Angyalok híján

2020. június 5. 20:08

Széky János
Élet és Irodalom
Amerikában jobban bízom, mint Magyarországban.

„Rendőrök országszerte elkövettek atrocitásokat, de volt olyan is, hogy részvétük jeléül letérdeltek a tüntetők előtt, vagy megölelték őket. Volt, aki ellen indult eljárás, volt, aki ellen nem. A lényeg nem az, hogy a rendőrség jó-e vagy rossz, hanem éppen az, hogy nincs »a« rendőrség. Ezek az önkormányzatok rendőrségei, pontosabban »rendőri osztályai«, nem pedig a belügyminiszternek, azaz a központi kormánynak alárendelt, katonai jellegű szervezet helyi részlegei, mint Magyarországon.

Ha idehaza valaki fölveti, hogy a funkcióik nagy részétől a központi kormányzat javára megfosztott, a központi költségvetésnek kiszolgáltatott önkormányzatok igazából nem – vagy csak szimbolikusan – ellensúlyai a központi kormányzatnak, olyasféle válaszokat kap, hogy »ez most nem fontos«, »nem érdekli az embereket«, »először győzzük le Orbánt« vagy »mit akartok, Pesten is győzött az ellenzék, tessék, demokrácia van«. De nem: a kifejlett demokráciának az is része, hogy létezik tényleges, választott hatalom a központi végrehajtó hatalmon és parlamenti hadseregén kívül is. Egy kifejlett demokráciának nem az az alapkérdése, hogy Orbán vagy nem Orbán, sőt még az sem, hogy Trump vagy nem Trump.

Aki azt mondja, tudja, hogyan kerülnek ki a demokráciák a mostani válságból, az hazudik, vagy őrült, vagy csal. Az se biztos, hogy mind megússzák. Nem tudhatjuk, mert amióta parlamenti rendszerek és kapitalista gazdaságok vannak, ilyen még nem történt; és nem lehet a fejlett, szabad társadalmakban élő százmilliók viselkedését megjósolni. Miben lehet bízni? Abban, hogy egy adott országban kellően sok ember szabad, és ezt az állapotot jobbnak tartja bármilyen hatalom szolgálatánál; hogy elég sok embernek van erkölcsi mércéje, amit nem ad fel ideológiákért és követendő vezérekért; és kellően sok emberre jellemző, hogy a saját érdekükben létrehozott intézményeiket nem tartják ellenségnek, inkább tisztelik minden hibájuk és bűnük ellenére. Nem azért, mert naivak, hanem mert van demokratikus kontroll, és tudják, hogy egyáltalán mi az.

Amerikában jobban bízom, mint Magyarországban.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés