Merkel szerint sem múlt még el a korona-veszély

2020. június 27. 15:56
A kancellár azt ígérte: a német EU-elnökség kifelé is cselekvőképessé teszi majd az Uniót.

Óva intette a koronavírus-járvánnyal szembeni könnyelműségtől honfitársait Angela Merkel német kancellár szokásos szombati videóüzenetében. „A vírus továbbra is komoly veszélyt jelent” – figyelmeztetett a kancellár. „Vegyék komolyan, mert komoly” – ismételte meg a válság kezdetén, március elején mondott szavait. „Könnyen elfelejtjük, mert Németország eddig meglehetősen jól jött ki a válságból, de ez nem jelenti azt, hogy védve vagyunk, hogy a veszély elhárult” – hangsúlyozta. „Hogy ez mennyire így van, jelzi, hogy egyes területeken újra felütötte a fejét, és rohamosan terjed a járvány” – folytatta.

A vírus terjedésének megfékezésében a politika mellett minden egyes állampolgárnak is felelőssége van – figyelmeztetett Merkel. „Továbbra is társadalmi kötelességünknek kell tekinteni, hogy valamennyien felelősek vagyunk mindannyiunk sorsáért, azért, hogy mindannyian betartsuk a szabályokat: a távolságtartást, a száj és orr védelmét nyilvános helyeken és a gyakori kézmosást” – tette hozzá. A járványokért felelős németországi Robert Koch Intézet szombati jelentése szerint az elmúlt 24 órában 687 új koronavírus-fertőzést észleltek az országban, és ezzel az összes fertőzések száma 193 243-ra emelkedett. A járvány halálos áldozatainak száma hattal nőtt, és elérte a 8954-et.

Merkel a júliusban kezdődő féléves német EU-elnökség egyik fő feladataként határozta meg, hogy Európa megerősödve kerüljön ki a koronavírus-válságból, és képes legyen megfelelni a rá váró kihívásoknak. Mindazonáltal Németország feladatai messze túlnyúlnak a világjárvány leküzdésén – mondta. A kancellár szerint Berlin „korunk három kulcsfontosságú kihívásának” megoldásáért fog dolgozni. Első helyen említette a klímavédelmet, másodikon a digitalizációt, végül hogy Európát kifelé cselekvőképessé tegyék. „Az a célunk, hogy az Európai Unió határozottan és egységesen lépjen fel, különösen a stratégiai partnerekkel, Kínával, Oroszországgal, Törökországgal és az Egyesült Államokkal szemben” – hangsúlyozta. Ennek érdekében Németország a kompromisszumok és megoldások érdekében fog tevékenykedni a tagországok között – ígérte videóüzenetében Angela Merkel.

(MTI)

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés