EU-csúcs: Megosztottak a tagállamok

2020. június 19. 8:54
Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország támogatja a bizottság tervét, a fukar országok csoportja, Hollandia, Ausztria, Svédország és Dánia azonban ellenzi azt.

Lassan visszatér az élet a régi kerékvágásba Európában. Sok légitársaság is újraindította a járatait. Három hónap bénultság után a határok is újranyíltak. Közben a gazdaság az elmúlt évszázad legnagyobb zuhanását szenvedte el. Az Európai Unió pedig hatalmas gazdaságvédelmi csomagról vitázik a pénteki csúcstalálkozón, számol be az Euronews.

Az Európai Bizottság épületéről leszedték a koronavírusos logót és feltettek egy újat, amely a Next Generation EU nevű gazdasági tervet népszerűsíti. Ez a csomag 750 milliárd eurónyi hitelből pörgetné fel a leginkább érintett országok gazdaságát. És a következő hétéves költségvetést is felhasználnák a válságkezelésre.

Az unió azonban megosztott: Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország támogatja a bizottság tervét, amelyről a pénteki uniós csúcson tárgyalnak. A fukar országok csoportja, Hollandia, Ausztria, Svédország és Dánia azonban ellenzi azt.

„A hitelek és a vissza nem térítendő támogatások aránya nem kedvez nekünk. És feltételeket szeretnénk szabni, mert fontos lenne reformokat hozni. Hogyan mondanám el egy osztrák vállalkozónak, akinek be kell zárnia az üzemét, hogy ő nem kaphat támogatást, miközben egy hasonló helyzetben lévő spanyol cég igen?” – vetette fel Angelika Winzig osztrák néppárti EP-képviselő.

Támogatja viszont a bizottsági javaslatot a német Manfred Weber.

(Euronews)

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miért kell a következő generációkat eladósítani? Semmi garancia h gazdagabbak lesznek.

"a görögöket, spanyolokat, olaszokat irigyeltük"

Élő mementói ezek az országok, amelyek ugye, idő előtt bevezették az eurót, aztán a válságnál elhasaltak.

,,Ez AZ a 'mentőcsomag', aminek a tőkéjét nem kell visszafizetni, csak az idők végezetéig ketyegő kamatát?,,
NEM!
Itt a főbb részletekről tájékozódhatsz.
https://hu.euronews.com/2020/0..

Az EU válságkezelő terve elveti a Soros György féle ajánlatot.
Ugyanakkor az a probléma, hogy az EU tervében az is benne van, hogy a teherviselés közös lenne a 27 tagállam tekintetében, függetlenül attól, hogy milyen arányban vette igénybe. Ezen túl feltételezem bizonyos követelményeket is meghatároznának.
Számomra elfogadhatatlan, hogy arról szónokolnak, hogy a tagállamoknak csökkenteni kell a kádisaikat, de arról hallgatnak, hogy az EU is csökkentse a működési kiadásait. Pl. Brüsszel, vagy Strasbourg megszüntetése, létszámcsökkentés, jövedelemcsökkentés.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés