Már a kis hableány is rasszista

2020. július 3. 12:49
„Ezt rongálásként kezeljük, és vizsgálatot indítottunk” – tudatta a koppenhágai rendőrség.

Ismeretlenek megrongálták a Hans Christian Andersen meséjéből ismert kis hableánynak a koppenhágai tengerpartnál álló szobrát, és azt írták a talapzatára, hogy rasszista hal. A rendőrségnek egyelőre nem sikerült azonosítania az elkövetőket, akik feltehetően csütörtök éjjel vagy péntek hajnalban firkálták össze a szobrot.

„Ezt rongálásként kezeljük, és vizsgálatot indítottunk” – tudatta a koppenhágai rendőrség.

A 107 éve a koppenhágai tengerpartnál álló, egy sziklán ülő hableányt formáló alkotás már korábban is többször volt rongálók célpontja. Volt, hogy bálnavadászat-ellenes és demokráciapárti aktivisták firkálták össze, és kétszer le is fejezték. A május óta tartó rasszizmusellenes megmozdulások alkalmával többször kerültek rendbontók célkeresztjébe olyan szobrok, amelyek olyan alakokat ábrázolnak, akiknek valamilyen közük volt a gyarmatosításhoz vagy a rasszista elnyomáshoz, de a kis hableánnyal kapcsolatban ilyen felvetés korábban még nem fogalmazódott meg.

„Nehezemre esik felfogni, hogy mi lehet rasszista a Kis hableány című mesében” – adott hangot értetlenségének Ane Grum-Schwensen, a Dél-dániai Egyetem H. C. Andersen Kutatóközpontjának szakértője.

(MTI)

 

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"'Nehezemre esik felfogni, hogy mi lehet rasszista a Kis hableány című mesében' - adott hangot értetlenségének Ane Grum-Schwensen, a Dél-dániai Egyetem H. C. Andersen Kutatóközpontjának szakértője."

De hát nem a mesét rasszistázták, hanem a kishableányt "rasszista hal"-nak titulálták. Ami számomra nehezen megfejthető jelzős szerkezet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés