Példaértékű a magyar népesedéspolitika Belgrád számára – Pásztor István lapunknak

2020. június 25. 9:01
Mi lehet a magyar megmaradás titka a Vajdaságban? Hogy erősíthetőek meg a szórványközösségek? Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyarok Szövetségének elnökét kérdeztük, aki pártjával történelmi eredményt ért a múlt heti szerbiai választásokon. 

A vajdasági magyarság egyik legnagyobb keresztjét az elöregedés, a kedvezőtlen korfa jelenti. Hogy lehetne megállítani a népességfogyást?

A demográfiai folyamatok alakulása csak részben tekinthető magyar nemzetpolitikai kérdésnek, hiszen nem függetleníthető a teljes szerb társadalom elöregedésétől. Sajnos Belgrádban a demográfiai kérdés kezelése nem történik olyan erővel és határozottsággal, mint Magyarországon, ugyanakkor azt látom, hogy a két ország között folyamatos a tapasztalatcsere, a belgrádi kormányzat élénken érdeklődik a magyar népesedéspolitika iránt. Jó lenne, ha ez az érdeklődés politikai cselekvésbe is fordulna.

Mit tehet jelen helyzetben a magyar nemzetpolitika a vajdasági magyarságért?

A magyar közösség boldogulását segíti a kormány óvodaépítési programja, épp Szabadkán épül bölcsőde és óvoda, ami a gyermekek elhelyezésén túl a óvónőképző hallgatóinak is szakmai lehetőséget kínál. Fontos a folyamatos gazdaságfejlesztés, eddig 13 ezer sikeres pályázatunk volt, és az elmúlt években ezren vásároltak házat a Vajdaságban. Ha a családtervezés és gyermekvállalás esélyét megteremtjük,

vonzó lehetőséggé válhat a szülőföldön boldogulás minden vajdasági magyar számára.

A legnagyobb veszélyben az olyan elszigetelt szórványtelepülések állnak, amelyek a dél-bánsági vagy a szerémségi magyarság utolsó bástyáit jelentik. A VMSZ-nek azonban e körzetekben is sikerült önkormányzati pozíciókat fognia. Hogyan segítheti ez a szórvány megmaradását?

Vegyük Versec példáját! Virágzó nagyváros, ahol lépten-nyomon őseink emlékeibe botlunk, és ahol azonban jelenleg nagyon kicsi magyar közösség él. Ők egyedül nem tudnak érdekképviseletet biztosítani maguknak, viszont most is kiderült, hogy a szerbekkel megállapodva igenis be lehet jutni a testületbe. A városházán pedig már lehet konkrét közösségi ügyeket képviselni. Versec példája is azt mutatja, hogy

nem szabad elengedni a szórványban élők kezét,

hiszen okos megállapodásokkal elérhető a magyar érdekképviselet.

Ezek a sikerek a Haladó Párttal történt együttműködésnek köszönhetőek. Mennyire volt könnyű megállapodni velük?

Könnyű volt tető alá hozni a választási együttműködést, amelynek ők egyébként a kiszélesítésében érdekeltek, akár országos szinten is. Nekünk azonban azok a mandátumok fontosabbak, amiket önerőből tudunk megszerezni, mint amikhez egy politikai alku keretében jutunk.
 

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés