Igor Matovič szlovák miniszterelnök történelmi jelentőségű beszédet mondott

2020. június 3. 21:59

Gyöngyösi Márton
Facebook
Miközben a Fidesz mindent elkövet azért, hogy a trianoni békediktátum évfordulóján is ellentéteket szítson.

„Így is lehet – Aligha gondolta valaki akár csak pár évvel ezelőtt, hogy ezen a szomorú évfordulón nem Budapestről, hanem Pozsonyból halljuk majd a legérdekesebb és talán a legelőremutatóbb megnyilatkozást. Pedig így van, és adja magát az összehasonlítás: miközben a Fidesz mindent elkövet azért, hogy a trianoni békediktátum évfordulóján is ellentéteket szítson, és az ellenzéket megpróbálja kitagadni a nemzetből, Igor Matovič szlovák miniszterelnök történelmi jelentőségű beszédet mondott, amiben a megbékélésre és a magyar emberek tiszteletére hívott fel.

Hogy miről beszélt Matovič miniszterelnök, miután magyarul köszöntötte a megemlékezés résztvevőit? Arról, hogy a magyarok és szlovákok történelme közös a Magyar Királyságban. Arról is beszélt, hogy csak úgy tudunk előrelépni, ha felszámoljuk a korrupciót, ha tiszteljük egymást, ha nem egymás rovására próbálunk építkezni, hanem együtt. Beszélt arról, hogy a szomszédos államok nyelvét nem azért kell megtanítani az ottani magyaroknak, hogy a sajátjukat elfelejtsék, hanem azért, hogy ennyivel is több lehetőséget kapjanak. Matovič miniszterelnök egy olyan Közép-Európáról beszélt, ahol mindenkinek jó élni, magyarnak, szlováknak és más népeknek egyaránt.

Persze, ez még csak egy hosszú-hosszú út kezdete, de jó látni, hogy a szlovák kormányfőnek volt bátorsága elindulni ezen. Csak tartson is ki rajta…

Büszke vagyok arra is, hogy mindez a Jobbik politikáját is igazolta, hiszen mit is mondunk évek óta? Azt, hogy lépjünk fel a korrupció ellen. Semmi sem öli meg jobban a szabadságvágyat, a kreativitást, és a szülőföldön maradás vágyát mint az, ha érdemek helyett politikai összeköttetésekkel, pártállami lojalitással lehet csak boldogulni. Azt is mondtuk, hogy a határon túli magyarságot a szomszédos államok ne leigázott népként, hanem egyenlő partnerként kezeljék és biztosítsák számukra az őket megillető jogokat. Biztosítsák az autonómiát! Mert ahogy mi, jobbikosok annyiszor elmondtuk, Közép-Európában nem építkezhetünk egymás rovására, csak együtt és ehhez az kell, hogy a szülőföldjén mindenki jól érezhesse magát. Az kell, hogy az embereknek a szülőföldjükön a jogaik mellé biztos megélhetésük és tisztességes fizetésük legyen. Ezért indítottuk el annak idején a Béruniós kezdeményezést, félretéve nemzetiségi, politikai sérelmeket.

Ahogy pedig akkor a Fidesz minden erejével megfúrta a kezdeményezésünket, úgy fúr meg most is minden értelmes javaslatot, mert Orbán rendszere még Trianon századik évfordulóján is az ellenzék elhallgattatásával és a vele nem szimpatizálók sértegetésével van elfoglalva. Szomorú kimondani, hogy lehet, hogy a szlovák miniszterelnök Pozsonyban jobban megértette, hogy mit veszítettünk, amikor Trianonban Közép-Európát és Magyarországot felszabdalták, mint Kövér elvtárs és fideszes haverjai.

Mindenki eldöntheti, hogy mit kezd a trianoni tragédiával. Megpróbálja az újrakezdést és szembenézve tesz egy lépést a többiek felé, hogy a következő száz évünk jobb legyen, mint az előző, vagy a fájdalmat ócska politikai haszonszerzésre és sebek mélyítésére használja. Kár, hogy a román elit és a fideszes elit az utóbbit választotta. Én pedig remélem, hogy nemsokára az ő politikájuk csak egy rossz emlék lesz, ahogyan remélem, hogy lassan rossz emlékké válik az a korábbi szlovák politika, amit Igor Matovič miniszterelnök bátran megtagadott.

Ďakujeme – Köszönjük.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 65 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tudjuk, hogy miről beszélt. Nem kell itt elemezni, magyarázni.
Azt is tudjuk, hogy ti miről beszéltek. Jákob előremutató beszédét halljuk a parlamentben.
Ha nincs Orbán Viktor a szlovák miniszterelnök nem mond ilyen beszédet, mert, ha rajtatok múlna, ott masíroznátok Szlovákia utcáin.

"Kövér elvtárs"???? Ezzel az életrajzzal még van képed elvtársozni?
Hogy te milyen szemét vagy!

Azért én attól a "Nyomjad Pista" szövegtől, annyira nem hatódtam meg. Nekem egyfajta rátartiságként az jött le belőle, hogy egy magyar Szlovákiában akár a kőművességig is viheti, de tény hogy ez is több volt, mint ami máshonnan érkezett.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés