Uszítás vádjával ítélték el a tanzániai baloldali pártvezért

2020. május 29. 16:07
Az ellenzéki politikusnak egy évre megtiltották az írásbeli és szóbeli politikai nyilatkozatokat.

Lázítás és uszítás vádjával elítéltek pénteken Tanzániában egy ellenzéki vezetőt, egy évre megtiltva neki az írásbeli és szóbeli politikai nyilatkozatokat néhány hónappal a választások előtt.

A vádak szerint Zitto Kabwe, a baloldali Szövetség a Változásért és Átláthatóságért (ACT Wazalendo) párt vezetője hamisan azt állította korábban, hogy mintegy száz ember vesztette életét 2018-ban a nyugat-tanzániai Kigoma városának térségében a rendőrség és nomád pásztorok összecsapásában. Ugyanakkor a kigomai rendőrfőnök akkori közlése szerint a biztonsági erők illegális legelőhasználat elleni művelete során két rendőr és két pásztor halt meg.

Az ügyben eljáró törvényszék ítéletében bár elmarasztalta a politikust, de szabadlábra helyezte azzal a feltétellel, hogy tartózkodnia kell a hatóságok megítélése szerint lázítónak minősülő politikai nyilatkozatoktól.

Kabwe ellen 2018 novemberében emeltek vádat három rendbeli lázítás gyanújával. A parlamenti képviselő tagadta bűnösségét. „Zitto Kabwe politikus, és választási évben vagyunk, ezért megfellebbezzük az ítéletet, hogy tisztázhassuk őt a vádak alól” – közölték védői. „Az ítélet és a szabadlábra helyezés feltétele cenzúrának felel meg, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi Zitto számára, hogy bármi bírálatot mondjon a kormányról és az elnökről a választási évben” – hangoztatta Dorothy Semu, az ACT Wazalendo alelnöke. A politikus a 2015 óta hivatalban lévő John Magufuli elnök leghangosabb bírálói közé tartozik.

A kelet-afrikai ország a kontinens legstabilabb államai közé tartozik, ugyanakkor a ellenzéki vezetők és jogvédők szerint Magufuli kormányzata erőteljesen fellép a másként gondolkodókkal szemben. A Kabwe elleni ítéletet mindössze hetekkel előzte meg a szintén ellenzéki Chadema mozgalom országos elnökének, Freeman Mbowénak és nyolc másik tagjának elmarasztalását a többi között lázítás, uszítás, hatóságilag nem engedélyezett gyülekezés, illetve bűncselekmények elkövetésére szövetkezés vádjával. A politikusok az ítélet értelmében választhattak öt hónapos szabadságvesztés, illetve pénzbírság megfizetése között. Kabwe egyébként a jobbközép Chadema mozgalomból vált ki 2015-ben, és most a baloldali pártja egyetlen képviselője a 393 fős parlamentben. Tanzániában októberben tartanak elnök-, parlamenti és helyhatósági választásokat.

(MTI)

Nyitóképünk forrása: thecitizen.co.tz.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés