Mike Pompeo: Kína folyamatos fenyegetést jelent a nyugati világra

2020. május 31. 21:45

Az amerikai diplomácia vezetője vasárnap kifejtette, hogy álláspontja szerint Kína manapság agresszívabbá vált a félrevezető információk terjesztésében és a bomlasztásban.

2020. május 31. 21:45

„A mai Kínai Kommunista Párt különbözik a tíz évvel ezelőttitől" – állította a miniszter, s úgy vélekedett, hogy a mai Kínai Kommunista Párt szándéka „a nyugati eszmék, a nyugati demokráciák, a  nyugati értékrend szétrombolása". Mindezt a Kínai Kommunista Párt doktrínájából és ideológiájából következő fenyegetésnek nevezte. Hozzáfűzte, hogy ez veszélybe sodorja az amerikaiakat is.

Pompeo több példával próbálta illusztrálni a Kína által jelentett fenyegetéseket. Megemlítette köztük a szellemi tulajdon ellopását, a koronavírus-járványt és azt is, hogy Peking éppen a világjárványra irányuló figyelmet használta ki arra, hogy Hongkongban szigorítson a biztonsági intézkedéseken és keresztülvigye az úgynevezett nemzetbiztonsági törvényt is.         

A kínai törvény értelmében Hongkongban betiltják a lázadást, az elszakadási törekvések hangoztatását és a pekingi központi kormányzat ellen irányuló, „felforgatónak" minősített cselekményeket. Pompeo korábban „katasztrofális döntésnek" minősítette e törvényt, kijelentve, hogy Peking megszegte a britekkel aláírt közös nyilatkozatban foglaltakat Hongkong autonómiájának tiszteletben tartásáról. Donald Trump amerikai elnök pedig a héten bejelentette, hogy mivel az amerikai kormányzat álláspontja szerint Hongkong többé már nem autonóm terület, Washington visszavonja az autonóm Hongkongnak eddig megadott kedvezményeket.

Vasárnapi interjújában Pompeo megerősítette a Trump elnök által korábban felvetett kérdést: vizsgálatot indítanak az Egyesült Államokban tanuló vagy ösztöndíjjal átmeneti időre amerikai intézményekben kutató kínai állampolgároknak a kínai hadsereghez fűződő esetleges kapcsolatai ügyében.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
u.cserkész
2020. június 01. 12:26
Az usákok mindenbe bele akarnak pofázni. Kína megvolt az USA és a nyugat nélkül, évezredekig. Az, hogy melyik állam veszélyezteti a világot (nyugati vagy keleti részét) az már kétséges. A párszáz év történelmének ismerete alapján. Volt egy olajválság a 70-es években. Az átlag amerikai akkor úgy gondolkodott, hogy: mi az, hogy nem adnak elég olajat és drágán az arabok. El kell venni tőlük. Erővel.
tailor
2020. június 01. 11:36
nem hiányzik egy kínai világuralom...
illiberator
2020. június 01. 11:15
Kapuzárási pánik az usánál.
nempolitizálok
2020. június 01. 10:41
Ebben van valami, mert már mindenki az Aliexpress.com-ról vásárol.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik