Szijjártó: Orbán Viktor pénteken telefonon egyeztet a kínai elnökkel

2020. május 14. 16:39
A külügyminiszter elmondta, hogy eddig 121 repülőgép szállított az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközöket, maszkokat, kesztyűket, védőruhákat, lélegeztetőgépeket Magyarországra Kínából.

„Eddig 121 repülőgép szállított az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközöket Magyarországra Kínából” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az MTI-nek.

A tárcavezető Vang Ji kínai külügyminiszterrel egyeztetett és a megbeszélésről beszámolva kifejtette: köszönetet mondott kollégájának azért a segítségért, amelyet a kínai hatóságok nyújtottak Magyarországnak az egészségügyi védekezés sikeréhez szükséges eszközök beszerzésében. Közölte: eddig 121 repülőgép szállított az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközöket, maszkokat, kesztyűket, védőruhákat, lélegeztetőgépeket Magyarországra Kínából. „A szállítások az elkövetkező hónapokban is folytatódnak” – tette hozzá.

Kiemelte: Magyarország és Kína gazdasági együttműködése továbbra is jól fejlődik,

az elmúlt három évben 9 nagy kínai beruházás érkezett Magyarországra, és ma már a kínai vállalatok az egyik legjelentősebb beruházási értékkel rendelkeznek Magyarországon.

Hozzáfűzte: a kínai cégek mind magas színvonalú, modern technológiát hoznak az országba. Szijjártó Péter kitért arra: a magyar gazdaság új dimenzióba léptetésében fontos szerepet játszik a digitalizáció, az 5G-technológia. „Tavaly ősz óta Budapest belvárosában is használható az 5G-hálózat, és a Vodafone-nak ezt a hálózatát a Huawei építette ki itt” – mutatott rá.

Emlékeztetett: sikerült aláírni a Budapestet Belgráddal összekötő vasútvonal modernizálásáról szóló megállapodást is, így a pénzügyi fedezet is adott ennek a fontos beruházásnak a megvalósítására. „A beruházással Magyarországon keresztül vezet majd a legrövidebb, leggyorsabb út a görög kikötőkbe érkező kínai árucikkeknek Nyugat-Európa felé” – magyarázta. A külügyminiszter azt is elmondta, hogy a két ország pénzügyi együttműködése jól alakul, hiszen a Magyar Nemzeti Bank és a kínai jegybank között kiváló az együttműködés, és abban állapodtak meg, hogy ezt bővítik a jövőben. Megjegyezte: pénteken Orbán Viktor miniszterelnök és a kínai elnök is egyeztet telefonon, és most ezt a megbeszélést is előkészítették.

(MTI)

 

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Merkelre gondoltál, ugye?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés