A Nyugat alkonyának végső fázisa

2020. június 22. 8:59

Csejtei Dezső
Magyar Nemzet
A szobordöntögetők szerint a múlt is átírható a liberális szellemi terror jegyében.

„Ismerős, de hátborzongató képek, videóklipek járják be a világot az utóbbi napokban. Az a téboly, amely a nyugati világban egy afroamerikai bűnöző erőszakos rendőri beavatkozás miatt bekövetkezett halála miatt szabadult el – s mint ilyen, mélyen elítélendő –, az utóbbi napokban már nem békés demonstrációk formájában fejeződik ki, és már nem is puszta dúlásban – fosztogatásban, rablásban – ölt testet, hanem szobrok megcsonkításában, ledöntésében, folyókba dobásában teljesedik be. Jelen írásban e jelenség magyarázatára teszek rövid kísérletet.

Mi játszódhat le azok fejében, akik festékkel fújják le köztiszteletben álló politikusok, államférfiak szobrait? Mi vezetheti őket arra, hogy lefűrészeljék a bostoni Kolumbusz-szobor fejét, összefirkálják Victoria királynő leedsi emlékművét és folyóba dobják Edward Colston, egy hajdani rabszolgakereskedő bristoli szobrát, aki a „feketefuvarokon” szerzett hasznon sokat tett városa felvirágoztatásáért?

Mielőtt megpróbálnék a dolog mélyére hatolni, megemlítem, hogy egy szobor ledöntésében mindig van egy olyan pillanat, amelyet nem lehet minden tragikusság nélkül szemlélni, legyen szó akár a legnagyobb diktátor szobráról, a Sztálin-szobor ledöntéséről Budapesten 1956 októberében vagy Szaddam Huszeinéről az öbölháború idején. Éspedig az a pillanat, amikor a szobor orra (vagy hátra) bukik, beleveri magát a talapzatba vagy a környező betonba. Miután emberalakról van szó, legyen az bármekkora gonosztevő is, a szemlélő óhatatlanul belelátja a bukás pillanatába azt, hogy az alakzat, védekezésképpen, most kapja maga elé a kezét, hogy védje magát a földre zuhanástól. De nem, a szobor mozdulatlanul, mereven csapódik a betonnak, hiszen élettelen matéria. És ez a védekezésképtelenség akaratlanul is cseppnyi együttérzést kelt bennünk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 111 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Még nem az, de a kezdet vége (hogy Churchillt idézzem).

Mivel a liberalizmus jövőt teremteni nem képes (szerencsére), megpróbálkozik a saját múlt megteremtésével. Amolyan botcsinálta idő urai ők, de tevékenységüket mindenütt pusztulás, rombolás és anarchia követi.

A milói Vénusz-szobrot is össze-vissza kell törni, mert kirekeszti a soványakat!

Ami a szemlézés során kimaradt, pedig a lényeg ebben található

,,Nem másról lenne itt szó, mint annak a lényünk végső lényegét kitevő identitásnak a felszámolásáról, amit történelemnek, jobban mondva történelmi elbeszélésnek nevezünk. Az egyes ember, de az emberi csoportok is sokféle identitásból épülnek fel. A mai kor egyik vezéreszméje viszont a jelenlegi ultraliberális demokráciákban éppen abban van, hogy mindenfajta identitást leépítsenek, felszámoljanak, hiszen az emberek épp ezekre támaszkodva tehetnek szert önazonosságra. Ezért érik szinte nap mint nap brutális támadások a keresztény hitet mint az egyik legerősebb identitásképző tényezőt. Ezért támadják a nemzetet, valamint az azon belüli lokalitásokat is, mint megannyi kötődésformát, s végül ezért indulnak rohamra minden emberi együttélés legvégső eleme, a család ellen is.,,

Pontosan így van, ahogy írtad!

Ha olyan szar a fekáknak meg a pepitáknak a fehérek uralma, mi a
szarnak akar idejönni mind?

Azért, hogy megszerezze, amit mi teremtettünk meg. Igaz, aztán nem tudná működtetni, mert nincsenek történelmi ismeretei, szakmai tudása.
Káosz a köbön.

Brüsszelnek most lenne feladata nem beengedni az őrületet.

Tíz ok, amiért a sötét középkor nem is volt annyira sötét

https://tinyurl.hu/kH7G/

Amióta az Isten szabad akaratot adott az embernek, elengedte az embert az óvodából.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés