Világszerte zajlanak tüntetések George Floyd halála kapcsán

2020. június 1. 12:17
Aucklandtől Londonon át Brazíliavárosig tüntettek a rendőri brutalitás ellen.

Világszerte több helyen tartottak tiltakozó akciókat a rendőri túlkapások ellen, illetve tömegek fejezték ki szolidaritásukat az egyesült államokbeli tüntetők mellett, akik az afroamerikai George Floyd halála miatt vonultak utcára. Az új-zélandi Aucklandben több ezren demonstráltak hétfőn Floyd halála miatt – aki május 25-én vesztette életét egy rendőri intézkedést követően Minneapolisban – és általánosságban a hatósági erőszak és a rasszizmus ellen. A tüntetők az amerikai konzulátus elé vonultak, ahol térdre ereszkedtek, táblákat tartva a magasba olyan feliratokkal, hogy „nem kapok levegőt” és hogy az „igazi vírus a rasszizmus”. Az ország más városaiban is hasonló, békés megmozdulásokat tartottak.

A brit főváros központjában vasárnap szintén ezrek tüntettek. „Nincs igazság! Nincs béke” – skandálták. Brazíliában is voltak tiltakozások, a helyi nyomornegyedekben élő feketék elleni gyakori rendőri bűncselekmények ellen. A tömeg feloszlatására könnygázt vetettek be. Kanadában demonstrációt szerveztek a rasszizmus ellen, amely összecsapásokba torkollott a rendfenntartók és egyes résztvevők között. Utóbbiak köveket dobáltak, és voltak, akik kirakatokat törtek be. Az AP amerikai hírügynökség arról számolt be, hogy az Egyesült Államokkal szembenálló, tekintélyelvű államokban, például Oroszországban és Kínában, a helyzetet a washingtoni bírálatok hitelességének aláásására próbálják elsősorban felhasználni.

A moszkvai kormány például azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államokban rendszerszintű problémák vannak a jogállamisággal. Az iráni televíziós csatornák részletesen foglalkoztak az egyesült államokbeli eseményekkel, és folyamatosan sugározzák a zavargásokról készített felvételeket. A külügyminiszter pedig felszólította az amerikai kormányt, hogy vessen véget a lakosság elleni erőszaknak. Több amerikai nagyvárosban zajlottak megmozdulások az elmúlt napokban az után, hogy egy hete egy férfi meghalt egy durva rendőri intézkedés során. Az afroamerikai George Floydot egy igazoltatás során négy fehér rendőrtiszt a földre kényszerítette, majd egyikük percekig térdelt a nyakán. A férfi levegőért könyörgött, később pedig a kórházba szállítás közben meghalt. A minneapolisi rendőrség pénteken bejelentette: gyilkosság vádjával őrizetbe vették a rendőrt, aki Floyd nyakára térdelt.

(MTI)

Összesen 110 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez mind szép! De mi a kurva életért nem érdekelt senkit Gyurcsány 2006-os brutalitása?ű

https://www.youtube.com/watch?..

Kriszta67, jogos és nagyon helyénvaló kérdés...
Mellesleg: az előzmények...
Nincs igazoltatás, ha ez a Floyd nem részegedik le. 1
Nem követel magának cigarettát.2
Követi a rendőri utasításokat.3
A nyakra térdelés a 4!
Tehát: a halálesetért háromnegyed részben ő maga a felelős.
Ja, hogy azok nem voltak halálosak.
A nyakra térdelés sem halálos, általában.
De ez lehet célzottan kárt okozni akaró, ezt nem vitatom, majd a vizsgálat eldönti, ami már el van döntve.
Ez úgy szól: indifferens, a rendőr mit akart, a lényeg: üldözve vannak a fekete bőrű emberek USA-szerte a rendőrség által.
Így aztán közeleg az idő, amikor nem lesz rendőrség, legfeljebb fegyveres biztonsági szolgálat, hogy hol milyen, azt meg a pénzelő dönti el.

Mindenütt ugyanaz a Fasiszta MélyÁllam Internáci:
SOROS SZERVEZETEI ÉSZAK-MACEDÓNIA UTÁN MAGYARORSZÁGOT IS BEKEBELEZNÉK
Az állami szabályozó funkciók kiszervezése a Soros-szervezetekhez a képviseleti demokrácia alapelveinek, és ezáltal a népakarat érvényesülésének megcsúfolását jelenti.

Franc tudja. Nyilván nem fogok emiatt tüntetni menni, de azt a szegény fickót egy rendőrökből álló bűnbanda meggyilkolta. Mármost, milyen állam az, amelynek a rendőrségén ilyen bűnbanda működik? Tényleg vannak rendszerszintű problémáik...

Hámondjuk a fickó problémái már megoldódtak. A rendőrségnek viszont határozottan újabb problémái adódtak. Ha pedig a bíróság is osztani fogja a véleményedet a sajnálatos üzemi balesettől, egészen súlyos problémák lesznek.

Ahogy említettem, nem vagyok csőcselékpárti, de ugye készült egy felvétel, ami elég terhelőnek tűnik...

Szerintem direkt kínozták meg nagy nyilvánosság előtt, arra talán valóban nem számítottak, hogy belehal. Ha megnézed a felvételt, a fakabát még akkor sem mászik le róla, amikor már halott.

:)))))))))))))))))))

A nap kommentje.

4 fő együttműködött egy ötödik megölésében. Az ilyet bűnbandának nevezik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés