Silov altábornagy Záhonynál

2020. július 2. 9:32

Fricz Tamás
Magyar Nemzet
A szovjet hadsereg kivonulása szimbolizálja azt, hogy a kommunista diktatúrával leszámoltunk.

„1989. június 16-án zajlott le Nagy Imrének és társainak újratemetése a Hősök terén. 1991. június 19-én pedig az utolsó szovjet katona is elhagyta az országot Záhonynál. Melyik az igazi ünnep? Ezt a legkevésbé sem találós kérdésnek szánom, hanem kulcsfontosságú, eldöntendő kérdésnek a magyar rendszerváltás egészét illetően. Az egész rendszerváltás megítélése, az ahhoz való viszonyulásunk mikéntje és tartalma múlik ezen.

Ezért nem árulok zsákbamacskát, és a leg­elején világossá teszem: semmiképpen sem június 16., tehát Nagy Imre újratemetése, hanem június 19-e, a szovjet hadsereg kivonulása szimbolizálja azt a magyar társadalomnak, hogy a kommunista diktatúrával leszámoltunk, és egy független, szuverén államot, demokrá­ciát, szabadságot, piacgazdaságot hoztunk létre. De nézzük csak, miről szólt, mit szimbolizált június 16-a?

A Hősök terén lezajlott újratemetés Nagy Imre és társai, illetve a forradalmár áldozatok előtti főhajtás volt – egyben utólagos elismerése annak, hogy 1956-ban nem ellenforradalom zajlott le. De kik hajtottak főt, kik temették újra a kivégzett Nagy Imrét és társait? A pártállam képviselői, az MSZMP tagjai az egyik oldalon, a másik oldalon pedig az Ellenzéki Kerekasztalban tömörült pártok, akik három nappal korábban megkezdték a nemzeti kerek­asztal-tárgyalásokat a pártállam vezetőivel.

De vegyünk észre két dolgot.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lehet, hogy a kommunista diktatúrával leszámoltunk, de a szellemi örökösei "európai demokratakén", az "erősebb Európa" szószólóiként továbbra is itt maradtak. Ugyanaz a totális véleménydiktatúra jellemzi őket, mint Moszkvát. Ugyanaz a nemzeteket, vallást, családot felszámolni igyekvő törekvés. Amikor egy német védelmi miniszter kijelenti, hogy aki nem a megoldás része, az a probléma része, akkor az erősen hajaz a sztálini "érvelésekre".

Köszönöm a véleményedet. Ahhoz képest, hogy milyen öntelt felsőbbrendűséggel nyilatkozol rólam, semmilyen egyéni érvet nem írsz, csak a szokásos "európai demokrata" lemezt pörgeted, bár tagadhatatlanul nagyobb amplitúdóval, mint a legtöbb elvbarátod, bár az alpári személyeskedéstől te sem tudsz elrugaszkodni.

Arról meg a családomnak tapasztalata volt, hogy mit képviselt a kommunisták úgynevezett gazdaság- és társadalompolitikája. A magántulajdon megszüntetését, az erőszakos kollektivizálást, a "reakciós" osztályok büntetését, az egyházellenességet, az önálló parasztság téeszesítését, a másként gondolkodók indexre tételét, a kisközösségek, a civil társadalom tönkretételét. Mindezt egy osztályalapú "társadalompolitika" ideológiájával, egy idegen központ irányítása alatt.

Nem lehet O.V.-nak tulajdonítani, de hosszú idő után ő volt az első, aki Mo-n nyilvánosan kimondta, ki merte mondani.

A családom tapasztalatairól írtam. Meg arról, hogy a mostani Brüsszel sok szempontból olyan, mint a kommunista Moszkva volt. Egy uralkodó ideológia kizárólagossága, a más vélemények megbélyegzése, az elhajlás gazdasági büntetése, a mind szorosabb központosítás, a nemzeti autonómia csökkentése: ez mind jellemző mindkettőre.

További szép napot.

Dobrev Klára miniszterelnöknek való jelölése azt szimbolizálja, hogy Magyarország demokrácia.
Böszme és csapata már nyilván nem fog hatalomra kerülni, mert az magyar emberek nem olyan buták, hogy elfelejtsék az öszödi beszédet, de egy demokráciában a "másik oldal" is megszólalhat.
Ez a különbség a kommunista diktatúra és a demokrácia között.

Bocsika, de az első mondatod után nem olvastam tovább a magömlésedet.
Nem megyek le a te szintedre.

A jó elvtársakat, akik követik a Párt elvárásait, minden politikus szereti...

Mennyi üres akasztófáról szólnak a kommentek! Elképesztő!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés