Saját alkalmazottai is bírálják Zuckerberget

2020. június 2. 13:12
A Twitterrel szemben továbbra is kritika nélkül közli az amerikai elnök, Donald Trump megszólalásait.

A Facebook vezető alkalmazottai nyilvánosan bírálták az alapító-tulajdonos Mark Zuckerberget, amiért az a Twitterrel szemben továbbra is kritika nélkül közli az amerikai elnök, Donald Trump megszólalásait, számol be az Euronews.

Egy régi vita kapott nagyon is valós élt a George Floyd halála miatt kitört tüntetés- és zavargáshullám nyomán az Egyesült Államokban. A vita arról szól, hogy a milliárdok által olvasott internetes portálok milyen mértékben szabályozhatják a rajtuk közzétett tartalmakat? És ha már van szabályozás, be kell-e tartatniuk adott esetben az amerikai elnökkel?

A Twitter, Trump kedvenc platformja elkezdte a saját szabályzatát alkalmazni az elnök tweetjeire. Először úgynevezett tényellenőrzést kapcsoltak Trumpnak egy posztjához, amiben azt írta, hogy Kaliforniában a levélszavazás garantáltan csalásokhoz fog vezetni. Ebben részletesen cáfolják az elnök odavetett megjegyzését. A George Floyd-tüntetések kapcsán pedig a platform „az erőszakot dicsőítőnek” minősítette Trump tweetjét, amelyben azt írta: amikor kezdődik a fosztogatás, elkezdődik a lövöldözés is.

Trump válaszul aláírt egy elnöki rendeletet, amely alapjaiban rengetné meg a nagy közösségi oldalak helyzetét, mert megszüntetné azt a helyzetet, hogy nem vonhatók felelősségre a rajtuk keresztül publikált véleményekért. Az elnöki rendelet jogilag ugyan nagyon támadható, és nagy valószínűséggel nem lépne hatályba, mégis fenyegető lépés a Twitterhez hasonló óriások számára. De a legnagyobb veszélyt a Facebookra jelenti, amelynek a vezetője látványosan távol tartja magát a konfliktustól.

Mark Zuckerberg ahelyett, hogy kiállt volna a Twitter mellett, tízmillió dollárt ajánlott fel a rasszizmus ellen küzdő szervezeteknek, amivel saját vezető munkatársainak egy részét is megszólalásra késztette, akik nyilvánosan bírálták a tulajdonos alapítót.

(Euronews)

 

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés