Szijjártó: 806 vállalat kap állami támogatást a versenyképességi programban

2020. június 11. 13:52
A program teljes keretösszege a kezdeti 50 milliárd forintról már 169 milliárd forintra emelkedett.

Munkahelymegőrző beruházásaihoz 806 magyar vállalat kap állami támogatást a versenyképesség-növelő támogatási programban, amelynek teljes keretösszege a kezdeti 50 milliárd forintról már 169 milliárd forintra emelkedett – mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. Szijjártó Péter hozzátette, az állami támogatások kifizetése folyamatos, így néhány héten belül valamennyi pályázó megkapja a számára megítélt összeget. A magyar kormány kihasználta az Európai Unió döntését, hogy 800 ezer euróig támogatást nyújthat a magyar vállalkozásoknak, ez a lépés azért jelentős, mert a most végrehajtott beruházások, kapacitásbővítések és technológiai fejlesztések teremtik meg annak lehetőségét, hogy a magyar vállalatok le tudják győzni külföldi vetélytársaikat az új világgazdasági versenyben – jelentette ki a miniszter.

A koronavírus-járvány első szakaszát követően átalakul a világgazdasági verseny, új szereplők jelennek meg, a magyar vállalatoknak pedig ebben a megváltozott környezetben kell helyt állniuk – mondta Szijjártó Péter, aki szerint 2010-zel ellentétben most egy életerős magyar gazdaság és azon belül életerős magyar cégek állnak szemben az új világgazdasági korszak kihívásaival. A tárcavezető azt is pozitívumként értékelte, hogy a versenyképességi programban támogatásra jogosult 806 vállalat több mint 30 iparágat képvisel, ami azt mutatja, hogy a magyar gazdaság több lábon áll. Hozzátette: a több lábon álló magyar gazdaság szolgál az egyik garanciaként arra, hogy az ország le tudja győzni a világgazdasági kihívásokat és nehézségeket.

Csütörtökön újabb három cég vehetett át támogató okiratot a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. A BorsodChem Zrt. 1,308 milliárd forintos beruházása 287,27 millió forint állami támogatást kap. A Fevita Hungary Zrt. 563,24 millió forintos beruházása 281,62 millió forintos költségvetési támogatással számolhat. A NEUZER Kerékpár Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 439,75 millió forint értékű beruházásához a magyar állam 219,87 millió forinttal járul hozzá. Szijjártó Péter a három vállalatról – amelyek együttesen 3234 munkahelyet védenek meg – közölte, a Fevita Hungary Zrt. rendelkezik a legnagyobb részesedéssel Magyarországon a gyorsfagyasztott élelmiszeripari termékek piacán, a vállalat évente 32 ezer tonna gyorsfagyasztott terméket állít elő. A mostani hűtőházi technológiai beruházása pedig lehetővé teszi majd, hogy be tudjanak lépni a távol-keleti piacokra is.

A NEUZER Kerékpár Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. a kerékpárgyártás területén a legnagyobb magyarországi szereplő. Új beruházásával lehetősége nyílik a cégnek a magyar beszállítói hányad növelésére. A BorsodChem Zrt. kínai tulajdonosi háttérrel rendelkező vállalat, amely mostani beruházásának köszönhetően a jelenlegi 20 ezer tonnáról 30 ezerre tonnára tudja növelni oliol keverőüzemének éves kapacitását – ismertette a külgazdasági és külügyminiszter. Kruppa László, a BorsodChem Zrt. vezérigazgatója elmondta, a társaság Európa egyik vezető vegyipari alapanyaggyártó vállalata, árbevételének közel 90 százaléka exportból származik, tavaly 76 országba szállították termékeiket. A cég Európán kívül jelentős értékesítéssel rendelkezik Afrikában, Észak- és Dél-Amerikában is.

Perlaki Csaba, a Fevita Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, a 100 százalékban magyar tulajdonban lévő, 53 éves vállalat közel 200 embert foglalkoztat. A mostani beruházásnak köszönhetően hatékonyabbá tudják tenni a nyersanyagok átvételét, illetve logisztikai és raktározási fejlesztésekre is sor kerül, az újítások célja, hogy a társaság új piacokra léphessen, példaként Japánt említette. Neuzer András, a NEUZER Kerékpár Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezetője elmondta, tavaly 4 milliárd forintos árbevételt ért a középvállalkozás. Kínából érkezik az alkatrészek jelentős része, de Olaszországból, Franciaországból is vannak beszállítóik, a koronavírus-járvány miatt azonban a beszállítói láncok megszakadtak. Az ügyvezető szerint ennek hatására merült fel az igény a hiányzó alkatrészek helyben történő gyártására és a hazai beszállítók számának növelésére. A mostani beruházás ennek megvalósításában segít.

(MTI)

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

,,Szijjártó: 806 vállalat kap állami támogatást a versenyképességi programban,,

Mennyit kapnak az önkormányzatoktól az önkormányzatok által beszedett iparűzési adóból?

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2020. június 11. 14:37

Az állami támogatás összege "a kezdeti 50 milliárd forintról már 169 milliárd forintra emelkedett." és 806 vállalat kapja.
Az AAATÉÉÉVÉÉÉ csorda - Somos-Szlazsánszky Fórum műsorában ez így megy át a fülekbe.
A kezdeti 50 milliárd forintot 805 vállalat kapta.
Az 50 milliárd és a megemelt 169 milliárd forint közötti különbséget, egy vállalat, a Mészáros Lőrincé kapja meg.
Így jön ki a 169 milliárd 806 vállalatnak.
Ebből a hírből annyi marad meg az álhírtenyésztő ATV-sek "munkája" nyomán: Mészáros Lőrinc a mi pénzünket lopja.
Holott mi történt:
806 magyar vállalkozás kapott 169 milliárd állami támogatást.

Emlékszel, tegnap miről beszéltük?
Esküszöm, nem olvastam Emmanuel Goldstein 2020. június 11. 14:03 és
mérges 2020. június 11. 14:28 hsz-ét, mielőtt OberEnnsinnen 2020. június 11. 14:32 írtam.
Ezért kell ugyanannyit adni fillérre Karácsonynak, mint Tarlós kapott, mert, amit tegnap írtam neked: itt nem egy normális gondolkodású ellenzékkel van dolga a kormánynak, hanem egy erkölcsileg senkikkel, akik a legaljasabb hazugságokat képesek elhitetni a választóikkal.
Ezt a hazugságfalat kell áttörni, és ezt csak egyszerű, szimpla, primitívnek ható - mert annyira kézenfekvő, normális ember nem is gondolkozhat másként ! - üzenetekkel lehet, amik ráadásul: tényszerűek.

Válaszok:
Berecskereki | 2020. június 11. 15:03

Természetesen emlékszem. Válaszolta is rá. Amit a válaszomban írtam most is fenntartom.
A hozzászólásaim ebben a témakörben pedig megalapozottak és amikor szükségét látom számokkal is alátámasztom.
Lásd a költségvetés posztot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés