Máma már nem hasad tovább? – Sorsforduló előtt a Jobbik

2020. május 27. 7:44
Varga-Damm Andreát és Sneider Tamást is kizárhatják a Jobbik képviselőcsoportjából a párt mai frakcióülésén. Mi vezetett idáig, és bármilyen döntés születik, mi lehet a következménye a pártra nézve?

„Hamarosan padtársak leszünk” – forrásaink szerint ezzel a mondattal lépett oda a minap Sneider Tamás a Parlamentben a Jobbikból korábban távozott volt párttársaihoz. A politikus, úgy tűnik, érzi a vesztét, és van is rá oka, mert az őt váltó jelenlegi Jobbik-elnök, Jakab Péter példátlan tisztogatást hajtott végre a pártban, és a múlt hét eseményei alapján a folyamat még nem ért véget. 

A Jobbik szerda délután tartja következő frakcióülését, amelyen információink szerint két politikusuk, Sneider Tamás és Varga-Damm Andrea sorsáról is döntenek majd. A helyzet pikantériája, hogy amennyiben kizárják, Sneidernek függetlenként valóban azok közé a képviselők közé kell ülnie, akiket épp az ő elnöksége alatt raktak ki a Jobbik frakciójából. Elsőként – szinte napra pontosan két éve – Dúró Dórát, aki Vona Gábor lemondása után Toroczkai László elnökjelölt mellett elindult az elnökhelyettesi tisztségért (Toroczkai nem volt országgyűlési képviselő, ezért őt csak a pártból tették ki), később pedig Volner Jánost, aki szintén megpróbálta volna átvenni a párt vezetését. 

„Úgy tűnik, a forradalom tényleg felfalja gyermekeit” 

– mondta cinikusan egy kiábrándult ex-jobbikos politikus a Mandinernek, amikor erről kérdeztük. Ilyenből – mármint kiábrándult exjobbikosból – márpedig van bőven. 

Mi vezetett idáig, és mi várható a mai frakcióülés után?

A 2018-as választás után kettészakadt a párt elnökévé Sneider Tamást választották, ő azonban nem váltotta be a reményeket, nem tudta visszahozni a gödörből Jobbikot: az EP-választáson óriásit bukott és mindössze hat százalékot kapott a párt. Ennek ellenére nem mondott le, de ezt követően jóval kevesebbet szerepelt a nyilvánosságban. Ellentétben Jakab Péterrel, aki már 2019 januárjában frakcióvezető lett, miután az ellenzéki képviselők közös akcióiban való részvétele, és

rendszeres provokatív parlamenti megnyilvánulási miatt egyre ismertebbé vált.

A korábbi szóvivő végül idén januárban tarolt a tisztújításon, elnökké választották, és saját bizalmasaival töltötte fel az elnökséget is, megsemmisítő vereséget mérve pártbéli ellenfeleire. A Jakab-csapattal szemben álló csoport tagjai közül ezután Szávay István és Bencsik János is kilépett. 

Úgy tűnt, aki maradt – például Stummer János –, az beállt a sorba és megy amerre Jakabék mondják. Az Origo a napokban érdekes megfigyelést közölt a párt új arculatának használata és az új vezetéshez való lojalitás összefüggéséről. Eszerint Jakabbal szemben állnak azok a képviselők, akik nem cserélték le politikusi Facebook-oldaluk borítóképét az új arculatnak megfelelőre. A Jobbik egyik volt vezető politikusa kérdésünkre azt mondta: a párt ilyen esetekben minden képviselőnek elkészíti az új arculathoz tartozó képeit, ha valaki ezt nem használja, az tényleg jelzésértékű.

A borítóképpel üzenő politikusok között nem meglepő módon ott van Sneider Tamás és Varga-Damm Andrea is, akiknek a pártvezetés már elküldte a selyemzsinórt. Sneiderrel közölték, leváltanák parlamenti alelnöki pozíciójából. Mivel azonban a pártnak jogilag nincs lehetősége visszahívni, csak kétféleképpen szűnhet meg a tisztsége: ha lemond, vagy ha már nem a frakció tagja.

Sneider márpedig nem mondott le, és úgy tűnik kilépni sem akar. Így csak egy megoldás maradt.

Varga-Damm Andreától pedig visszakövetelték parlamenti mandátumát, mondvacsinált indokkal, arra hivatkozva, hogy a Jobbik azért szavazta meg a kormánypártok törvénycsomagját, mert ő témafelelősként tévesen tájékoztatta a frakciót. Persze ő is nemet mondott. Így hát szinte biztos, hogy mindkettőjük kizárására javaslatot tesznek majd a frakcióülésen. Az elmúlt évek történéseiből pedig tudjuk, hogy akit a képviselőcsoportból kitettek, azt – ha nem ment magától – a pártból is kizárták.

De miért szalámizná tovább a Jobbikot Jakab?

Több volt Jobbik-politikus is felhívta a figyelmünket arra, hogy Szabó Gábor, „Szaszi” a Jobbik örök háttérembere, aki tizenhat évig volt pártigazgató és szinte a mindenki által elfogadott pártelnöknél, Vona Gábornál is nagyobb hatalommal bírt, még mindig ott van a pártban.

Korábbi pozícióját azonban Jakab megválasztásakor elvesztette, és „csak” a választmányi elnökség maradt neki. Információink szerint ennek, ahogy a jelenlegi helyzetnek is az az oka, hogy Szabó és a Szávay-féle kör nem Jakabot, hanem Stummer Jánost szerette volna a Jobbik élén látni. Forrásunk – egy volt jobbikos politikus – szerint miután belátták, hogy Stummer nem tudja legyőzni Jakabot, legalább az elnökségben többséget szerettek volna szerezni, de ez sem sikerült.

Jakab Péter ellen a tisztújítás előtt nagyon komoly lejárató kampány indult a tagság körében, nem véletlenül mondta utána, hogy hátbaszúrták. 

Az ő oldaláról tehát érhető, hogy megpróbál megszabadulni minden ellenfelétől;

ahogy Szabó Gábor részéről is, hogy megpróbálja visszaszerezni megrendült hatalmát.

Forrásunk szerint a Jobbikban a legkiterjedtebb kapcsolatrendszerrel rendelkező volt pártigazgató most is intenzíven kampányol a tagság körében, megpróbálva elbizonytalanítani őket abban, hogy Jakab Péter lenne a megfelelő vezető, és meggyőzni őket arról, hogy Sneiderrel vissza kellene térni a régi útra.

Varga-Damm Andrea korábban nem volt jóban Sneiderrel, aki amíg elnök volt, ki is akarta tenni a pártból az „önjáróvá vált” politikusnőt, most azonban kényszerű szövetségesekké váltak. Varga-Damm szintén elindult a tisztújításon Jakab ellen, amit az nyilván nem felejtett el, de állítólag sokkal inkább a képviselő túlzott önállósága zavarja.

Egy újabb szakadást nem biztos, hogy túlélne a Jobbik

A Jobbik következő frakcióülését eredetileg május 25-én hétfőn tartották volna, de valamiért először keddre, később szerdára halasztották. Forrásaink szerint mindkét oldal időt akar nyerni „ezerrel megy a kampány a háttérben”. Ez – tekintve, hogy a frakcióból való kizáráshoz a képviselők többségére szükség van – valóban életszerű. 

Az elnökséget ugyan megszerezhette Jakab Péter, de a frakciót nem tudta lecserélni.

Nagy a tét a pártelnök számára: ha sikerül kizárni az ellenfeleket, teljessé válhat a győzelme, de ha megakadályozzák, megrendülhet az erős kezű vezető képe, ami elbizonytalaníthatja a tagságot. A képviselőcsoportban pedig most valószínűleg nem mindenki áll mögötte teljes mellszélességgel. 

A borítókép-lázadók közül ott van rögtön Stummer János és Rig Lajos, de valószínűleg a Sneider Tamás parlamenti alelnöki helyére végül nemet mondó Balczó Zoltán és információink szerint Steinmetz Ádám sem szavazná meg a kizárásokat. Ahogy már csak szolidaritásból nyilván Varga-Damm Andrea és Sneider sem egymásét, és ott van még Gyüre Csaba, aki állítólag nagyon jó kapcsolatot ápol Szabó Gáborral.

Ez eddig hét. A Jobbiknak jelenleg húszfős frakciója van, vagyis ha helyes a feltevésünk,

Sneideréknek még három embert kell megnyerniük a maradáshoz.

Lehetőségként ott van Farkas Gergely, aki Facebook-borítója alapján beállt az új vezetés mellé, azonban vélhetően nem felejtette el, hogy párját, Burik Anettet Jakab megalázó körülmények között váltotta le a Jobbik sajtófőnöki posztjáról. (Bár korábban is láttunk hasonló történetet a Jobbikban, hiszen Dúró Dóra is Vona bizalmasa maradt, miután az megvétózta férje, Novák Előd alelnökségét). 

Rajtuk kívül a különutas, az időközin összellenzéki támogatással egyéni képviselőjelöltként parlamentbe jutó Kálló Gergely segíthet még megmenekülni Sneideréknek, és meglepő lehet, de Jakab egyik alelnöke, Ander Balázs is – aki állítólag szintén elégedetlen a jelenlegi politikával – tiltakozását fejezheti ki a döntésnél.

Szoros döntés várható, és valószínűleg – hasonlóan a 2019 októberében Volner János kizárásáról döntő maratoni frakcióüléshez – a mai találkozó sem lesz rövid. A Jobbik további sorsa múlhat ezen az ülésen, mert ha újból kettészakad a párt, az tényleg a villany utolsó lekapcsolásához fog vezetni.

Összesen 82 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A helyzet pikantériája, hogy amennyiben kizárják, Sneidernek függetlenként valóban azok közé a képviselők közé kell ülnie, akiket épp az ő elnöksége alatt raktak ki a Jobbik frakciójából.
Mondom, ezek újrajátsszák a sztálini tisztogatásokat operett-kiadásban. És valóban, ez már a végjáték, amikor a hóhérok hóhérainak a hóhérait akasztják...

Valamit még nem intézett el. Majd kiderül, milyen döntést hoz a TEJhatalmával.

A Mozgalom megtért Dobrev Klein kebelére..

Jakab nyilvánvalóan megkapta az utasítást Feritől, a Jobbikot nácítlani kell ahhoz, hogy 22-ben a régi munkásmozgalmi jelképek alatt egységesen induljanak a Fidesz ellen, pajzsra emelve azt a Ferit, aki ellen a Jobbik eredendően létrejött. Majd 22-ben a DK és a Jobbik tagsága kimondja a két munkáspárt egyesülését, Marosán mennyire örülne, ha mindezt láthatná.......

a helyzet az kedves jobbik, hogy gyurcsany valagaban ahova bujtatok, nincs igeny jobboldali partra.

Igen, ez az ősminta. :))))

És, ha Jakabot váltanák le? Ez nem lehetséges? Vagy, de?

Válaszok:
ThunderDan | 2020. május 27. 15:01

Időnk, mint a tenger.

Én is várom í híreket. Remélem, ártanak maguknak.

Rosszul gondolod. Ha így lenne, nem lenne olyan sürgős Jakabnak kirúgni Vargát és Sneidert.

Nem, nem lehetséges.

Mert először kiszorították Novákot. (Mindenki vállvetve.)
Aztán kiszorították Toroczkait, Dúrót, Volnert, Apátit, Fülöp Eriket (Mindenki vállvetve, mínusz a már kiszorítottak.)
Aztán kiszorították Szávay-t, Szabó Gábort, Bencsiket, Keplit stb. stb. (Mindenki vállvetve, mínusz a már kiszorítottak.)
Aztán most kiszorítják Sneidert és Varga-Dammot is.

Csak a szokásosos jakobinus/bolsevik leszámolósdi. Szerencsére operettkiadásban.

Válaszok:
Sulammit | 2020. május 27. 15:50
hátakkor | 2020. május 27. 17:35

Nem tanultak történelmet, vagy nem tanultak a történelemből.

A Maximilien Robespierre által vezetett jakobinusok az 1793. június 2-i puccs során szerezték meg a hatalmat a mérsékelt Gironde-tól, és a következő hónapokban korábban nem tapasztalt terrort intézményesítettek. Miután leszámoltak a girondistákkal, az 1793 szeptemberében hozott gyanúsak elleni törvény jegyében idővel azokat is guillotine alá küldték, akik a párton belül veszélyt jelenthettek Robespierre-ék uralmára: előbb Hébert és a köré csoportosuló radikálisok, a „veszettek” kerültek sorra, idővel – 1794 áprilisában – pedig a tekintélyes Dantont és barátait is kivégezték. Bár Danton halálával a „Megvesztegethetetlen” jelzőt magára aggató egykori arras-i ügyvéd és klikkje utolsó jelentős ellenségétől is megszabadult, a terror mégis tovább fokozódott: az 1794 júniusában életbe léptetett prairali törvény szinte válogatás nélkül hurcolta a vesztőhelyre a politikusokat és civileket, egy hónap alatt közel 1300 embert....

A Konvent ítélete nyomán Robespierre-t és húsz társát július 28-án délután lefejezték a Place de la Révolution-on – a Forradalom terén –, a következő napokban pedig még körülbelül 80 ember jutott hasonló sorsra. Időközben a thermidori puccsot szervezők vezetésével új Konvent alakult, mely véget vetett a terrornak, leromboltatta a guillotine-okat, és egy, a nagypolgárság számára kedvező rendszert épített ki.

http://www.rubicon.hu/magyar/o..

Válaszok:
ThunderDan | 2020. május 27. 17:10

Pontosan.

Aztán egy az egyben megismétlődött mindez a Szovjetunióban stb.

Válaszok:
Sulammit | 2020. május 27. 20:41

A Mozgalom alig létezik. A frakcióban folyik harc. Ott van zsé. Meg Dobrev lista bejutó helyekért. A 2018-as választás ( Heller szavazatokkal) után még 26 fős Jobbik frakcióban már csak 18-an vannak. Varga-Damm Simicska Andrea lemondásra szólította fel a párt vezetését, és arra, hogy írjanak ki tisztújítást. Ember emberének farkasa.

Novák egy idióta. De a többi is.

Tunyai értelemben vett további tisztulás..

Na mit szólsz? Varga-Dammhoz?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés