A francia kormány 18 milliárd eurós mentőcsomaggal támogatja a turizmust

2020. május 14. 15:52
„A turizmus feltehetően a modern történelem legnehezebb próbatételével áll szemben, miközben a francia gazdaság egyik zászlóshajója. A megmentése ezért nemzeti prioritás” – mondta a miniszterelnök az ágazat jövőjéről tartott tárcaközi egyeztetést követően.

A francia kormány hitelek és befektetések formájában 18 milliárd eurós kötelezettséget vállal a költségvetés terhére, ami „példa nélküli, hatalmas és szükséges” – hangsúlyozta Edouard Philippe. A turizmus mielőbbi újraindítása érdekében a kormányfő jelezte, hogy a „franciák júliusban és augusztusban belföldön elutazhatnak nyaralni”, de nem zárta ki, hogy helyi szinteken nyáron is lesznek korlátozások a járványhelyzet függvényében.

A vendéglátóhelyek megnyitásáról május utolsó hetében dönt a kormány. A miniszterelnök elmondta, hogy a vírus által kevésbé veszélyeztetett – zöld színnel jelölt – övezetbe tartozó megyékben feltehetően június 2-án megnyithatnak az éttermek, kávézók és bárok, amennyiben a járványhelyzet nem romlik. A tájékoztatón Edouard Philippe nem szólt a külföldi turistákról, jóllehet az Európai Bizottság szerdán azt ajánlotta a tagállamoknak, hogy a szükséges egészségügyi óvintézkedésekkel tegyék lehetővé az idegenforgalmi vállalkozások számára, hogy a hónapokig tartó lezárások után tevékenységük újraindulhasson.

A francia kormány egy héttel ezelőtt jelezte, hogy a jelenleg érvényben lévő belépési korlátozásokat a határokon legalább június 15-ig meghosszabbítja, de a schengeni övezetből érkezőknek nem vezet be kötelező karantént. A turizmus a francia GDP 7 százalékát teszi ki, és mintegy 2 millió munkahelyet biztosít. Az idegenforgalom a március 17-én életbe lépett szigorú kijárási korlátozásokkal teljesen leállt, bezártak a szállodák és a vendéglátóhelyek, a határzár miatt pedig az utazásokat lemondták. A miniszterelnök jelezte, hogy az állam legalább szeptember végéig átvállalja az idegenforgalomban kényszerszabadságon lévő munkavállalók fizetésének fedezését a munkahelyek megtartása érdekében, és emlékeztetett arra, hogy a teljes ágazat, mintegy 50 ezer vállalkozás igényelte március közepe óta a bérpótlékot az alkalmazottainak.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés