Fidesz: Karácsony cserbenhagyta a Pesti úti idősotthon lakóit!

2020. május 24. 18:17
Mostanáig már 45 lakó meghalt és 310 fertőződött meg az idősotthonban.

„Karácsony Gergely cserbenhagyta a Pesti úti idősotthon lakóit” – hangsúlyozta a Fidesz frakcióvezető-helyettese az MTI-hez vasárnap eljuttatott videónyilatkozatában.

Böröcz László azt mondta: „borzalmasabbnál borzalmasabb hírek” jönnek a Pesti úti idősotthonból. Mostanáig már 45 lakó meghalt és 310 fertőződött meg az idősotthonban. Kiemelte: a hozzátartozók egyre rémesebb dolgokról számolnak be. Megerősítették, hogy az idősek orvosi ellátás nélkül voltak, nem figyeltek rájuk megfelelően. Most az is kiderült, hogy a járvány kitörésekor sok lakót kiszáradva, elhanyagoltan és alultápláltan szállítottak kórházba. „Nem csak az orvosi felügyelettel van gond, hiszen feleannyi ápoló és gondozó van az idősotthonban, mint amennyi szükséges lenne” – közölte a fideszes politikus.

„Karácsony Gergelytől mégis csak magyarázkodást, hárítást hallunk, és másra mutogatáson kívül nem tesz semmit hetek óta” – fogalmazott Böröcz László, hozzátéve: pedig most már egyértelmű, hogy Karácsonyék nem készítették fel az idősotthont a járványra és nem hozták meg időben a szükséges döntéseket. „Amikor az első fertőzések voltak, Karácsonyék akkor sem cselekedtek sőt, az időseket elhanyagolják, és méltatlanul bánnak velük. Ez egyszerűen elfogadhatatlan” – jelentette ki Böröcz László.

(MTI)

Összesen 112 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tehát arra gondolsz, hogy a válsághelyzet kezdetekor ki kellett volna onnan rúgni mindenkit, és a hadseregnek megszállni az összes idősotthont? Vagy elképzelhető, hogy van más törvényértelmezés is? Elképzelhető esetleg, hogy az állam dolga számon kérni, ha az ott dolgozók mindent elbaltáznak? Mert akkor minden OK, jelenleg pont ez történik.

Semmiféle aggodalom nem látszik Gergőn!

És úgy gondolod, hogy a védőfölszereléseken múlt? Nem esetleg azon, hogy a vírusgyanús időseket nem tartották külön a többiektől? Már csak mert a Pesti úti otthon tényleg országos mélypont.

És mi lett volna, ha nem várják meg, hogy több száz beteg legyen? Egész sok helyen sikerült...

Amennyiben a kórházból visszaszállított betegeket gondolsan elszigetelték, és betartottak minden előírást, akkor valóban: vannak tömegszerencsétlenségek is. Majd a rendőrség eldönti.

De semmi olyan hírt nem hallottam, hogy megkísérelték volna a kórházból visszaküldött betegek elkülönítását.

Ehelyett a sírás ment, hogy a kórházból teszt nélkül engedték ki a betegeket. Mintha a kórház dolga lenne a karantén (mert ugye anélkül a teszt szart sem ér, hiszen 2 negatív teszteredmény az egy hét is lehet).

Komolyan nem unod a szerecsenmosdatást?

Amennyire én megismertem a sztorit, és amin őszintén - tehát FIDESZ-médiától függetlenül - fölháborodtam, az ez a folyamat:

- Az idősotthont a kórházból visszaküldött betegek fertőzték meg.
- Az első hetekben csak néhányan voltak, akik nem koronavírus miatt kerültek a kórházba
- Az idősotthon és Karácsony egyesült kommunikációja szerint a kórháznak kötelessége lett volna csak negatív teszt után kiadni őket.

Namost, kérem gyalázattal, ez egy db. baromság.

A kórház (ahol vírusos betegeket ápolnak), veszélyes hely. Egy ilyen veszélyes helyen a negatív teszteredmény sem jelent biztonságot, mert amíg elkészül, addig is bőven megfertőződhet a tesztelt személy. Hacsak olyan egyéni karanténba nem teszik, ami egy sokágyas szobákkal ellátott kórházban rendszerszinten elképzelhetetlen. Nincs olyan kórházi kategória, hogy "idősotthonból jövő, tesztelendő beteg". Esetleg azt lehet megoldani, hogy "alkalmatlan, feladata ellátására képtelen idősotthonból jövő, tesztelendő beteg". Ehhez a Pesti úti Idősotthon vezetésének nyilatkoznia kellett volna arról, hogy "mi képtelenek vagyunk a ránk bízottak gondozására". Ha egy ilyen nyilatkozat megszületik, utána természetesen más eljárásokra van szükség a kívülállók részéről. De nem született ilyen nyilatkozat, így maradjunk annyiban, hogy a kórházaktól rendszerszinten nem várható el a mindenféle okokból kórházba került betegek koronavírus-tesztelése.

Ha ezt egy idősotthon felfedezte (a Pesti úti Otthon vezetése nem fedezte föl), akkor el kell gondolkodnia azon, hogy ő alakítson ki karantént kifejezetten a kórházból hazaküldött betegeknek.

Ha ezt megtette, de a koronavírus más okból, pl. egy fertőzött ápoló miatt betör, azt szerencsétlenségnek nevezik.

Ha viszont egyetlen karanténba tett idős személyt sem tudnak megmutatni a külvilágnak, az azt jelenti, hogy felelőtlenül álltak hozzá a járványhoz, és semmit nem tettek a kockázatok csökkentése érdekében.

Én minden kommunikációs hülyéskedés mögött ezt látom.

Ja, még a "lehetetlen"-szóról. Nem mindegy, hogy ki állítja az elkülönítés lehetetlenségét.

Ha egy olyan intézményvezetés állítja, amely föl tud mutatni 10 idős személyt, akit ilyen és ilyen előírások mellett szobafogságra ítéltek, mert frissen jöttek a kórházból, de erre a vírus mégis végigsöpört az intézményen, akkor azt mondom, hogy OK, megpróbálták.

Ha eleve eldöntötték, hogy "ez lehetetlen, nem is a mi dolgunk", akkor "anyátokkal is így bántok?"

Annyiban valós a lelet, hogy Bodnár itt más mond, mint itt:

https://hirtv.hu/magyarorszage..

Ettől még nyitott a kérdés, hogy hogyan kezdett bele az otthon a járványkezelésbe. Azok a karanténzónák kezdettől fönnálltak-e? Ugyanis az első napok a döntőek. Amikor még csak egy-két gyanús eset van. Volt-e automatikusan karantén kezdettől mindenkinek, aki kórházból jön? Stb.

Másik kérdés, szituációs játék. Idősotthont vezetsz Piripócson. Megtudod, hogy rád testálnak egy egészséges beteget a Pesti úti Idősotthonból. Tesztjei, amik az otthonban készültek, tökre rendben vannak. Mit csinálsz?

Ha múködik az életösztönöd, akkor két hétre karanténba dugod az illetőt, és csak űrruhában engeded, hogy bárki közeledjék hozzá.

További problémák, hogy a sajtóban miért nem az idősotthoni karanténzónákról van szó? Miért a kórházi tesztelésen pörög minden komcsi? Talán mert annak a megléte vagy hiánya nem önkormányzati kérdés?

Ebben a helyzetben jelezni kell a fenntartónak, hogy a karanténkapacitás túl kicsi. De persze az ennek erősen feltétele, hogy a karanténban tartott betegek száma nem zérus. Szóval hogy berendezett az az intézmény karanténszobát, el is kezdte használni, dehát betelt, ilyen a zélet. Ha véletlenül senkit nem tettek karanténba, merthogy úgyis reménytelen, akkor megint ott tartunk, hogy alkalmatlanok az idősek felelős gondozására.

Hát, az élethez szerencse is kell. De a szerencséhez meg személyiség, aki élni tud vele.

Nem mond ellent. A kórházigazgató már jóval a botrány kirobbanása után járt ott, amikor az intézmény fele "karanténzóna" lett, és a probléma kezelhetetlenné vált.

Én meg eleve a járvány kezdetén kialakított karanténprotokollra kérdeztem rá. Pl. arra, hogy "Ha valaki kikerül az intézetből, kórházba vagy akárhová, és visszahozzák, csak két hét elkülönítéses megfigyelés után engedhető vissza a többiek közé". Fideszpropi vagy sem, a debreceni polgi eldicsekedett azzal, hogy ők pl. kialakítottak egy ilyen karanténprotokollt, és nem is volt idősotthoni fertőzésük.

Mint talán hallottál róla, egy járványban nem minden nap egyforma. Az első napok azok, amikor még esetleg kezelhető a dolog, és kialakítható egy fenntartható életrend. Ha nem jön össze, akkor összeomlás van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés