Közeledik a járvány vége Európa-szerte

2020. május 16. 20:37
Spanyolországban és Olaszországban is jelentősen csökkentek a számok.

Spanyolországban az egészségügyi minisztérium szombati jelentése szerint a halálozási ráta a két hónappal ezelőtti szintre csökkent, 102-en hunytak el az új koronavírus okozta fertőzés következtében az elmúlt 24 órában. Jelentősen csökkent a halottak száma Olaszországban is. A spanyol szaktárca napi összesítése szerint a SARS-CoV-2 nevű vírus eddig 27 563 emberéletet követelt, de több mint 146 ezren már felépültek a fertőzésből. A legmegbízhatóbbnak tartott PCR-teszttel 230 698 embernél szűrték ki a fertőzést, 539 esetben az elmúlt egy nap során. Ellenanyag-vizsgálattal további 45 807 alkalommal azonosítottak már lezajlott fertőzést.

Olaszországban a mindennapi élet hétfőre tervezett újraindulása előtt a járványgörbe lefele ível, kivételt továbbra is Lombardia jelent. Országosan százötvenhárommal emelkedett a halottak egy nap alatti száma a polgári védelem szerint, és így is elérte a 31 763-t. Utoljára május 4-én volt az elhunytak száma kétszáz alatt. Az aktív fertőzöttek száma több mint ezernyolcszázzal csökkent a korábbi több mint négyezer napi maximum után. Németországban a Robert Koch járványügyi intézet (RKI) adatai szerint szombatig 173 772 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t, ami 620 esettel több az egy nappal korábbinál. A gyógyultnak minősülő, vagyis azon igazolt fertőzöttek száma, akik már átestek a fertőzésen, 900-zal 152 600-ra emelkedett.

A vírus okozta betegségben (Covid-19) 7881 igazolt fertőzött halt meg, ez 57-tel több az egy nappal korábbinál. Az országban ismét ezrek tüntettek a koronavírus-járvány lassítására bevezetett kormányzati korlátozások ellen szombaton. Nagyobb megmozdulások Berlinben több helyen is voltak, és ezres nagyságrendben vonultak az utcára a járványügyi szabályokat elutasító tüntetők Münchenben és Stuttgartban is. Nagyon korlátozott mértékben és feltételesen újraindulhat júniustól a tanítás a koronavírus-járvány miatt bezárt nagy-britanniai iskolákban – mondta szombaton a brit oktatási miniszter. Gavin Williamson, aki a szokásos napi kormányzati sajtótájékoztatót tartotta a Downing Streeten, elmondta: ha a koronavírus-fertőzési ráta tovább csökken, június 1-jétől az általános iskolák nulladik, első és hatodik osztályos tanulói visszatérhetnek iskoláikba.

Az angol-walesi közoktatási rendszerben a nulladik osztály – reception class – gyakorlatilag az óvoda utolsó évének felel meg és 4-5 éves gyerekek járnak oda. Az első osztályba az 5-6, a hatodik osztályba a 10-11 éves gyerekek járnak. Oroszországban mind abszolút értékben, mind az arányait tekintve (3,5 százalék) a legalacsonyabb napi növekmény volt május eleje óta. Az elmúlt egy nap alatt 9200-zal 272 043-ra emelkedett az igazolt fertőzések száma a szombaton nyilvánosságra hozott hivatalos adatok szerint. Az új esetek 44,8 százaléka tünetmentes. Oroszországban jelenleg 206 340 aktív esetet tartanak nyilván. Moszkvában, ahol a kimutatott fertőzések száma 3505-tel 138 969-re emelkedett, a napi növekmény immár ötödik napja 5 ezer alatti. A halottak száma 74-gyel 1432-re, a gyógyultaké 1470-nel 26 032-re nőtt.

Csehországban már több mint két hete jóval száz alatt van a napi igazolt koronavírus-fertőzések száma és csökken a halottaké is. A fertőzöttek több mint kétharmada pedig már felgyógyult betegségéből – derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján szombaton délelőtt megjelent közleményből. Ukrajnában ismét gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, szombatra egy nap alatt 528 új fertőzéses esetet azonosítottak azután, hogy az elmúlt napokban a napi növekedés már 400-500 közé esett vissza – derült ki az egészségügyi minisztérium által közölt adatokból. Az újonnan regisztráltakkal az azonosított fertőzöttek száma elérte a 17 858-at az országban. A betegségben elhunytak száma az elmúlt 24 órában 21 újabb halálos áldozattal 497-re nőtt. Eddig 4906-an gyógyultak fel, közülük előző nap 433-an. Ukrajnában az egészségügyi dolgozók közül eddig már 3512-en fertőződtek meg és 25-en haltak bele a betegségbe.

A világban 4 542 752-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 307 696, a gyógyultaké pedig 1 637 068 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli összesítése szerint. Egy nappal korábban 4 443 597 volt a regisztrált fertőzöttek száma, míg a halálos áldozatoké 302 452, a gyógyultaké pedig 1 588 353. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek.

(MTI)

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyon messze állnak tőlem a konteók, de szinte mintha vezényszóra csengene le a járvány Európában.

Ebben a járványban a kezdetektől sok minden nem "klappol", gondolom nem is fogunk tisztábban látni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés