De ha egyszer megértik – az én Trianonom 

2020. június 3. 16:55
Egyszer megkérdeztem egy ausztrált, hogy mit jelent neki a saját országa. „Just a nice place to live” – hangzott a felelet. Sokat számít a pár ezer kilométer, de még többet számít az ezeréves történelem. Ha van.

Járjatok be minden földet,
Melyet isten megteremtett,
S nem akadtok bizonyára
A magyar nemzet párjára.

Petőfi Sándor: A magyar nemzet

2017 nyara izgalmas kalandnak bizonyult. Ösztöndíjat nyertem az Amerikai Egyesült Államokba, három hetet tölthettem kint amerikai, ausztrál, kanadai és izlandi fiatalokkal – volt ott sok nemzet és sok származás, még több élettörténet.

Egyszer megkérdeztem az ausztrált, hogy mit jelent neki a saját országa. 

„Just a nice place to live” – hangzott a felelet.

Sokat számít a pár ezer kilométer, de még többet számít az ezeréves történelem. Ha van.

Az utolsó napokban meglátogattuk a Washington D.C.-ben található National Air and Space Museumot, az egyik kiállítóteremben pedig volt két térkép: az egyiken a Monarchia, a másikon az első világháborút lezáró békeszerződések utáni Közép-Európa. Nagy boldogsággal ugrottam a térkép elé, a srácoknak mutatva, hogy lám itt az én – általuk egyáltalán nem ismert és még csak el sem helyezhető – szép országom. Régen nagyban, most kissebben.

Nem értették, hogy mi és hogyan történt, aztán elmagyaráztam nekik. Néma csend honolt, és tudtam, hogy továbbra sem értik. A miértet megértették, a mikort is, de a hogyant sosem, hiszen nem fért a fejükbe, hogy hogyan tehetett Európa ilyet egy ezeréves királysággal, a Kárpát-medence fejlett és vezető nemzetével.

A kanadai nem tudta elképzelni, hogy holnaptól esetleg Alberta nem lesz a zászlója alatt;

az ausztrálnak ki sem fejlődött az az identitás, ami a hogyan megértését elősegíti; az izlandinak pedig egy párszáz kilométeres sziget igencsak behatárolja a képzelőerejét. 

Meggyőződéses véleményem, hogy a sajnálatos kommunista évek Közép-Európának egy olyan antitestet adtak szervezetébe, amit a történelemben továbbvisz és felhasznál, ezzel is gazdagabbá téve minket, mint a kontinens nyugati felét.

Ez napjainkban látszik is, hiszen ameddig az Egyesült Államokban az emberekkel meglehet etetni a szocializmust, mint menő és működő rendszert; ameddig Nyugat-Európában lenini néphülyítést lehet véghez vinni Brüsszellel karöltve; addig Közép-Európa ellenáll, hiszen tudja, hogy ez az út nem helyes és nem járható. Egyszer már elkapta a kórt, és bár majdnem belehalt, annak antitestei a mai napig benne élnek és ellenállnak. 

Így van ez Trianonnal is. Amikor elmegyünk egy Erasmus+ cserére és van határon túli magyar a csoportunkban, mindig

hosszú napokba telik elmagyarázni a résztvevő nemzetek képviselőinek, hogy ki is ő és mit jelent határon túli magyarnak lenni.

A miértet és a mikort itt is értik, a hogyan pedig csak keveseknek válik világossá. De ha egyszer megértik, látod a borús arcukon, hogy helyettünk is felháborodnak, és tudod, hogy ha ők ültek volna a trianoni palota asztalai mögött, nem az születik, ami 100 éve született. 

Használjuk a trianoni antitesteket a hétköznapjainkban, vigyük el magunkkal mindenhova, és dolgozzunk azon, hogy segítségükkel a következő 100 év szebb legyen, mint az elmúlt 100 – a lehetőség bennünk van. Sajnos ennyi tapasztalattal többet szereztünk más nemzeteknél. 
 

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jó, hogy vannak, akik viszik a hírt.

Ez nem így működik. Ott egész mások az alapok, nem illeszkednek bele a helyi megoldások. Ha ott bevezetnének egy olyan egészségügyet, mint amilyen a franciáknál van, akkor nem Franciaországot kapnánk meg, hanem kb. a valaha volt Csehszlovákiát.

Azért az is szörnyű ám, hogy kikerülsz külföldre, és rögtön Trianont kezded magyarázni.

Nem a konkrét helyzetről beszéltem. Csak néha olyan misszionáriusi hevületet tapasztalok külföldre látogató magyarokban, ami már tök kontraproduktív.

Hát, amíg vissza nem kérdez... Te pl. tudtad, hogy Litvániának kb. egymillió lengyel lakója van? Én tökre megdöbbentem, amikor arra jártam, és megtudtam. Ezért vagyok óvatos Trianon magyarázásával. Akit érdekel, annak elmondom, de én nem hozom szóba.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés