Trump fékentartását kérik a Facebooktól Zuckerberg ösztöndíjasai

2020. június 07. 08:31

Ösztöndíjas tudósok kezdeményeztek aláírásgyűjtést a szerintük gyűlöletkeltő bejegyzések ellen.

2020. június 07. 08:31

Azt kérték Mark Zuckerbergtől, hogy tartsa féken a gyűlöletkeltő bejegyzéseket, köztük Donald Trump amerikai elnök bejegyzéseit is. A levelet eddig aláíró, egyetemi és kutatóintézetekben dolgozó mintegy 60 tudós – a levél tanúsága szerint – úgy véli, hogy az amerikai elnök is „hamis információkat és gyújtó hangú közleményeket” tesz közzé e közösségi média oldalain. A szombaton közzétett levélben arra kérik Zuckerberget, hogy „fontolja meg szigorúbb politika bevezetését az emberek számára kártékony hamis információk és gyújtó nyelvezet” visszaszorítására, amelyre szerintük különösen szükség lenne e mostani, tüntetésekkel terhelt időszakban.

A kutatók szerint a történelem jó oldalára kell állni

A levél aláírását kezdeményező három kutató egyike, a Harvard Egyetem orvosi karán dolgozó Deborah Marks újságíróknak elmondta: az aláírók „küldetése ellentétes a Facebook bizonyos téren tanúsított hozzáállásával, tehát arra bátorítjuk, hogy inkább az igazság és a történelem jó oldalára álljon, amint ezt a levélben is javasoljuk”. Marks és az aláírást szervező két másik kutató – Martin Kampmann, a San Franciscó-i egyetem és Jason Shepherd, Utah állam egyetemének kutatója – a Zuckerberg és felesége, Priscilla Chan által létrehozott Chan Zuckerberg Kezdeményezés nevű alapítványtól kapnak ösztöndíjat a kutatásaikhoz. Mindhárman neurodegeneratív betegségek, köztük az Alzheimer- és a Parkinson-kór kutatásával foglalkoznak.

Shepherd elmondta: a levelet mintegy 160 ember írta alá, 10 százalékuk a Chan Zuckerberg Kezdeményezés alkalmazottja. Az AP hírügynökség megkereste a Chan Zuckerberg Kezdeményezést, hogy kommentálja a levelet, de nem kapott választ. Elemzők ugyanakkor emlékeztetnek arra, hogy a Facebook jó néhány munkatársa az elmúlt napokban kifogásolta, hogy Mark Zuckerberg nem akarja még csak megjelölni sem Donald Trump, vagy más politikusok, általuk gyújtó hangúnak tartott bejegyzéseit. Zuckerberg pénteken egy hosszabb Facebook-bejegyzésben jelezte: az óriásvállalat felülvizsgálja eddigi politikáját, különösen, ami az erőszakos fenyegetésekre és a választás befolyásolására irányuló bejegyzéseket illeti. Hozzáfűzte, hogy ugyan áttekintik ezeket a dolgokat, de nem biztos, hogy minden téren változást vezetnek be.

(MTI)

(kép forrása: www.techcrunch.com)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2020. június 08. 11:35
Az egyik "ösztöndíjas" Ismét nekiment Mark Zuckerbergnek Soros György. Pénteken cikket közölt a befektető a New York Times-ban, ahol ismét kijelentette, hogy a Facebook vezetőjének le kellene mondania pozíciójáról, .... Soros szerint a Facebook gyenge szabályozási rendszere a politikai hirdetések terén Donald Trump győzelmét eredményezték 2016-ban........majd hozzátette, hogy Sheryl Sandberg működésért felelős vezetőigazgatónak is be kellene nyújtania lemondását, sőt kényszeríteni kellene őket erre. "Egyszerű elvet követ Zuckerberg és Sandberg: maximalizálni a profitot a következményekre való tekintet nélkül. Így hát feltétlenül meg kellene oldani, hogy ne maradhassanak vezető pozícióban" emelte ki.
NTLLK
2020. június 08. 08:52
"FecesBook"!!! Nem tudom, kié, de SZUPER!!! Gratula!
NTLLK
2020. június 08. 08:52
"FecesBook"!!! Nem tudom, kié, de SZUPER!!! Gratula!
catalina9
2020. június 08. 07:26
az ösztöndíjasok: Soros György, Bloomberg, Sulzberger, Zuckerberg....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik