Fidesz: A baloldal nem védte meg, sőt adóemelésekkel veszélyeztette a munkahelyeket

2020. június 6. 16:32
A válságban a baloldal nem védte meg a magyar emberek munkahelyeit, sőt a sorozatos adóemelésekkel és sanyargatásokkal még veszélyeztette is azokat – mondta a Fidesz-frakció szóvivője szombaton.

Halász János az MTI-hez eljuttatott videofelvételen úgy fogalmazott: a koronavírus-járvány a magyar gazdaság idei növekedését is lefékezte, több ezer magyar vállalkozás és munkahely került veszélybe. Ilyenkor a kormány mindig válaszút előtt áll, hogyan kezelje a válságot – tette hozzá. Kiemelte: a baloldal válságkezelése mindig „a pénzbehajtás, a sanyargatás és a megszorítás” volt. A baloldal kormányzása alatt mást nem csinált, mint nagyobb teherviselést kért a vállalkozásoktól és a munkavállalóktól is. Európa egyik legnagyobb adóterheivel sújtották a dolgozó embereket és a vállalkozásokat, közben pedig hagyták, hogy a bankok, illetve a multik kihúzzák magukat a teherviselés alól és százmilliárdos extraprofitot vigyenek ki az országból – mondta. Kitért arra: a baloldal kormányzása alatt megduplázódott a munkanélküliség, egymillió ember veszítette el a munkáját.

A baloldal válságkezelése mindig „a pénzbehajtás, a sanyargatás és a megszorítás” volt

A válságban nem hogy bértámogatást nem kaptak az emberek és a vállalkozások a baloldaltól, hanem adóemelésekkel csökkentették a béreket, a közszférában évekre befagyasztották a fizetéseket és sokaktól elvettek egyhavi bért – sorolta a baloldal intézkedéseit.

Halász János szerint a Fidesz 2010-ben és ma is más válságkezelést választott. „Megvédjük a magyar emberek munkahelyeit és a magyar gazdaság eredményeit” – jelentette ki. Hozzátette: ezért is tartják fontosnak, hogy minél többen vegyenek részt a most induló nemzeti konzultációban, amelynek egyik fontos kérdése, hogy milyen válságkezelést válasszon a kormány.

(MTI)

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A fogyasztói árakat nagyon sok tényező határozza meg. Elsősorban a termelői árak, melyekre hatással vannak a költségek változása. Így az anyagköltség, a szolgáltatás, a bérek és természetesen az adóterhek is. Így értelmetlen pár fogyasztási terméket kiragadni.

,,Az Eurostat által közölt adóterhelés-mutatókat hasonlítjuk össze. Az Európai Unió tagállamai körében 2012-ben a GDP-arányos adóterhelés átlaga 40,6 százalék volt. Magyarországon az adóbevételek GDP-hez viszonyított aránya alacsonyabb volt ennél az átlagnál: 2012-ben 39,3 százalékot tett ki, amellyel az EU 27 tagállamának adócentralizáció szerinti csökkenő rangsorában a 11. helyen álltunk. Ez az érték azonban a 2009. évi 40,2 százalékhoz képest (amely nem tartalmazta a kötelező magán-nyugdíjpénztári befizetéseket) közel 1 százalékpontos csökkenést jelent, ami két hellyel javította a rangsorban a helyünket (a korábbi 9.helyhez képest). Az Európai Unió országait, valamint az USA-t a GDP-arányos adóbevételi hányad és az országok vásárlóerő-paritáson mért egy főre eső GDP-je alapján (EU-átlag =100 százalék) vizsgálva megállapítható, hogy Magyarország esetében az adócentralizáció mértéke a hasonló fejlettségi szinten álló régiós országokhoz viszonyítva magasnak tekinthető. .A visegrádi országok átlagában 2012-re kimutatott 31,4 százalék körüli összterhelés 7,3 százalékponttal alacsonyabb a magyar mutatónál, de a 2009-es 8,8 százalékpontos különbséghez képest itt is jelentős csökkenés következett be.,,
Forrás: https://www.mnb.hu/letoltes/cs..

Az idézetben 2009 és 2012 évek vannak összehasonlítva. Ezt követő időkben azonban az adók mértéke tovább csökkent és növekedtek az igénybe vehető adókedvezmények. Ugyanakkor a bérek is nagyobb mértékben növekedtek, mint 2010 előtt. Így az adóterhelés tovább csökkent.

Ami konkrétan a 27 %-os ÁFA tartalmat illeti, azt a második Orbán-kormány mindössze 2 %-al emelte, ugyanakkor az SZJA adót ennél nagyobb mértékben csökkentette. Így ebben sincs igazad.

Összegezve: Igaz az állítás amit a posztban megfogalmazásra került, mely szerint, a szocialista/liberális kormányok a kormányzati hibáik során keletkezett problémákat adóemeléssel és állami szolgáltatás csökkenésével kompenzálták.

,,Nem ti adósítottátok el-persze ez titkosítva van,és kuss konzultáció róla-az orosz,kínai és EU-s hitellel még az unokáinkat is.,,

1. Az Orbán kormány az EU-tól nem vett fel hitelt. A Gyurcsány és Bajnai kormány kért hitelt az EU-tól és az IMF-től.
2. Az orosz, kínai hitel mögött beruházás van, vagyis termelő értéket képvisel. Ugyanez nem mondható el azon hitelekről amelyeket a balliberális kormányok vettek igénybe.
A hitelből megvalósuló termelő beruházásoknak pedig az évek múlásával növekszik a forgalmi értéke.
Ez olyan, mint amikor 1970-es években megépítetted a családi házat 500 ezer forintból, bár azóta több évtized telt el mégis többszörös áron - mondjuk 15 millióért tudod eladni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés