A rendes bírósági működés visszaállítását kéri a Kúria elnöke

2020. május 25. 17:32
Ezt kéri továbbá Polt Péter, és az OHB elnöke is.

A rendes bírósági működés visszaállítását kéri a Kúria elnöke, az OBH elnöke és a legfőbb ügyész

Darák Péter, a Kúria elnöke, Polt Péter legfőbb ügyész és Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke az Igazságügyi Minisztériumnak címzett levélben kérte, hogy a rendkívüli jogrend megszűnésével mielőbb kerüljön sor a rendes ítélkezési rend visszaállítására – tudatta a Kúria hétfőn közleményben. A levélről szóló tájékoztatás a Kúria hétfői – internetes videokonferencia keretében tartott – teljes ülésén hangzott el, a tanácskozáson részt vett Polt Péter és Senyei György is.

A Kúria elnöke az ülésen kiemelte: az igazságszolgáltatást érintő törvénymódosítások rávilágítanak arra, hogy „a klasszikus igazságszolgáltatási és jogegységesítési feladatok ellátása mellett a jogalkotó azzal bízza meg a Kúriát, hogy valamennyi szakágat tekintve Magyarország legfőbb igazságszolgáltatási szerve maradjon és a jogegység irányítása terén alkotmányos helyzete erősödjön”. Darák Péter kitért arra is, hogy a statisztikai adatok szerint sikeres évet zárt a Kúria. A folyamatban lévő ügyek száma jelentősen csökkent, és az elhúzódó ügyek csökkentésében is sikerült előre lépni.

A perek időtartamának további csökkentése a 2020-as év hangsúlyos feladata.

Kónya István, a Kúria elnökhelyettese beszámolójában elmondta: a legfelsőbb bírói fórum veszélyhelyzet idején is zökkenőmentesen ellátja ítélkezési és joggyakorlat-egységesítési feladatait. A Kúria elnökhelyettese vezeti azt a háromtagú válságstábot, amely március óta nyomon követi a kormány és az egészségügyi szervek által kiadott eljárásrendeket, tájékoztatókat, továbbá tartja a kapcsolatot az OBH-val és a társszervekkel. Patyi András, a Kúria tanácselnöke elmondta: a Kúria felkészült a jogegységi panaszok kezelésére. A cél, hogy azok elbírálása egységes és az állampolgárok számára átlátható módon folyjék.

Patyi András kiemelte: szükség lesz jogalkotói beavatkozásra bizonyos kérdések tisztázása, a jogegységi panaszok gördülékeny elbírálása és megfelelő kezelésük érdekében. A Kúria bírái online szavazatukkal véleményezték a Kúria Polgári Kollégiumának vezetésére kiírt elnökhelyettesi pályázatot, és kiemelkedő többségük támogatta Böszörményiné Kovács Katalin pályázatát – tudatta közleményben a Kúria.

(MTI)

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Büntetlen előéletű, 30 életévet betöltött polgárok vádesküdtszéke.
5 év alatti bűncselekményeknél 3-6 fő.
5 év feletti bűncselekményeknél 12 fő.
Döntés, a klasszikus szabályok szerint: bűnös - nem bűnös.
Semmi nem fogja megoldani az igazságszolgáltatást, csak ez.
Minden más kísérlet a magyar nemzet tönkretétele, felszámolása.

A BÍRÁKAT KI ELLENŐRZI?
A BÍRÁK KINEK TARTOZNAK FELELŐSSÉGGEL?
A BÍRÁK SELEJTJE - IGAZSÁGTALAN ÍTÉLETE - HOVA KERÜL?

FASIZMUS×BOLSEVIZMUS=EZ A LIBERALIZMUS, a liberális bíráskodás..
A Soros-érzékenyítette bírói kar, a történelem felszámolására.
A barnított, színes ember létrehozására, 70 IQ középaránnyal.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés