Trópusi betegségek ütötték fel fejüket Európában a klímaváltozás miatt

2020. május 19. 9:27
A klímaváltozás nem felelős a Covid-19 feltűnéséért.

A Climate Now eheti adásában riporterünk, Jeremy Wilks azt firtatta, vajon a klímaváltozás miatt jobban fenyegetik-e a betegségek az európaiakat. Az epizódot a Copernicus Klímaváltozási Szolgálatának adataival kezdtük, számol be az Euronews.

Áprilisban meleg és szárazság volt Európa nagy részében. A hőmérséklet 1,3 Celsius fokkal volt magasabb az iparosodás előtti átlaghőmérsékletnél. Így a 2016-os és az idei év áprilisa váltak a valaha mért legmelegebb áprilisokká.

Miközben milliók voltak otthon, néhány helyen alig esett az eső. A rózsaszín területeken az átlagosnál nagyobb volt a szárazság. A jobboldali grafika a talaj nedvességét mutatja – a piros szín azt jelzi, hogy a talaj felső rétege szárazabb volt, mint az ilyenkor szokásos.

De nem mindenhol ugyanaz a helyzet. A fenti baloldali grafikonon látszik, hogy az Ibériai-félszigeten nedvesebb volt az időjárás, mint az áprilisban megszokott.

Az április a napsütés terén is rekordot állított fel néhány európai országban, például az Egyesült Királyságban és Németországban.

Nézzük az európai ellentmondásokat! A piros vagy rózsaszín azt jelzi, ha valahol naposabb volt az időjárás. Néhány helyen kétszer annyit sütött a nap, mint az szokásos, Skóciában például 60 százalékkal.

Mivel sokan aggódnak most az egészségük miatt, megvizsgáljuk, a klímaváltozás növeli-e bizonyos betegségek kockázatát. Riporterünk, Per Bergfors Nyberg egy vezető szakértővel találkozott Stockholmban.

Sokan azt firtatják, vajon a koronavírus eltűnik-e nyáron, mint a szezonális influenza? Erről az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ professzorát, Jan Semenzát kérdeztük.

„Ezt senki nem tudja” – állítja a professzor. „Ez egy új vírus, szóval nem tudjuk, hogyan fog viselkedni egy másik évszakban. Amit tudunk, az az, hogy a többi koronavírus, amely a lakosság körében kering, télen tetőzik, nyáron pedig eltűnik. Reméljük, hogy az új koronavírus ugyanígy fog viselkedni, de egyelőre szkeptikusak vagyunk, valóban ez fog-e történni.”

A klímaváltozás nem felelős a Covid-19 feltűnéséért. Ugyanakkor a globális felmelegedés megnöveli más betegségek kockázatát, köztük a Vibrio nevű baktériumét, amely burjánzik, amikor a Balti-tenger felmelegszik.

„Ilyenkor ha valaki bemegy a vízbe, és van a testén seb, az elfertőződhet. De akár hasmenést, bélhurotot vagy fülfertőzést is kaphat. Ezek a baktériumok elég veszélyesek, mert például egy seb elfertőződése vérmérgezést okozhat, ennek pedig éppen olyan a halálozási aránya, mint az ebolának. Szóval ebbe az ember belehalhat” – fest riasztó képet a helyzetről Jan Semenza.

(Euronews)

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A migránsok immunrendszere irtja az európai betegségeket, ezért: ha nem jönnének a trópusokról, sokkal-sokkal több lenne a trópusi betegség az EU-ban.
Ha a Soros-prostifiúk és -prostilányok NGO-i nem folytatnák harcukat: Európa valóságos trópusibetegség-fertő lenne...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés