Vissza kéne térni a jobbközép placcra – Varga-Damm Andrea a Mandinernek

2020. május 27. 20:20
A Jobbik elnöksége a szerda délutáni frakcióülés előtt még egy lehetőséget adott volna Varga-Damm Andreának a kizárás helyett, de ő a frakcióból való kilépést választotta. A jobbikos képviselő szerint az ellenzéki együttműködésnek kifejezetten gátja, hogy a párt jelenleg a baloldaltól akar elvenni szavazatokat. Varga-Damm Andrea mellett Farkas Gergely és Sneider Tamás is távozott a képviselőcsoportból, utóbbi lemondott az Országgyűlés alelnöki tisztségéről is. Interjúnk.

Előremenekült?

Nem menekülhettem előre, hanem elmentem a frakcióülésre. Úgy mentem oda, hogy meghirdették a frakcióülést arra, hogy ott engem ki fognak záratni.

Én ezzel a tudattal ültem be oda, hogy most megtárgyalják a kizárásomat.

Első blikkre úgy nézett ki a történet, mintha összebeszéltek volna Sneider Tamással és Farkas Gergellyel, hogy nem várják meg a döntést, hanem kilépnek.

Semmi ilyen nem történt. Én voltam a legjobban meglepve, ami történt.

Akkor hogyan zajlott a frakcióülés?

Mondom a folyamatot: szerda négy óra, bejöttem a parlamentbe, felmentem a frakciószoba elé. Már ott volt néhány képviselőtársam, és mondják, hogy még nem tudunk bemenni a szobába, mert az elnökség és a frakcióelnökség együttes ülést tart. Ott vártunk, egyszer csak kijött a pártelnök titkárnője, és mondja, hogy a két elnökség még a frakcióülés előtt szeretne velem beszélni. Bementem, és ott Jakab Péter közölte, hogy bár kezdeményezték, hogy egy frakcióülésen az én kizárásomról döntsenek, meggondolták magukat, és

ehelyett inkább adnának nekem még egy esélyt, hogy frakciótag maradhassak.

Én ezt udvariasan megköszöntem, és úgy éreztem, hogy ki kell mennem vécére, hogy végiggondoljam, hogy itt mi történt. Én arra számítottam, hogy idejövök, és lesz egy szavazás – erről volt szó kilenc napja, feltörölték velem a padlót az egész ország nyilvánossága előtt, becstelennek neveztek.

És hogyan rakta össze a történetet fejben, amíg kiment?

Először felhívtam onnan az anyukámat, hogy megkérdezzem: mit tesz ilyenkor egy ember, aki tisztában van a képességeivel és értékeivel, és akit így megaláztak. Ő azt mondta nekem: egy választásod van, ha az önbecsülésedet meg akarod tartani; szépen menj oda Kövér László házelnök irodájához, és ott közlöd, hogy kilépsz a frakcióból, és függetlenként folytatod. Egy olyan közösségbe nem lehet visszamenni, amely így aláz meg egy ilyen embert.

De hogyan rakta össze a történetet: miért változott meg Jakab Péter elnök szándéka? Nem lett volna meg a többség a frakcióban a kizárásuk mellett?

Nem tudom. Ez az egyik alternatíva, de azt sem szabad elfelejteni, hogy

ők négy óra előtt megtudták, hogy Sneider Tamás kilépett a frakcióból.

Vélhetően ezért nem kezdődött négy órakor a frakcióülés. Ez egy új hír volt, emiatt újra kellett gombolniuk a kabátot. Lehet, hogy emiatt gondolták meg magukat.

 

Varga-Damm Andrea jobbikos képviselő az Országgyűlés plenáris ülésén március 24-én


Tehát ön is úgy döntött, hogy kilép. De ennél azért tovább ment, hiszen nem sokkal később kitett a Facebook-oldalára egy nyilatkozatot, amelyben felszólította a Jobbik pártelnökségét, hogy 24 órán belül mondjanak le, és írjanak ki tisztújítást. Miért?

Miután leadtam a kilépési nyilatkozatomat Kövér László irodájában, azon gondolkodtam, hogy még Jobbik-tag vagyok, és hogy milyen eszközöm van még, hogy ennek a közösségnek, amelynek olyan sok jót köszönhetek, még valamit segíteni tudjak. Ekkor írtam meg ezt a posztot.

A múlt héten az elnökség adott nekem egy 24 órás ultimátumot, most pedig én adok nekik egy ilyent.

És ugyanúgy fognak vajon válaszolni, mint ön? Van bármilyen esélye a tisztújításnak?

Fogalmam sincs. Lehet, hogy lepereg róluk.

Új vezetés kell tehát ön szerint. De ezzel a párt irányának is meg kell változnia, vissza kellene térnie a gyökerekhez?

Hogyne, vissza kéne térni szépen a jobbközép placcra.

Tehát nem a nemzeti radikális gyökerekhez, hanem a néppárti vonalhoz?

Így van.

A jobbközép üres. Ott most senki sincsen.

Ha olyan lenne az új irány, amely az ön nézetének megfelelő, akkor az mennyiben változtatná meg az együttműködést a baloldali ellenzékkel a kormányváltásért?

Az más. A baloldali ellenzékkel való együttműködésnek kifejezetten gátja, hogy a Jobbik a baloldaltól akar elvenni szavazatokat. A Jobbiknak ebben az együttműködésben egy jobbközép, mérsékelt, konzervatív párt szerepét kellene vinnie, mert azokat a szavazói rétegeket tudná megszólítani. Ha nem ilyen párt, akkor oda se vesznek bennünket az ellenzéki együttműködésbe.

Hipotetikusan: ha a 2022-es választáson ellenzéki győzelem születne a Jobbik segítségével, akkor utána mi lenne a Jobbikkal? És ha vele is veszt a választási összefogás, akkor mi lesz a párttal?

Ezt a kérdést én is feltehettem volna önnek: erre senki nem tud válaszolni. Most viszont ez a helyzet van, és azt kell megnéznünk, hogy ebből a helyzetből hogyan tudjuk a Jobbik számára a legjobbat kihozni.

Ha a tagság nem vágyik az eredeti értékekhez való visszatérésre, akkor ezeket a vezetőket fogja a hatalomban tartani.

Ha a tagság azt akarja, hogy térjünk vissza a gyökerekhez, akkor pedig azok az emberek lesznek a vezetők, akik azokat az értékeket képviselik.

Ha lenne tisztújítás, akkor indulna az elnöki posztért?

Én nem akarok semmilyen pozíciót; én egy menedzser vagyok, aki a tudásommal és szeretetemmel tudom segíteni a visszatérést. Ha nem lesz tisztújítás, akkor a Jobbik megy szépen tovább a lejtőn, és teszi magát az ellenzéki összefogásban hiteltelenné.

És ön ehhez párttagként meddig fog asszisztálni?

Nézze, valószínűleg egy etikai eljárást el fognak ellenünk indítani, mert kiléptünk a képviselőcsoportból, és nem adtuk vissza a mandátumunkat.

Egy etikai eljárásnak pedig a pártból való kizárás lehet a vége.

De legalább addig megkíséreljük a párttagságot felébreszteni, hogy ez az út nagyon rossz irányba tart.

Lesz tehát egy ötfős független (volt jobbikos képviselőkből álló) csoport az Országgyűlésben. Milyen parlamenti munkát fognak végezni?

Sokkal minőségibb munkát fogunk végezni, mert sajnos az eddigi frakcióvezetés kifejezetten hátráltatta az érvényesülési lehetőségeinket. Egy nagyon erős, pragmatikus, jobboldali, nemzeti alapú politizálást fogunk a parlamentben folytatni.

 

 

fotó: MTI

Összesen 148 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Először felhívtam onnan az anyukámat, hogy megkérdezzem: mit tesz ilyenkor egy ember, aki tisztában van a képességeivel és értékeivel, és akit így megaláztak.

Így mennek a dolgok a Mozgalomban. Anyu nem lett megkérdezve hogy milyen simliből veszed a bundákat, mit dörgölőzöl G.Lajoshoz mit keresel a Mozgalomban, meg főleg mit remélsz Dobrevéktől. Átbasznak mint szart a palánkon.

Sosem voltatok jobbközépen, LOL.

Válaszok:
hátakkor | 2020. május 27. 22:02

Mindig Dobrevék szekerét tolták, csak bénák is.

Engem az "anyuka" válasza lepett meg. Honnan tudja mi a jogrend ilyenkor. Mármint, hogy Kövér Lászlóhoz kell mennie...
Egyből arra gondoltam, hogy az anyukáját, akit felhívott Simicska Lajosnak hívják.

"Kövér László házelnök irodájához, és ott közlöd, hogy kilépsz a frakcióból, és függetlenként folytatod."

hogy a kizaras kozelsege ezeknek hogy felnyitja a szemet... addig viszont meg veletlenul se

igy van, radikalisbol radioaktiv part lett, gyorsan bomlik

A joasszony elmondta: ok csak addig kellenek a Demagog Momentumos Koalicionak, amig jobboldalrol hozzak a szavazatokat - baloldalrol amazok is kepesek besoporni a voksokat.
A kilepoknek most a jobboldallal kell megszerettetniuk magukat, pl. a Fideszbol kiabrandult ertelmisegiekkel, ha, ha, ha.
Nem is tudom, ehhez melyikuknek kell jobban felkotni a gatyat, a jobbikosoknak vagy az ettermisegieknek,

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés