Gesztusok és gusztusok

2020. június 6. 7:21

Faggyas Sándor
Magyar Hírlap
Trianon századik évfordulója több gesztusra is alkalmat adott – pozitív és negatív értelemben is.

„A kemény csaták, kíméletlen adok-kapok, cinikus ál- és rémhírek, aljas lejárató kampányok, a zavarkeltő és haszonszerző propaganda posztmodern politikai világában olykor egy (látszólag) apró gesztusnak nagyobb jelentősége és következménye lehet, mint sokan gondolnák. Trianon századik évfordulója több gesztusra is alkalmat adott – pozitív és negatív értelemben is.  

Kezdjük a határon túllal. Két nappal a »karthágói« békeszerződés aláírásának centenáriuma előtt az új szlovák kormány elnöke, Igor Matovič felvidéki magyar politikusokat és közéleti személyiségeket fogadott – »kedves barátként« – a pozsonyi várban. A találkozón a szlovák politikus elmondta: »Nyomd a maltert, Pista, hallottam nemrég az egyik építkezésen itt nem messze, a pozsonyi várnál. Szeretném felszólítani ezért önöket, hogy nyomjuk együtt a maltert! Építsük együtt Szlovákiát közösen.«

Majd átvette a magyar nemzeti közösség memorandumát, amely a szlovákiai magyarok fennmaradásához és gyarapodásához szükséges politikai kéréseket és jogszabályi javaslatokat tartalmazza. A szlovák külügyminiszter a memorandumot a kormányfő gesztusának elutasításaként értelmezte, és csütörtökön már Matovič is sajnálatát fejezte ki, hogy az MKP képviselői úgymond visszaéltek a helyzettel, a kinyújtott jobbal.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Forditva ulsz a moziban. Te nem tudhatod, de itt eppen egy mas film megy.
A szlovak kormanyfo megmutathatja, hogy a szavakon tul is van valami, vagy hogy eppen nincs.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés