Azon dolgozzunk, hogy begyógyuljon egy történelmi seb

2020. június 4. 14:54

Szél Bernadett
Facebook
Milyen hatással van a határon túl élő nemzettársainkra az Unió, mint közösség gyengítése.

„Nemcsak saját magunknak, a fizikailag szétszakított nemzetnek tartozunk azzal, hogy nemet mondunk a lelki kettészakításra, de a jövő generációknak is: nekik is tartozunk azzal, hogy a múltra emlékezve, közös sorsunkat szívünkön viselve, de a konfliktusok mesterséges életben tartása helyett a jelen problémáinak megoldásán dolgozunk. Semmire nem jutunk ugyanis az emberiséget fenyegető legnagyobb veszély, a klímaválság kezelésében sem akkor, ha közéletünket a nemzethez való viszony körül forgó politikailag gerjesztett viták uralják. Ha valaha is fontos volt, hogy kilépjünk a politikai életünket gúzsba kötő megosztottságból, akkor ez pontosan az a pillanat.

Még egy dolgot nagyon fontos látni. A száz évvel ezelőtti tragikus döntés miatt többmillió magyar került a határokon túlra. A szomszédos országokban élő nemzeti kisebbségek megmaradása, önrendelkezési jogainak biztosítása csak olyan rendszerben képzelhető el, ami alapnak tekinti az emberi és kisebbségi jogok védelmét.

Ez a rendszer a liberális demokrácia, amelynek alapértékeit az Európai Unió mint politikai közösség is magáénak vallja, és amely a kisebbségi jogok érvényesülésének legfőbb garanciája. Ezt nagyon fontos szem előtt tartani akkor, amikor feltesszük a kérdést: milyen hatással van a határon túl élő nemzettársainkra az Unió mint közösség gyengítése, az alapértékek semmibe vétele, a többségi akarat kisebbségre kényszerítése és egy illiberális rendszer kiépítése? A válasz szerintem egyértelmű.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Eddig ezen még nem dolgoztál. Hacsak a fetrengésed nem volt az.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés