Az ördög balkeze

2020. május 28. 6:55

Heincz Barnabás
Mandiner
Azért sajnálom azt a szavazót, aki anno gárdamellényben vonult, ma pedig a DK-s lakossági fórumon kellene puncsot mérnie, miközben Ferenc testvér pólókat dedikál. 

A Duna rakpartján, a kikötők szomszédságában Péter felállította hordóját. Tudta, hogy határozottnak kell lennie, hiszen mestere így tanította. Péter a hordóra állt és kiabált fűt, fát, bogarat, a rakpart őreihez pedig zacskós száraztésztát vágott fenyegetés gyanánt. Péter minden nap korán kelt, minden este későn feküdt, munkájának pedig megvolt az eredménye. Napról napra többen lettek körülötte, és bár sokan hallgatták, sokan ott is hagyták azzal a gondolattal, hogy eltévelyedett. A tizedik napon azonban volt egy kis csoport; tíz vagy húsz ember, akik várták Mesterüket, hogy kiabáljon fűt, fát, bogarat. és amikor ezt megtette, örömkönnyek gyűltek a szemek sarkába. Tudták, hogy Péter megérti őket, és ők is megértették Pétert. A hordószónok pedig csak mondta és mondta: többen azonban sosem lettek körülötte, a rakpart pedig kietlen, sivár hellyé változott. 

Fiktív töredék 2020-ból

*

„Jómagam azt támogattam korábbi hozzaszolasomban, hogy Dr. Varga-Damm Andrea kapjon egy második esélyt. Arra kérem kedves Andrea, hogy most gondoljon át mindent, higgadtan, bölcsen. Úgy gondolom, akkor tenné a legtöbbet Magyarországért és a Jobbik ért, ha nagyvonalúan, bölcsen (elfelejtene) az utóbbi napok történeseit.”

„Kár Jakab Pétert bántani! A legtöbbet ő szól az emberek érdekében! De az előttem szólónak igazat kell adnom, mert baloldal nélkül lehetetlen a fideszt leváltani! Nagy kár hogy Farkas Gergely ezt nemlátja!”

„A mandátumát is vissza kellene, adni új választásokat rendezni és ha újra nyer függetlenként, akkor természetesen visszaülhet a Parlamentbe, de így picit sántít a dolog!” 

Fentebb Jobbikos Facebook-bölcselkedők hozzászólásait olvashatjuk, Varga-Damm Andrea, Farkas Gergely és Sneider Tamás „leköszönő-elköszönő” posztjai alatt. Az első bölcselkedő nagyvonalú, hiszen megadja a felejtés lehetőségét Varga-Damm Andreának, akinek „csak” azt kellene elfelejtenie, hogy a saját közössége elárulta, kisemmizte és teljes frontvonalon indított háborút önmaga és társai ellen. A második „napnyugati” bölcs rögtön bevédi Jakab Pétert, hiszen a „nép” nyelvén beszél, és jobbikos „népnek” manapság a határon túli magyarok elleni hergelés, alapvető ideológiájuk megtagadása és szembe köpése sem drága – kit érdekelnek ilyen apróságok, ha Gyurcsány subájába bújva leválthatjuk a „diktatúrát”? Miért nem látja ezt Farkas Gergely?! A harmadik pedig új választást írna ki, mert Sneider visszaadta a frakciótagságát – sántít a dolog! A fenti szösszenet is jól mutatja, hogy Jakab Péter brancsa, nevezzük Balliknak, nem csak Gyurcsány köpönyege alá bújt be, hanem a DK-t tökéletesen jellemző szektásodás irányába is elindult. A győzelemért semmi sem drága – „előre elvtársak”!

Az, hogy Gyurcsány Ferenc 2020-ban is a magyar politika szerves része lehet, nem köszönhető másnak, csak a folyamatos szektásodásnak és személyi kultusznak, ami – Fábry szavaival élve – Ferenc testvér köré épül. A hithű Gyurcsány-szektásnak 2008 a konjunktúra időszaka, 2006 a „csürhe” feletti igazságtétel pillanata, az őszödi beszéd pedig őszinte és tőről metszett megvilágosodás. A DK szektásodása pedig, bár folyamatosan bővül és erősebb lesz, egyszer eléri határait,

az embereket ugyanis taszítják a tömeges szélsőségek és túlságosan erőteljes, valóságon kívüli identitással rendelkező csoportosulások.

Tömegeket nem lehet szektaként mozgatni, Ferenc testvér politikai szektájából pedig sosem lesz széles körű tömeg – arra viszont pont elég, hogy túléljen, sőt, a szétaprózott magyar ellenzék első számú vezetőjeként kellő hatalmat és vagyont tartson a kezében.

Régen az orosz realizmus nagy alakjai azt mondták, hogy mindannyian Gogol köpönyege alól bújtak ki – így van ezzel a 2020-as magyar ellenzék is. Ferenc testvér köpönyege alá mindenki befér, Jakab Péter pedig tökéletesen megvalósította a Ballik szektásodását. Jakab a tökéletes hordószónok, a menő gyerek bőrdzsekiben, aki a „nép” nyelvén beszél és megmondja a tutit – közben pedig a köréje épülő személyi kultuszra és folyamatos szektásodásra alapozza hatalmát. Farkas Gergely azt írja„Jakab Péter számtalan belső fórumon kijelentette, hogy nem hajlandó jobboldali, nemzeti gondolatokat elmondani beszédeiben, felszólalásaiban, mondván, hogy »azzal baloldali szavazókat riasztanánk el«”, illetve, hogy a pártban „kizárólag a Jakab Péter irányába megnyilvánuló lojalitás az egyetlen fokmérője az előrejutásnak” – szép kilátások nemde?

Jakab azonban tökéletesen megfelel a 2020-as Ballik-tábornak, akik bár folyamatosan apadnak és egyre kevesebb százalékot jelentenek a statisztikai felmérések diagramjain, arra éppen elegek lesznek, hogy személyi kultusztól megrészegülve, Jakab minden ostobaságát két pofára egyék és fenntartsák regnáló hatalmát. A sors érdekes játéka az is, hogy a most a Ballik-frakciót elhagyó trió végignézte nemrég a Toroczkai-féle erőtér felszámolását és kiszorítását, így lett 26 képviselőből 20 a parlamentben – most pedig ez a szám 17-re csökken. A csökkenés itt megállhat vagy folytatódhat, azonban amikor már véglegesen meggyengült a Ballik, akkor Jakab tudja, hova szaladjon apai ölelésért és segítségért: Ferenc testvérhez. Gyurcsány köpönyege alatt pedig ugyanolyan jól ellesznek a mai Ballik-támogatók, mint Jakab ámokfutásának az idején. Az egykor Magyar Gárdát alapító, a 2006-os rendőrterrorban összekovácsolódott brigádból aki tudott, menekült, aki pedig maradt, az nem adhat mást, csak ami a lényege. Ez a lényeg pedig egy olyan Orbán-fóbia, aminek mindent alárendelnek, legyen szó alapelvekről, párttagokról vagy megnyilatkozásokról.

A Gyurcsány-féle szekták fő ereje az Orbán-fóbiában rejlik, ennek a fóbiának azonban végesek a lehetőségei és az eszköztára is.

Egy ilyen fóbia alatt egyesült ellenzék sosem nyerhet, a mostani pártszakadás pedig arra világít rá, hogy még csak a politikai erőteret sem növeli, inkább csökkenti a folyamatos meghasonulás és az ebből eredő belső konfliktusok miatt. Az Orbán-fóbiára nem lehet alapozni, hiszen a szektásodással egyetemben nem nyújt széles és lehetőségekkel teli politizálást – nyújt ellenben túlélést és egy szűk kör feltétlen támogatását. Ameddig pedig ez a támogatás adott, a fizetési csekkek is jönnek a vezetők számláira. 

A Jobbik egy Fidesz melletti erőtér volt, politikai célja pedig a szélsőjobbos, esetleg a Fideszből kiábrándult közönség megszólítása és kiszolgálása lett volna. Erre a tömegre ma Magyarországon lehetne politikát alapozni, hiszen aki szavazna a Jobbikra, az nem fog a gyurcsányos Ballikra szavazni; előbbiből pedig több van, mint utóbbiból. Ezt a rést azonban nem sikerült betölteni, és bár Vona félresiklott néppártosodása után lehetett volna határozott és erős politikával korrigálni a hibát, ez nem sikerült; Jakab pedig az utolsó lehetőséggel is leszámolt – ez nem gond, hiszen itt ki is jött a 2018-as Jobbik foga fehérje.

Azért sajnálom azt a szavazót, aki anno gárdamellényben vonult, ma pedig a DK-s lakossági fórumon kellene puncsot mérnie, miközben Ferenc testvér pólókat dedikál. 

Összesen 112 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már csak azért is, mert az, amit jelenleg a Jobbik képes kínálni (O1G, Szarbán, Mindenszar stb.) azt egy DK vagy fiatalabb kiszerelésben egy Momentum jóval "meggyőzőbben" tudja képviselni.
Semmi ok nem maradt arra, hogy valaki a Jobbikra szavazzon a DK helyett.

1990-től kezdve nagy volt a mozgás a magyar politikában. Voltak érdekes átalakulások, az állampárt hirtelen demokrata lett, a harsányan kommunistázó SZDSZ számára hirtelen szalonképessé váltak a kommunisták. Szakadt az MDF, szakadt a KDNP, a Kisgazdákról levált a saját parlamenti frakciójuk. Mára a baloldalt félretevő MSZP is úgy tűnik, eltűnhet a süllyesztőben, viszont megindult az SZDSZ új formájú felélesztése.

A 2006-os történések után a szavazók az MSZP-SZDSZ jóvoltából csak a Fideszben láttak fantáziát. A Fideszt nem tolták külföldről, nem támogatták ilyen, olyan civilek, de 2006 óta egyre dühösebb ellenszélben, csak a szavazókra támaszkodva folyamatosan felül tudott kerekedni. Neked pedig jobb híján csak az marad, hogy a választókat hibáztasd, az eszedbe sem jut, hogy a másik oldal miért teljesített alul a Fidesszel szemben? Nem vagy különb, mint legújabb üdvöskétek, Karácsony, aki még egyetlen alkalommal sem kereste magában a hibát, mindig, mindent az ellenfélre fogott.

A választók elvhűek, azt választják, aki legközelebb áll a saját értékrendjükhöz. Ha a választott párt ettől eltávolodik, akkor ejtik azt. Így járt a kezdetben igen népszerű SZDSZ, amelytől szavazók százezrei pártoltak el az MSZP szövetség után, és marginális, máson élősködő párttá tették. Akkor vált nyilvánvalóvá, mit képvisel a mai, átértelmezett liberalizmus. Nemcsak a választók számára, a Fidesz számára is.

Az utolsó bekezdés ütős kép. :))))

Igaz, de ez a Jobbik-saga ezerszer erősebb.
A 2000 körüli MDF mégis csak egy langyos jobbközép párt volt, ilyeneket bőven láttunk Nyugaton is a ballib felé gravitálódni.

De a Jobbik... az egész létezése, identitása az MSZP-SZDSZ és Gyurcsány Ferenc antagonisztikus tagadásáb alapult, és verbálisan olyan széljobbra pozicionálták magukat, ami ekkora pártnál kb. európai kuriózum volt, simán rálicitáltak a MIÉP-re...

... és ebből lett mára a Gyurcsány-vezérelte DK-Jobbik-MSZP-Momentum stb. szövetség.

"Azért sajnálom azt a szavazót, aki anno gárdamellényben vonult, ma pedig a DK-s lakossági fórumon kellene puncsot mérnie"

Nem sajnálom. A Zázri-Szaszi-Chanad Mozgalom eleve arra alakult, hogy a FIDESZ-KDNP rengeteg szavazóról leválasszák az "árpádsávosokat", megakadályozzák az alkotmányozó minősített többségét, és pótolják a lebukott, kiesett SzDSz-t. De Feriék ezt is elqrták, a lumpen roncs szavazóikat terelték valójában a Mozgalom felé. A kőhülyék nem tudták a vonalat. A 2018-as 20% is a Heller sejtés alapján lett meg a Mozgalomnak.
Nekem is van egy sejtésem. Dobrevék nagyon be fogják palizni Jákobékat. Kapnak 2..3 bejutó helyet dísznek valahol. Ahonnan kellő időben ki is puccsolják ezeket. Nem látják mi történt a szabad város házában. KariFeri még le sem fotóztatta első kerékpáros bevonulását, már tele volt a Városháza dobrevistákkal fizetős helyeken. KariFeri jele az óvodában ásó volt.

Hát, le is nézheted őket, de azért te is közéjük tartozol.

Egy dolog volt az, amikor a Fideszben közös érdekek mentén, az átalakulás előtt elfogadták Soros támogatását, aztán más dolog volt az, amikor azt mondták, hogy ennek ellenére nem érzik úgy, hogy Soros egy életre, kilóra megvette őket, és már csak az általa elvárt úton lehet haladni. Soros viszont így gondolta, ennyit a filantrópról.

Ami pedig az Adenauer alapítványt illeti, nem csak Sorosnak volt joga differenciáltan jótékonykodni. De most ugyanígy gondolkodnak az EU balliberálisai, azzal tetézve, hogy ők nem adományokat akarnak megvonni, hanem szerződésben leírt, pontosan körülírt gazdasági szempontok szerint járó pénzeket.

Ne sajnáld, még akkor sem, ha tőled csupán ennyire futja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés