És te félsz az amerikaiaktól?

2020. június 2. 7:03

Rajcsányi Gellért
Mandiner
Amerika kezd valami életre kelt Hieronymus Bosch-rémlátomássá fejlődni, ami az erőszakhullámot, mit hullámot, óceánt illeti.

„Ha el akarod képzelni a jövőt, képzelj el egy csizmát, amely örökké egy emberi arcon tapos.” George Orwell

 

Igen. Amerikában verik a négereket. Meg ölik, meg fojtják. A rendőrök, őket. És ők maguk, egymást. És ők, a fehéreket. Meg, ritkábban, fehérek is, őket. Meg a fehérek, egymást. Van, hogy kölykök, gyerekek is, egymást.

Az év 153. napja van ma, és csak Chicagóban 209 gyilkosság történt eddig idén. Ezen az interaktív oldalon katonás rendben sorakoznak a napi akár több gyilkosság áldozatainak nevei, haláluk helyszíne, órája, perce, és ha igazán kivik vagyunk, még többet is olvashatunk egy kattintás utáni a haláluk körülményeiről. Rövidre zárt életek, sorsok néhány szikár adatba sűrítve.

És most itt van ez a minneapolisi eset: egy gyakorlatilag minden szögből megörökített, láthatóan

szándékos, megfontolt, kéjes perverzitással véghez vitt, lassú, fullasztásos emberölés

egy csapat rendőr, köztük egy egzaltált tekintetű főkolompos, Derek Chauvin által.

Amire válaszul a jogos elégedetlenségüket és felháborodásukat kifejező tüntetők ügyére a saját környékeiket törő-zúzó szélsőségek és a balhét a legkisstílűbb bűnözésre – például tornacipőbolt-kifosztásokra – kihasználó, ezzel végső soron saját városaikat, közösségeiket romboló aljanépek telepedtek rá. A pusztítás karneválja ez.

Amerika kezd valami életre kelt Hieronymus Bosch-rémlátomássá fejlődni, ami az erőszakhullámot, mit hullámot, óceánt illeti.

Mi vezetett ide, mi ment félre és mikor?

Amerika mégis csak a „hegyre épült város” ideáljaként született, land of the free, home of the brave; rizsporos parókás földesurak üzentek haza a lökött III. György királynak, hogy eb ura fakó meg don't tread on me; és olyan irományokat fogalmaztak meg, amelyek

a felvilágosodás utópisztikus tanait összegyúrták az emberi gyarlóság és a hatalom örök csábításának pesszimizmuson alapuló korlátozásával,

és ebből olyan államrend született, amiből pár évtized alatt nagyhatalom, másfél évszázad alatt pedig a világ addig ismert legnagyobb erejű országa nőtt ki, mely pozíciót még ma is birtokol. Még.

Soha nem jártam Amerikában, de mégis mintha közelről ismerném számos szegletét, sztoriját, karakterét, keresztül-kasul a történelmén.

Amerika nekem Washington és Jefferson arca és munkássága, új-angliai öreg falvak és fehér falú templomok látképe, New York világverő pezsgése és a Közép-Nyugat végtelen nyugalma; Amerika Edisonok és Neil Armstrongok hazája, a színes-szagos popkultúra és emellett a magaskultúra földje is; Amerika a nácizmust és aztán a kommunizmust is legyőző erő – a legjobb, ami történhetett a történelemben; avagy a legkisebb rossz az opciók közül, kinek mi tetszik.

Amerika a nyugati civilizáció őrző-védője – főleg azokban az időkben, amikor Európa régi szokásához híven összekaszabolja saját magát.

Csak ezeket a Derek Chauvin-féléket, meg a félresikerült életüket fegyveres bűnözéssel avagy holmi tömeggyilkossággal megbosszuló egyéb nyomorultakat, a tragédia ürügyén saját környékeiket szétrombolókat és fosztogatókat lehetne feledni!

Ők ugyanis durvábban mocskolják be a csillagos-sávos lobogót, mint az iráni Forradalmi Gárda legelszántabb harcosai.

Nehogy már David Bowie-nak legyen igaza!

Összesen 257 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

a Mad Men az egyik kedvenc sorozatom, láttam az egészet, nagyívű társadalmi freskó a régi Amerika széteséséről és az új Amerika - egyébként máig folytatódó - megszületéséről.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2020. június 2. 19:32

egyrészt a világ számos kincsét őrző nagy múzeumaival, másrészt kétszáz éve a más országokból elüldözött vagy kivándorolt művészek, alkotók, tudósok otthonaként igen, a magaskultúra földje is.

Afrikanizálódás...Dél-Afrika 2.0

Tudomásul kell venni, hogy az USA-t a gátlástalan földfoglalók, az
üveggyöngyért földjüket eladók és a szolgalelkű rabszolgák
leszármazottai lakják. Önálló állammá válásukkor azt a lelkiállapotot
rögzítették alkotmányukban, amiben akkor leledztek. Azt a torz és
kalandor szemléletet, amelytől a mai napig nem szabadultak meg,
mert miért is tették volna? Az nevet utoljára, aki először lő.

Némi remény, hogy van egy erős sárgabeszivárgás. A latinizációtól
viszont semmi jót nem várok.

Az pedig, hogy amerikai magaskultúra - nos ez vicc. Hogyan lehetne
magaskultúráról beszélni egy olyan olvasztótégelyben, amelynek
története akkor kezdődik, mikor mi kb a Rákóczi szabadságharcnál
tartottunk?

Miért holland négerexport?

Hát terem-e Hollandiában a kies német alföldön kakaó,
vagy Svédországban banán?
Vagy kicsiny csonka országunkban
az a szép zőőd Narancs (vagy 168ora)?

-Ilyen nincs és mégis van...

Ezek meg itt nálunk a rendszerváltás óta a közvagyon ellopására, az adó-és járulékbevételek saját zsebbe csatornázására és az úniós pénzek lenyúlására meg a korrupcióra alapozták a saját meggazdagodásukat.
Ez egy fenntarthatatlan gazdasági modell.
Ahhoz, hogy saját lábon álljanak, ahhoz meg teljesen hülyék.
Csoda, hogy még állni látszik Magyarország....

Esetleg lázadás?........

Kíváncsi vagyok, Gellért, meddig őriznéd meg a józanságodat, ha neked is az lenne a dolgod, hogy fizikailag megtermett, öntudatlanságig részeg/belőtt, sok esetben fegyveres, totálisan kiszámíthatatlan pofákat kellene bekísérgetned az őrsre. A fotelből mindig könnyű ítélkezni.

Csak ebben az évben, az alábbi oldalon felsorolt 20 rendőr túl későn nyúlt a fegyveréhez (nő is van köztük):
https://www.odmp.org/search/ye..
(gunfire szekció)
"Mi vezetett ide, mi ment félre és mikor?"

400 éve történt, hogy a mai USA területére nyugat-afrikai fekete rabszolgákat kezdtek hordani mezőgazdasági munkavégzés céljából. A számuk nem érte el a 400 ezret. Ezek voltak a primer rabszolgák. 400 év alatt utódaik létszáma negyven millióra duzzadt, 160 éve már nem rabszolgák. Az 1800-as évek közepére már sokan nyűgnek találták a négereket, ezért jött létre a libériai kaland, ahol a rabszolgák utódait vissza akarták telepíteni az őshazába. Gyakorlatilag az USA utolsó esélye volt, hogy egy feketék nélküli- azaz rasszizmus és rabszolgaság nélküli országot építsenek. Mondanám mindenki jobban járt volna, de az igazság az, hogy a feketék szívtak volna mint a torkosborz, mert a mai egaliter dogmával ellentétben képességeiket tekintve szakadékra vannak a fehér és sárga honfitársaiktól- így Haiti életszínvonala lenne az, ami saját jogukon megillentné őket.
Az egaliter balliberális hatalomátvétel amerikában azzal járt, hogy a kúrálhatatlan genetikán alapuló hátrányt a feketék irányában pénzügyi transzferek, pozitív megkülönböztetési praktikák sorával próbálták orvosolni. Erre az amerikai adófizetők trilliónyi dollárja folyt el eddig, az alapokokat meg nem szüntetve, de igen jó életkörülményeket biztosítva a feketéknek. Mivel Hollywood-Egytemek-TV-Rádió-Internetes és egyéb újságok a feketékre nézve negatív dolgokat (extrém bűnözés, fehérek elleni rasszizmus, iskolai kudarcok és felzárkóztatási csődök) soha nem közölnek, csak a sport és szórakoztató ipari és igen kisszámú tudományos, gazdasági sikereket nagyítják fel és disszeminálják, kézenfekvő, hogy a feketék relatíve rosszabb társadalmi -gazdasági helyzetét a fehérek rasszizmusával magyarázzák.
Így jön létre az a társadalmi gyúanyag, ami egy köztörvényes néger tarkójára csapódó fehér rendőr könyökétől szikrát kapva szépen berobban. A diverzitás, ha ennyire eltérő humán személyiségjegyű etnikai-rassz csoportok adják azt egy egaliter elvektől vezérelt országban, borítékolhatóan torkollik véres konfliktusokba, akár polgárháborúba.
Ja és Európa, mint egy Downkóros kisgyerek, bicegve indul ugyanezen az úton a muszlim migránsaival...

Ki látta a Washington zárt ajtók mögött-tet?
Eltűnt, bevonták, nem lehet a nyomára bukkanni sem.
De nem, megvan: https://www.youtube.com/watch?..

De csak egy rész, az első.

A 2020-as cenzus szerint az USA négerként nyilvántartott népessége 13,4%-át teszi ki a 328 millió állampolgárnak. Ez valóban nem 40 millió, inkább 44 millió fekete. 400 év alatt tehát megszázszorozták a létszámukat.

https://www.census.gov/quickfa..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés