Von der Leyen sajnálja, hogy az EB nem elég sokszínű

2020. június 17. 17:33
Az Európai Bizottság elnöke szerdán kijelentette, hogy a rasszizmus legkisebb megjelenése esetén is azonnali tudatos cselekvésre van szükség.

„A teljes társadalom szintjén kell szembenézni a valósággal, és kíméletlenül harcolni a rasszizmus és a hátrányos megkülönböztetés minden látható és láthatatlan formája ellen” – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán, az Európai Parlament (EP) háromnapos brüsszeli plenáris ülésének első vitáján.

Az Európai Parlament a 46 éves afroamerikai férfi, George Floyd rendőri intézkedést követő minneapolisi halála nyomán Amerikában és több európai városban kezdődött, a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen tartott tüntetések okán folytatott vitát szerdán. Beszédében von der Leyen sajnálatát fejezte ki, hogy a társadalom sokszínűségét nem tükrözi sem az EP plenárisa, sem pedig az uniós bizottság biztosi testülete.

Az mondta, a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem nem ágazati politika, egy-egy ember vagy akár egy európai uniós biztos feladata.

„A rasszizmusról nyílt vitára, társadalmi szintű párbeszédre van szükség. Azonban nem csak beszélni szükséges róla, hanem tenni is kell ellene. A dolgok irányát mindig meg lehet változtatni, ha arra szándék mutatkozik” – fogalmazott. Arra emlékeztett, hogy az Európai Unióban mind a faji, mind pedig az etnikai származás alapján történő hátrányos megkülönböztetés a lehető legmagasabb jogi szinten tilos. Uniós szintű törvények vannak a gyűlöletbeszéd visszaszorítására, de eszközök állnak rendelkezésre az idegengyűlölet és az elfogadás hiánya elleni küzdelem sikerére is.

Kijelentette, mindezek ellenére, a rasszizmus legkisebb megjelenése esetén is azonnali tudatos cselekvésre van szükség. A tudatosság önvizsgálatot jelent, felszólalást a sértett mellett, valamint magában foglalja azon privilégiumok megkérdőjelezését is, amelyeket sokak magától értetődőnek tekintenek. „Az Európai Unió mottója: egység a sokféleségben. Feladatunk az, hogy élettel töltsük meg ezeket a szavakat, és kiteljesítsük azok jelentését egy jobb Európa érdekében” – tette hozzá az uniós bizottság elnöke.

Az Egyesült Államokban országos megmozdulások kezdődtek George Floyd halála nyomán, a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen. A 46 éves afroamerikai férfi rendőri intézkedés következtében vesztette életét május 25-én Minneapolisban. Az eset után a világ több országában, köztük Belgiumban is tüntetéseket tartottak.

(MTI)

Összesen 89 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Aki számára eddig talán nem volt világos, egyértelmű, hogy ki helyezte ezt a nőt ebbe a pozícióba, most világossá válhat. A multinacionális cégek bábjai irányítják Brüsszelt, az EP-t, minden intézményüket.

Gyorsan ki ebből az akolból..amíg nem késő. Kik égettek Berlinben izraeli zászlót, kik üvöltözték, hogy "Halál a zsidókra!", miért települnek haza a francia zsidók, miért félnek a zsidók Párizsban, Belgiumban, Hollandiában? Új nürnbergi perre van szükség, a vádlottak padjára kell ültetni az Európa iszlamizációját lehetővé tevő, segítő, szorgalmazó árulókat, szervezeteket, kormányokat, politikusokat.

S megnézném, hogy mely arab államok fizetési listáin is szerepelnek ezek a politikusok.

Úgy látom, hogy Te sem tudod elfelejteni Feri kedves gesztusát, a lakásán való flörtölést Putyinnal. Valóban az erősekhez húznak, de kiegészíteném azzal, hogy mindig külföldről irányították/irányítják/ őket, s mindegy számukra, hogy keleten, vagy nyugaton árulják a hazát, lapsus, az országot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés