Jansa csalódott, amiért az ellenzéki pártok elutasították az együttműködést

2020. június 3. 22:33
A szlovén miniszterelnök a múlt héten ajánlotta fel az ellenzéki pártoknak, hogy írjanak alá együttműködést a partnerségről.

Janez Jansa szlovén miniszterelnök szerdán csalódottságának adott hangot, amiért a legtöbb ellenzéki párt elutasította az általa vezetett jobboldali koalíciós kormány partnerségi ajánlatát.

„Felkínáltuk az együttműködés lehetőségét. Amikor a Szlovén Demokrata Párt (SDS) ellenzékben volt, soha nem kapott ilyen nagylelkű ajánlatot a hatalmon lévőktől” – írta a kormányfő Twitter-bejegyzésében.

Jansa még a múlt héten ajánlotta fel az ellenzéki pártoknak, hogy írjanak alá együttműködést a partnerségről. Ennek célja az lett volna, hogy az ellenzéket bevonják a koronavírus-járvány utáni törvényjavaslatok kidolgozását célzó kormányzati munkába, cserébe azért, hogy a parlamenti szavazásnál támogassák ezeket.

Csak egy párt fogadta el a partnerséget

Az ajánlatot azonban csak a jobboldali ellenzéki Szlovén Nemzeti Néppárt (SNS) fogadta el. Azonnal elutasította Marjan Sarec előző miniszterelnök pártja, a Marjan Sarec Párt (LMS), illetve a Szociáldemokraták (SD) és a Baloldal (Levica), majd később Alenka Bratusek volt kormányfő pártja (SAB) is, amely előtte még tárgyalt arról.

„Beszéltem Jansával erről a lehetőségről, úgy vélem az együttműködés szövege nem olyan rossz” – mondta Bratusek újságíróknak. Mindazonáltal kifejtette, hogy túl nagy a megosztottság, amelyet maga Jansa és koalíciós partnerei gerjesztenek az országban, ezért úgy döntöttek, a SAB nem vehet ebben részt.

Sarec: Nem volt őszinte a javaslat

Legélesebben Sarec bírálta és utasította vissza az együttműködést. Twitter-oldalán az írta: Jansa azzal vádolta őt, hogy a járvány korai szakaszában az általa vezetett kormány tétlensége halálos áldozatokat követelt, most pedig együttműködést akar. A volt miniszterelnök szerint utódja javaslata nem volt őszinte, és csak azért ajánlotta fel a partnerséget, hogy csillapítsa a feszültséget, amely azóta alakult ki, hogy valamivel több mint két hónappal ezelőtt Jansa átvette a hatalmat, és amelyet a kormányfő megnyilvánulásai és a kabinet tevékenysége váltott ki a járvány alatt.

Jansa válaszolt Sarecnek, és azt írta: a volt miniszterelnök az együttműködés helyett a baloldali szélsőségesekkel verseng a radikális szavazatokért. A szlovén parlament azután szavazott márciusban bizalmat a Janez Jansa vezette átmenti jobbközép koalíciós kormánynak, hogy Sarec koalíciós nézeteltérésekre hivatkozva váratlanul lemondott miniszterelnöki tisztségéről.

A 2018. június eleji általános választásokon az SDS nyert, 25 mandátumot szerezve, de nem tudott kormányt alakítani. Ezt követően, augusztus elején a második helyen befutott LMS elnökét, Sarecet választotta meg miniszterelnök-jelöltnek a szlovén parlament. Az általa alakított ötpárti koalíció azért állt össze, hogy megakadályozza Jansát a kormányalakításban, és mindvégig kisebbségben kormányzott.

Az új kormánykoalíciót alkotó négy párt – a SDS, a kereszténydemokrata Új Szlovénia (NSi), a Modern Közép Párt (SMC) és a Szlovénia Nyugdíjasainak Demokrata Pártja (DeSUS) – összesen 48 parlamenti képviselővel rendelkezik a 90 fős törvényhozásban.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés