„Budavár, nem bódévár!”

2020. május 30. 13:04
Ezzel a mottóval tiltakoznak a budavári civilek és a Fidesz a Mátyás-templom mögötti pavilon terve ellen. Az ellenzéki vezetésű önkormányzat minőségi fast foodot ígér.

Budavári civilekkel együtt tiltakozik az I. kerületi Fidesz-KDNP-frakció amiatt, hogy az ellenzéki vezetésű önkormányzat pályázatot írt ki a Mátyás-templom mögötti közterület hasznosítására; a terv ellenzői szerint nem szabad „gagyi vásári színhellyé” tenni a világörökségi védettségű területet.

Sándor Péterné (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő a helyszínen tartott pénteki sajtótájékoztatóján azt közölte, támogatják a Budavári Lakosok Szövetsége (BVLSZ) által a kerületi vezetés terve ellen, „Budavár, nem bódévár!” mottóval indított aláírásgyűjtést. Hozzátette, a baloldali kerületvezetés a történelmi, patinás, polgári budavári lakókörnyezetből „igénytelen, szagos, szemetes falatozót” akar csinálni, de ebből a helyiek nem kérnek, ezért indítottak aláírásgyűjtést.

A budavári civilek hangot adtak nemtetszésüknek

Tóth Istvánné, a BLSZ elnöke elmondta, Váradiné Naszályi Márta (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) polgármester az ott élők megkérdezése nélkül íratta ki a kereskedelmipavilon-pályázatot, és azóta is hiába tiltakoznak. Közölte, hetekkel ezelőtt írt megkeresésére a polgármester nem válaszolt.

Szerinte az önkormányzatnak a pályázaton, 9 hónap alatt kevesebb mint 33 millió forint bevétele lenne, miközben ennél több pénzt fordítanak az idei költségvetésben más célokra, egyebek mellett a polgármester „munkakörnyezetének modernizálására”. Hozzátette, azt kéri a kerületvezetőtől, hogy saját érdekeit ne helyezze a lakók érdekei elé.

Közölte, eddig száznál többen írták alá a tiltakozó íveket, és a következő napokban a várnegyed valamennyi lakóját felkeresik majd, hogy kifejezhessék véleményüket. Hozzátette: egy egyhangú nemleges választ a polgármester sem hagyhat figyelmen kívül.

„A budai Vár ne legyen egy permanens gagyi vásári színhely”

Az „I. kerület, Lakossági oldal” Facebook-oldalon május 23-án közzétett írásban az áll, hogy a Mátyás-templom mögötti gyalogoslépcsők melletti közterületre pályázatot írt ki az önkormányzat „pavilonok (bódék) elhelyezésére vendéglátás céljából”.

„Úgy gondoljuk, hogy a budai Vár, a Mátyás-templom és környéke a Szent István-szoborral és a Halászbástyával egy kiemelten védendő hely, a budai Vár ne legyen egy permanens gagyi vásári színhely lacikonyhákkal teleszórva” – írták.

A Facebook-posztban az áll: „a világörökség helyszínét képező budai Várban nem akarunk bódékat látni! Az itt élő polgárok, a fővárosunkra és a budai Várra büszke budapesti és vidéki polgárok sem akarhatnak szlalomozni sült kolbászos, lángosos illatfelhőt árasztó bódék és a körülöttük ácsorgó gulyást kanalazó, tejfölös-sajtos, fokhagymás lángost majszoló turisták között”.

A Budavári Önkormányzat is reagált

„Budapest I. kerületét és a Budavári Önkormányzatot is a költségvetés újratervezésére kényszeríti a koronavírusjárvány, amelynek kezeléséhez nem kap kormányzati segítséget, csak elvonást”írják az önkormányzat hivatalos oldalán. „A gépjárműadó elvételén felül az önkormányzat szeptember 1-éig nem szedhet közterülethasználati díjat, ezzel 70 millió forint bevételtől esik el a kerület. A területen bérbe adott pavilonokból viszont 30 millió forint bevétel keletkezik, amelyet az I. kerületben – az országban elsőként – bevezetett Válságkezelő Alapjövedelemre és a válságkezelés egyéb elemeire fordít az Önkormányzat. A Fidesz által kifogásolt területeken egyébként korábban Nagy Gábor Tamás – fideszes – polgármestersége alatt is voltak pavilonok, a legutóbbi advent idején pedig egy vári közösség büféje működött itt.”

„Minőségi fast food”

„A területen elhelyezett pavilonokban minőségi fast food ételeket lehet majd vásárolni, amelyek mind a belföldi, mind a külföldi turisták számára megfizethető és minőségi étkezési lehetőséget kínálnak majd. A Budai Vár területén ez a szolgáltatás hiánypótló és kínálatbővítő lesz” – ígérik. Emellett 50 százalékos kedvezményt biztosítanának a kerületi lakosoknak a pavilonokban.

„A költségvetésbe tervezett összeg nem a »polgármester munkakörülményeinek« javítását célozza, hanem a képviselőtestületi ülésterem modernizálásával kapcsolatos beruházást és beszerzést jelenti. Erre azért is van szükség, mert az I. kerületben még mindig olyan szavazógép működik, ami nem írja ki a szavazók nevét. Ha ezzel a fejlesztéssel gondja volt a fideszes képviselőknek, akkor benyújthattak volna módosító indítványt a költségvetés adott sorához. De a költségvetéshez a helyi Fidesznek még csak hozzászólása sem volt annak elfogadásakor” – zárták a közleményt.

(MTI)

Összesen 65 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Váradiné összellenzéki polgármester gondolkodása egy demagóg prolié.

V. Naszályi Márta polgármester a Weblappal foglalkozzon, mert igencsak hiányos.
Pl. http://www.budavar.hu/koltsegv..

Egy több, mint tízmilliárdos működési költségvetésből aki nem tud 70 milliós megtakarítást elérni, az nem való polgármesternek.

3. A költségvetés bevételi és kiadási főösszegei, létszámkeret
3. paragrafus (1) A Képviselő-testület a 2020. évi költségvetés bevételi és kiadási főösszegét 20 543 533 ezer forintban állapítja meg az alábbiak szerint:
a) a költségvetési bevételek összege: 10 194 517 eFt,
b) a költségvetési kiadások összege: 14 043 533 eFt.
(2) A Budavári Önkormányzat működési hiányt nem tervez, külső finanszírozást nem vesz igénybe.
(3) A Budavári Önkormányzat a többletet 698 942 eFt-ban állapítja meg, amelyet tartalékba helyez.
(5) A Budavári Önkormányzat a finanszírozási műveletek figyelembevételével:
a) a működési mérleg egyenlegét: - 350 551 eFt-ban,

4. paragrafus (1) A Képviselő-testület a 3. paragrafus (1) bekezdésében meghatározott bevételi és kiadási főösszegen belül:
a) a működési bevételeket: 9 207 968 eFt-ban,
b) a működési kiadásokat: 9 558 519 eFt-ban,
c) a felhalmozási bevételeket: 986 549 eFt-ban,
d) a felhalmozási kiadásokat: 4 485 014 eFt-ban,
e) a finanszírozási bevételeket (irányító szervi támogatás nélkül): 10 349 016 eFt-ban,
f) a finanszírozási kiadásokat (irányító szervi támogatás nélkül): 6 500 000 eFt-ban
állapítja meg.
b) a felhalmozási mérleg egyenlegét: - 3 498 465 eFt-ban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés