Fürjes a Lánchíd állapotáról: „A helyzet annál is rosszabb, mint vártuk!”

2020. június 10. 15:48
A Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár szerdán a főváros képviselőivel egyeztetett a Lánchíd fejújításáról. Fürjes szerint Karácsony Gergely késlekedése milliárdokkal drágítja a folyamatot. Közben a főpolgármester Tüttő Katára bízta a szervezést.

„Karácsony Gergely késlekedése milliárdokkal drágítja a Lánchíd felújítását és jelentősen meghosszabbítja a hídlezárás idejét, de a kormány segíti a megoldást” – mondta Fürjes Balázs Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár az MTI-nek szerdán azt követően, hogy a Lánchíd fejújításáról a fővárosi városházán a kormány és a főváros képviselői egyeztettek.

A felújítás nem tűr halasztást!

A fővárosi önkormányzatot Tüttő Kata és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesek, a Budapest Közút és a BKK vezérigazgatója képviselték, a kormányoldalt Fürjes Balázs államtitkár mellett Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója képviselte. „Természetesen tiszteletben tartjuk, hogy a Lánchíd felújítása a fővárosi önkormányzat feladata. A híd gazdája a Városháza, a híd felújítása a főpolgármester felelőssége, de a kormány kész támogatni a munkát. A beruházást Tarlós István hiánytalanul előkészítette, ám októberben a budapestiek Karácsony Gergelynek adtak megbízást a legrégibb budapesti híd felújítására. Az ő munkáját segíti a kormány hatmilliárd forinttal és szakmai támogatással, ha erre a főpolgármester igényt tart” – mondta Fürjes.

Az államtitkár emlékeztetett: több mint fél éve a főpolgármestertől és az általa személyesen átadott mérnöki szakvéleményből tudták meg, hogy a híd nagyon veszélyes állapotban van, a felújítás nem tűr halasztást, a késlekedés drasztikusan növeli a költségeket. „Az elmúlt hónapokban semmilyen tájékoztatást nem kapunk a fővárostól, ezért minket is hidegzuhanyként ért, hogy májusban főpolgármester a Facebookon bejelentette: a hídfelújítást bizonytalan időre elhalasztja. Ekkor levélben kértük az ellentmondás feloldását, a tisztázatlan kérdések megválaszolását és személyes egyeztetést is felajánlottunk. Levelünkre és kérdéseinkre három hete nem kapunk válaszokat, a főpolgármester lemondta a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának vele közösen összehívott ülését, ezért nagyon örültünk neki, hogy Tüttő Kata szervezésében végre létrejött a mai egyeztetés. Meggyőződésem, hogy vitáink mellett fenn kell tartanunk a párbeszédet és vannak kihívások, amikre a budapestiek érdekében közösen kell keresnünk megoldásokat” – fejtette ki Fürjes Balázs. „A legfontosabb, hogy száz százalékig egyetértettünk Tüttő Katával abban: a Lánchíd felújítását a lehető leghamarabb meg kell kezdeni” – közölte.

Karácsony Tüttő Katára bízta a felújítás szervezését

Az államtitkár hozzátette: reményeik szerint a városházi munka felgyorsulását eredményezi, hogy a főpolgármester elvette a feladatot Dorosz Dávidtól és Tüttő Katára bízta a felújítás megszervezését. „A gyors munkakezdéshez a kormány minden támogatást megad, de egyetlen perc további késedelmet sem tudunk támogatni” – fogalmazott.

Elmondása szerint az egyeztetésen a főváros beszámolt a Lánchíd mai állapotáról, a felújítás állásáról: sajnálattal vették tudomásul, hogy fél éve a városházán semmi más nem történik, minthogy a Budapest Közút elvégzi a még Tarlós István által elrendelt heti állapotfelméréseket. A Budapest Közút vezetője a tárgyaláson ismertette és átadta a kormány képviselőinek ezen állapotfelmérések összefoglalóját. „A helyzet annál is rosszabb mint vártuk, a híd állapota rohamosan romlik” – mondta Fürjes Balázs a Budapest Közút szakvéleményét értékelve.

A főváros saját cége, a Budapest Közút áprilisi állapotjelentése leszögezi: „... A vasbeton szerkezetrészek állapotára való tekintettel számítani lehet arra, hogy kisebb betondarabok lehullhatnak a szerkezetről és ezek esetlegesen kárt is okozhatnak. (...) a legnagyobb kockázat a déli oldali járdalemez vonatkozásában áll fenn.” Fürjes Balázs elmondta: minél később fognak a felújításhoz, annál hosszabb ideig tart, és sokáig fogja megbénítani a belváros közlekedését. Az egyeztetésen a kormány képviselői garantálták: a kormány a fővárosi feladat ellátásához biztosítja a hatmilliárdos támogatást, és ha szükséges, a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ kész segítséget adni a beruházási program összeállításához és a közbeszerzés kiírásához.

Másfél éves felső határ a kevesebb lezárásért

A tárgyaláson szóba került, hogy Tarlós Istvánnal még abban állapodott meg a kormány, hogy a hatmilliárdos támogatás feltétele a Váralagút és a pesti oldali villamosaluljáró felújításának elvégzése is, és hogy a budapesti közlekedés érdekében a munkák ne tartsanak tovább másfél évnél. E feltételeken Karácsony kérésére már év elején lazított a kormány: akkor a főpolgármester azt kérte, a hatmilliárdot használhassa fel kizárólag a Lánchíd munkálataira, így növelve a hídfelújítás fedezetét.

Fürjes Balázs beszámolója szerint Tüttő Kata azt kérte, hogy oldják fel a 18 hónapos korlátozást is, mert a főváros abban bízik, ha hosszabb ideig végezhető a munka, olcsóbb ajánlatokat fognak kapni. Az államtitkár elmondta, nyitottak a javaslatra, de nem ok nélkül javasolták a másfél éves felső határt: az a budapestiek érdeke, hogy a lehető legkevesebb ideig legyen lezárva a tömegközlekedés, az autós, kerékpáros és gyalogosforgalom elől a város kellős közepe. „ (...) az elmúlt hónapokban a főpolgármester egyszemélyi vezetésével működik a főváros, Karácsony Gergelynek a járványhelyzet tejhatalmat biztosít, egy személyben gyorsan és hatékonyan tudott volna dönteni, intézkedni a felújításról” – állapította meg az államtitkár. „Ugyanakkor nem lehet a magyar adófizetőkkel megfizettetni a főpolgármester késlekedésének árát, ezért én személyesen támogatom Tüttő Kata javaslatát. Sőt kínáltunk neki egy kiegészítő megoldást is: azt javasoltuk, hogy a főváros a közbeszerzésen két változatban kérjen ajánlatot a vállalkozóktól: mennyiért vállalják a munkát a 18 hónapos időkorláttal és mennyiért időkorlát nélkül. Ez lenne a legjobb megoldás, így lehetne a legjobb döntést hozni” – mondta.

(MTI)

Összesen 104 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

LOL

Ezek szerint akkor Tüttő Kata a láncos hídember.

Szegény budapesti polgárok!

,,Duna aréna, stadionok, ahol egyszerű ember csak max nézőnek jut be,,

Minek akarnál bejutni? Dákósimogatónak?

Micsoda nacionálé!
https://web.archive.org/web/20..://mszp.hu/parttag/tutto_kata

A vízisikló és a kaméleon keveréke.

,,Ki ez a fasz táblaképű? Valami pokorni reinkarnáció?,,

Csal a tükröd?

Ha tényleg 50-80 %-os a korrózió egyes elemeknél, akkor bármikor előfordulhat olyan sérülés amely súlyos balesethez vezethet.
Szerintem sürgősen ki kellene írni a nemzetközi pályázatot, mert e járványos időszakban talán kedvezőbb lehetne a ajánlati költség.

Az gondolja FeriGeri proletár, hogy nincs mit veszítenie, legfeljebb a láncait veszítheti el.

Te voltál Érpatak polgármestere?
Most mivel töltöd napjaidat?
Dákót hegyezel?

Tarlós túlárazott ajánlatokat kapott, azért nem tudott hozzákezdeni. A Lánchíd az ország egyik jelképe, nem csak a Fővárosé, ezért a Főváros és a Kormány fogja felújítani. A Tarlós féle tendert aktualizálva kell kiirni az újat (újakat), ahol a bírálók között Fürjes szakértőinek is ott kell legyenek.

Trump gazdag, de életében vagy háromszor ment tönkre, de elég tehetséges, ezért mindig ki tudott mászni. Az, hogy mennyije van az igazából nem ismert, mert az adóbevallása titkos.

Tarlós elkezdte a felújítást előkészítését, a pénz is megvolt rá, Miért csak most? Nyilván volt egy sorrend, mit, mikor raknak rendbe. A kampány idején Karácsony az ismert előkészületek dacára úgy sürgette a felújítást, mintha ő vette volna észre, hogy a híd elhasználódott. Most már nincs kampány, és láss csodát, Karácsony szerint a felújítás halasztható, a pénz eltűnt, igaz az összes 2010 előtti roncskádert jól fizető álláshoz juttatták. Tüttő Kata megbízása pedig egy vicc, Karácsony megint menekül, készíti elő, hogy ő ott sem volt, nem tehet semmiről.

Ekkora káderhiány van az ellenzéknél, hogy csak egy ilyen balfácánra futotta? Vagy pont ez kellett, hogy aztán az öt helyettes tudja gyeplővel irányítani?

Ez a történet másról szól, hogy is volt a köteles beszédnél:
Gyurcsány: ""Mi csináltuk meg a köteles akciót is... Kövér nem akar akasztani. De amit mond, az - egy kis rossz szándékkal - ellene fordítható. Még kiforgatni se nagyon kell, csak kihasználni a benne rejlő lehetőségeket, és mi összerakjuk."
A Lánchíd, ha leszakad, magával rántja Karácsonyt, de a kormányt is, egyszerre...
Gyurcsánynak éppen erre az egy helyzetre van szüksége.
Karácsonynak - aki Gyurcsány köldökzsinórján lóg - fogalma nincs, Gyurcsánynak mi a célja a híddal.
és - a jelek szerint - a kormánynak sincs.
Ami nem csoda, ekkora aljasságot nem képes feltételezni még Gyurcsányról sem...
Pedig! De!

Most Tüttő egyezségre tudott jutni. Gergőnek nem ment. Gergő önként a második vonalban állította magát. Jövőre a harmadik vonalban lesz. Gergő saját magát leegette.

Gondolom, azt belátod, hogy a négyes metró, a hármas metró, a Lánchíd, BKV járműpark, az adósság rendbetétele és az egyéb felújítások csak valamilyen sorrendben követhették egymás, párhuzamosan nem futhattak. Végig is vitte volna, de nektek ez a töketlen fazon kellett, aki most bénázik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés