A Beneą-dekrétumok problémájának megoldása nem tűr halasztást

2020. május 19. 12:38

LMP
MTI-OS
Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a kollektív bűnösség elvét megalapozó jogfosztásokkal óriási hátrányok érik magyar honfitársainkat.

„Mint ismert, a strasbourgi Emberi Jogok Bírósága a mai napon elmarasztalta Szlovákiát: az ügy előzménye a Beneą-dekrétumokhoz kapcsolódik. Az LMP határozott meggyőződése, hogy a dekrétumok rendezetlensége toxikusan hat a szlovák közéletre, de különösképpen a magyar-szlovák együttélésre.

A felvidéki magyar állampolgár panaszos ellen a szlovák állam indított eljárást, miszerint a tulajdonában álló erdőt a Beneą-dekrétumok alapján el kellett volna kobozni. A hosszas jogi eljárás után a szlovák Legfelsőbb Bíróság kimondta: a földet valóban el kellett volna kobozni, hiszen ezt a »kötelezettségét« a szlovák államnak utólag is érvényesítenie kell. Most az Emberi Jogok Bírósága megállapította, hogy az egész procedúra során nagymértékben sérült az igazságos eljáráshoz való jog.

Az ügy tökéletes lakmuszpapírja annak, hogy a Beneą-dekrétumok közjogi és politikai megoldása nem tűr halasztást, a magunk részéről pedig elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a kollektív bűnösség elvét megalapozó jogfosztásokkal óriási hátrányok érik magyar honfitársainkat.

Politikai közösségünk felszólítja a külügyminisztériumot, hogy kezdjen érdemi tárgyalásokba a jogfosztások leállításával kapcsolatban és érvényesítse a magyar nemzeti érdekeket. Különösen fontos a kisebbségvédelem európai értékeinek hangsúlyozása, hiszen a Beneą-dekrétumok olyan sötét időkre emlékeztetnek mindannyiunkat, amelyeket 2020-ban már a szlovák társadalom is el akar felejteni.

Ungár Péter országgyűlési képviselő, LMP”

(MTI-OS)

 

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

...Az LMP határozott meggyőződése, hogy a dekrétumok rendezetlensége toxikusan hat a szlovák közéletre, ..

Akkor oda kell menni megmondani nekik.

Van egy stabil alapokon álló külpolitikánk. Először mindig azzal foglalkozunk, ami összeköt, segít. Aztán mindennek eljön a maga ideje. Ungár meg sem várta, mit mondanak a szlovákok.
Nyugodtan menjen oda, aztán beszéljen, ne mást akarjon küldözgetni maga helyett. A külpolitika más tészta, mint a belpolitika.

Nekem is van egy érzésem, hogy a kapcsolat nem javulna, de biztosan romlana az LMP beavatkozásával.

Realitás érzék? következmény elemzés? Ár-érték arány? Külügyminisztérium, rögtön?

Egy kicsi, három százalékos párt ne szóljon bele a nagyok dolgába.

A németek miért hallgatnak a Benes dekrétumokról?
Az EU-t meg sem kérdem...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés