Lengyelország véletlenül betört Csehországba

2020. június 13. 18:37
Májusban történt az incidens.

Rövid időn keresztül lengyel katonák állomásoztak májusban a határ cseh oldalán, és a koronavírus-helyzetre hivatkozva megakadályozták, hogy a csehek meglátogassanak egy helyi templomot – jelentette a CNN.

Lengyelország a koronavírus terjedésének megakadályozása miatt lezárta határait, és ennek biztosítására Pielgrzymowba, a déli határszakaszhoz rendelt csapatokat. Mivel mindkét ország az EU tagja, szabad szemmel nem látható pontosan, hogy hol is húzódik a határ. Így volt lehetséges, hogy egyes csapatok eltévesztették a helyet, és cseh területre tévedtek, ahol abban a hiszemben, hogy lengyel területen vannak, megtiltották a helyieknek a templom látogatását.

Miután értesítették a csehországi lengyel követséget, a lengyel kormányzat azonnal áthelyezte az egységet. A lengyel Védelmi Minisztérium biztosította Csehországot, hogy Lengyelország semmilyen területi követelést nem támaszt az országgal szemben, és az incidens csupán egy félreértésre volt visszavezethető. Csehország továbbra is várja a lengyel kormány hivatalos magyarázatát, hogy mi is történt pontosan. 

Nyitókép: Cseh és lengyel rendőr Röszkénél, 2015-ben (MTI)

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Viszont legalább a sörük is jó, mint a németeké.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés