekint, a korábbiaknál jobban szeretné bevonni a vidéki döntéshozókat. „Ez szerepel azon prioritások középpontjában, amelyek megvalósításával a köztársasági elnök megbízott” – mondta a kinevezett kormányfő. „Az ökológia és a szociális párbeszéd. Ez lesz a módszer. A környezetvédelem nem választási lehetőség. Hiszem, hogy már mindenkinek a gondolkodásába beépült, és áthatja a politikai elitet. Ezt a globális és pozitív előrelépést elégedetten veszem tudomásul” – tette hozzá.

A kormánytagok

Jean Castex jelezte, hogy talán már most, a hétvégén megnevezi kormánya tagjait. Kabinetjének filozófiája a hatékonyság lesz, miután szerinte gyorsan kell cselekedni és dolgozni. A miniszterelnök a jövő hét közepén tervezi a nemzetgyűlésben elmondani programbeszédét.

(MTI)

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A ballib mindenhol felszította a nagyváros-vidék ellentétet.

Igen, de az ellentét több évtizedes.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés