A személyes Trianonom

2020. június 4. 10:09

Szombathy Pál
Facebook
Dédnagyapám családjával odahagyta dobsinai házát a patakparton, ott kényszerült magyarsága miatt hagyni a bulénerek ősi bányavárosát, egy polgári életformát, szeretett hegyeit, Gömör és a Szepesség tájait.

„Mintha a boldog visszaemlékezés álomképeinél lelkem gyorsan, pihenés nélkül repülné át a borús, viharos éveket, szinte úgy tünik fel nekem, mintha hontalanságom, aztán ide-oda történt vándorlásom egy beteges, lázas éjszaka víziója, lidércnyomása lett volna csupán s ma is ott élnék az örökzöld fenyvesek alatt, az én régi Langenberg alatti kis tanyámon. Azóta évek multak el és Dobsina rab. Mi elüzöttek szét vagyunk szóródva Kis-Magyarországon, de sokat gondolunk kedves városunkra, mindig visszavágyódunk elvesztett otthonunkba, drága Dobsinánkra.”

Dédnagyapám sorai a „600 éves Dobsina” című, 1920-as években megjelent könyvből.

Szombathy László református lelkész volt, tanár, a dobsinai polgári iskola igazgatója, a „Dobsina és Vidéke” című lap főszerkesztője.

Az új hatalom érkezése után vezető magyar értelmiségiként neki is hűségesküt kellett tennie az új csehszlovák államra, amit sokakkal együtt ő is megtagadott, ezért a kitoloncolás következett: mivel kilenc gyermeke volt – köztük későbbi főiskolai tanár nagyapám –, így két vagont is kapott családjának és ingóságainak a zsuppvonaton, ahol aztán menekültként éltek egy darabig Miskolc Tiszai-pályaudvaron.

Dédnagyapám családjával odahagyta dobsinai házát a patakparton, ott kényszerült magyarsága miatt hagyni a bulénerek ősi bányavárosát, egy polgári életformát, szeretett hegyeit, Gömör és a Szepesség tájait. Élete vége felé azért költözött Gyöngyösre, hogy közelebb legyen azokhoz hegyekhez, egyáltalán: a hegyekhez;

Trianon századik évfordulóján reá emlékezem, a családom múltjára, gyökereire: ez az én személyes Trianonom, történelmem, amilyenje a mai Magyarországon még mindig nagyon sok embernek és családnak van; amit megtanítok majd a gyermekeimnek is:  addig marad a miénk, amíg ismerni fogjuk.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyon szep.
Eledezik a nemzet, eljen a magyar szabadsag, eljen a haza!

Pali!
Amit a DIGI-n csinálsz, az a legnemesebb, építőbb és intelligensebb riporteri munka, amire a mai világban már kevés példa akad.
Grat.
Szepesi is valószínű, annyit mondana, All right. Mister Pál.

Sajnos, ezek igazak, megtörtént.
Ahhoz pedig Nincs elég ereje Pálnak, hogy azt mondja: Bocs, volt amikben tévedtem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés