Teljesen átalakítja a gazdák életét a klímaváltozás

2020. június 16. 8:22
A hőmérséklet emelkedni fog, és elhúzódó aszály is fenyegeti őket.

A Climate Now eheti riportjában azt firtatják, vajon a gazdálkodók képesek-e alkalmazkodni a változó körülményekhez, számol be az Euronews. Mielőtt megnézik, hogyan alakítja át a munkát az európai farmokon a klímaváltozás, a Copernicus Klímaváltozási Szolgáltatásának adatait elemzi a műsorvezető, Jeremy Wilks.

„Ez volt a legmelegebb május a mérések kezdete óta – a hőmérséklet 0,6 Celsius fokkal az 1981-2010 közötti átlag fölött volt” – mondja.

Ha közelebbről megnézzük, azt látjuk, hogy nagy volt a változatosság.

„Az itt fent látható kék terület azt jelenti, hogy Skandináviától a Fekete-tengerig a szokásosnál hidegebb volt az északnyugatról érkező állandó hidegebb levegő miatt” – magyarázza műsorvezető. „Az utóbbi néhány hónapban Szibériában magasabb hőmérsékletet tapasztaltunk. Akár 10 fokkal is melegebb volt a múlt hónapban.”

Ausztráliában, Brazília és Kanada egyes részein pedig a szokásosnál hűvösebb volt. Mindenhol máshol pedig, amit pirossal vagy rózsaszínnel jeleznek a térképen, melegebb volt az átlagosnál a múlt hónapban.

„Szeretném megmutatni Önöknek azt a kulcsfontosságú trendet, amit ezen a tavaszon azonosítottunk: sokkal szárazabb volt az idő Európa legnagyobb részében” – mondja Jeremy Wilks. „Nézzék meg ezt a két térképet, amelyeken a talaj nedvességtartalma és a csapadék mennyisége látszódik. Itt van ez a széles piros sáv, azt mutatja, hogy a talaj felső rétege szárazabb a szokásosnál, és azt, hogy kevesebb eső esett az átlagnál.”

A riport középpontjában a mezőgazdaság áll. Vajon az európai gazdálkodók hogyan birkóznak meg a klímaváltozás jelentette kihívásokkal? Tudjuk, hogy a hőmérséklet emelkedni fog, és hogy elhúzódó aszály is fenyegeti őket.

Vajon képesek ezzel megbirkózni, vagy túl gyorsan érkeznek a változások? A franciaországi Ardeche régió egy farmjára látogattak, hogy többet tudjunk meg a kérdésről. Itt az ideje, hogy kivigyék az állatokat az Amélie-farmról. Aurélien Mourier 15 éve dolgozik ezen a földön, a családja pedig 1880 óta itt él. Aggódik a klímaváltozás egyik legfontosabb trendje, a gyakoribb és hosszabb szárazságok miatt.

„A legnagyobb változás az utóbbi néhány évben mindenképpen az egymást követő szárazságok" – mondja Aurélien. „Három súlyos aszályt éltünk át az utóbbi három évben, és idén tavasszal már volt egy szárazság, ami azt jelenti, hogy jelentősen kevesebb takarmányunk lesz.”

(Euronews)

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A probléma nemcsak ebből keletkezik, hanem sok tényező hatására alakult másként Magyarországon, mint például Olaszországban.
Ángyán professzor úr is beszél a vakvilágban és elfeledkezik arról, hogy a történeti birtokszerkezet és a vállalkozói hajlandóság közötti összefüggés van.
Magyarország esetében példáúl döntően befolyásolja a korábbi téeszesítés, állami gazdaságok kialakítása, majd ezt követő privatizáció.
Magyarországon a földterületnek kb 30 %-án nem a tulajdonos gazdálkodik, hanem bérlő. Ha annyira akarnának vidéken, falun 5-10 hektáron gazdálkodni megtehetnék, de úgy látszik nincs rá hajlandóság. Ahogy arra sincs, hogy szövetkezetet alakítsanak és saját termékeiket feldolgozva, saját kereskedelmi hálózaton keresztül értékesítsék.
Ezek csak a főbb tényezők, de lehetne még számosat felsorolni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés