Nincs Európa hit és értelem nélkül

2020. július 03. 21:07

Az Axióma új videójában a hit, az értelem és Európa kapcsolatát keresik.

2020. július 03. 21:07
null

A videó XVI. Benedek regensburgi beszédének gondolatából indul ki, mely annak idején komoly erőszakhullámot eredményezett a világon, ugyanis a pápa II. Manuél bizánci császártól idézett, aki műveiben az iszlám erőszakos hittérítését kritizálta. XVI. Benedek ugyanakkor II. Manuél írásaiból nem ezt a részt kívánta kiemelni, hanem mely arról szól, hogy a hit és az értelem szorosabb kapcsolatban áll egymással, mint hinnénk. Filemon Norbert, az Axióma videójának előadója kifejti, Benedek szerint a hit és az értelem nem hogy összekapcsolhatatlanok, hanem pont hogy kéz a kézben járnak. Az elgondolás logikája abból indul ki, hogy a Biblia kimondja: „Isten egy értelmes lény, sőt, ő maga az értelem [...] avagy bármi ami az értelem ellen szól, az maga Isten ellen szól”.

Filemon kiemeli, hogy a keresztény „értelmes hit”-felfogástól az iszlám például jelentősen eltér, ugyanis az általuk elfogadott istenkép magába foglalja a kiszámíthatatlanságot. Még a legfőbb muszlim vallási gondolkodók is tagadták a hit és az értelem kapcsolatát. Szerintük Isten önkényesen cselekszik és kiszámíthatatlanul. A videó kiemeli, hogy Európa azért lehetett sikeres évszázadokon át, mert a hit és az értelem kapcsolatát vallotta, így a vallást összekapcsolta a görög filozófiával és a római joggal. Filemon kiemeli, hogy mindig abból következtek szörnyű katasztrófák Európában, amikor ezt a kapcsolatot elfeledték. „Amikor a hit és az értelem összehangolása sikerrel járt, létrehozták az első egyetemeket, lerakták a tudományos forradalmak alapját, felülmúlhatatlan szépséget alkottak az irodalom, a zene és az építészet területén. Európa adta a világnak a felelős szabadság, a joguralom, az alkotmányos kormányzás és az emberi jogok eszméit” – emeli ki.

A videó persze kitér arra is, mi történt akkor, amikor a hit és az értelem kapcsolatát felszámolták. Kiemelésre kerül, mi annak a következménye, ha elvetjük a hitet. A videó szerint ezzel értelmetlenné tennénk a teológiát, valamint a filozófiai értelmet, avagy egy olyan modern értelemfelfogást alkotnánk meg, amelyben a biztos tudás csakis matematikai és tapasztalati lehet. „Ezen a területen nincsen igazság, csak az én igazam és a te igazad” – fogalmaz Filemon. Ez a gondolkodásmód a videó szerint az erősek igazát eredményezi, mely zsarnoksághoz és a szabadság felszámolásához vezet. A videó készítői szerint ez a zsarnoki felfogás a relativizmus, mely jelenleg dominálja a nyugati kultúrát. „Ha Európa helyre akarja állítani valódi identitását, akkor meg kell hallania a német professzor [XVI. Benedek pápa – a szerk.] valódi üzenetét: a hitnek és az értelemnek szüksége van egymásra” – foglalja össze a videó tanulságát Filemon Norbert.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Crusader
2020. július 07. 15:52
Nagyon jó! Még több ilyet!
Augustus1
2020. július 06. 11:19
Jó, teljességében, mielőtt poénforrássá válna a tejesség.
Rugo
2020. július 04. 12:26
Az iszlám az értelemnek és a tudománynak is ellensége.
kikicsoda
2020. július 04. 04:57
Látod... ez a te szinten ... amit a Keleta képvisel... Majd látogasd már még ... biztos jól el fogtok csevegni ... ösztönszerüen ráéreztek egymásra... te szerencsétlen ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik