„Budavár, nem bódévár!”

2020. május 30. 13:04

Ezzel a mottóval tiltakoznak a budavári civilek és a Fidesz a Mátyás-templom mögötti pavilon terve ellen. Az ellenzéki vezetésű önkormányzat minőségi fast foodot ígér.

2020. május 30. 13:04

Budavári civilekkel együtt tiltakozik az I. kerületi Fidesz-KDNP-frakció amiatt, hogy az ellenzéki vezetésű önkormányzat pályázatot írt ki a Mátyás-templom mögötti közterület hasznosítására; a terv ellenzői szerint nem szabad „gagyi vásári színhellyé” tenni a világörökségi védettségű területet.

Sándor Péterné (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő a helyszínen tartott pénteki sajtótájékoztatóján azt közölte, támogatják a Budavári Lakosok Szövetsége (BVLSZ) által a kerületi vezetés terve ellen, „Budavár, nem bódévár!” mottóval indított aláírásgyűjtést. Hozzátette, a baloldali kerületvezetés a történelmi, patinás, polgári budavári lakókörnyezetből „igénytelen, szagos, szemetes falatozót” akar csinálni, de ebből a helyiek nem kérnek, ezért indítottak aláírásgyűjtést.

A budavári civilek hangot adtak nemtetszésüknek

Tóth Istvánné, a BLSZ elnöke elmondta, Váradiné Naszályi Márta (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) polgármester az ott élők megkérdezése nélkül íratta ki a kereskedelmipavilon-pályázatot, és azóta is hiába tiltakoznak. Közölte, hetekkel ezelőtt írt megkeresésére a polgármester nem válaszolt.

Szerinte az önkormányzatnak a pályázaton, 9 hónap alatt kevesebb mint 33 millió forint bevétele lenne, miközben ennél több pénzt fordítanak az idei költségvetésben más célokra, egyebek mellett a polgármester „munkakörnyezetének modernizálására”. Hozzátette, azt kéri a kerületvezetőtől, hogy saját érdekeit ne helyezze a lakók érdekei elé.

Közölte, eddig száznál többen írták alá a tiltakozó íveket, és a következő napokban a várnegyed valamennyi lakóját felkeresik majd, hogy kifejezhessék véleményüket. Hozzátette: egy egyhangú nemleges választ a polgármester sem hagyhat figyelmen kívül.

„A budai Vár ne legyen egy permanens gagyi vásári színhely”

Az „I. kerület, Lakossági oldal” Facebook-oldalon május 23-án közzétett írásban az áll, hogy a Mátyás-templom mögötti gyalogoslépcsők melletti közterületre pályázatot írt ki az önkormányzat „pavilonok (bódék) elhelyezésére vendéglátás céljából”.

„Úgy gondoljuk, hogy a budai Vár, a Mátyás-templom és környéke a Szent István-szoborral és a Halászbástyával egy kiemelten védendő hely, a budai Vár ne legyen egy permanens gagyi vásári színhely lacikonyhákkal teleszórva” – írták.

A Facebook-posztban az áll: „a világörökség helyszínét képező budai Várban nem akarunk bódékat látni! Az itt élő polgárok, a fővárosunkra és a budai Várra büszke budapesti és vidéki polgárok sem akarhatnak szlalomozni sült kolbászos, lángosos illatfelhőt árasztó bódék és a körülöttük ácsorgó gulyást kanalazó, tejfölös-sajtos, fokhagymás lángost majszoló turisták között”.

A Budavári Önkormányzat is reagált

„Budapest I. kerületét és a Budavári Önkormányzatot is a költségvetés újratervezésére kényszeríti a koronavírusjárvány, amelynek kezeléséhez nem kap kormányzati segítséget, csak elvonást”írják az önkormányzat hivatalos oldalán. „A gépjárműadó elvételén felül az önkormányzat szeptember 1-éig nem szedhet közterülethasználati díjat, ezzel 70 millió forint bevételtől esik el a kerület. A területen bérbe adott pavilonokból viszont 30 millió forint bevétel keletkezik, amelyet az I. kerületben – az országban elsőként – bevezetett Válságkezelő Alapjövedelemre és a válságkezelés egyéb elemeire fordít az Önkormányzat. A Fidesz által kifogásolt területeken egyébként korábban Nagy Gábor Tamás – fideszes – polgármestersége alatt is voltak pavilonok, a legutóbbi advent idején pedig egy vári közösség büféje működött itt.”

„Minőségi fast food”

„A területen elhelyezett pavilonokban minőségi fast food ételeket lehet majd vásárolni, amelyek mind a belföldi, mind a külföldi turisták számára megfizethető és minőségi étkezési lehetőséget kínálnak majd. A Budai Vár területén ez a szolgáltatás hiánypótló és kínálatbővítő lesz” – ígérik. Emellett 50 százalékos kedvezményt biztosítanának a kerületi lakosoknak a pavilonokban.

„A költségvetésbe tervezett összeg nem a »polgármester munkakörülményeinek« javítását célozza, hanem a képviselőtestületi ülésterem modernizálásával kapcsolatos beruházást és beszerzést jelenti. Erre azért is van szükség, mert az I. kerületben még mindig olyan szavazógép működik, ami nem írja ki a szavazók nevét. Ha ezzel a fejlesztéssel gondja volt a fideszes képviselőknek, akkor benyújthattak volna módosító indítványt a költségvetés adott sorához. De a költségvetéshez a helyi Fidesznek még csak hozzászólása sem volt annak elfogadásakor” – zárták a közleményt.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bitrex®
2020. május 31. 22:36
Emellett 50 százalékos kedvezményt biztosítanának a kerületi lakosoknak a pavilonokban.... Ez kizárt, hogy működne. Képzeljük el, hogy egy helyi lakos ötszázért kap lángost, a mögötte sorban álló Karl-Heinztől meg elveszi az ezrest az eladó, és nem ad vissza semmit. Karl-Heinz jogosan tiltakozhat, hogy: de hát az előttem álló is csak 500 Ft-t fizetett!
Dénia
2020. május 31. 19:15
Ez hülyeség szerintem. Ha nem gagyi, akkor mi a baj vele? A turisták tömött buxákkal indulnak városnézésre, azzal a szándékkal, hogy pont ilyen dolgokra akarják elverni.
DFK
2020. május 31. 18:16
Prolitempó Budipesten.
furunkulus13
2020. május 31. 17:05
Bódéváros a Szentháromság téren? Nem, nem soha!! Verjük ki a hájas boszorkány Mártika fejéből még a gondolatot is!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik