Washington kínai hackertámadások veszélyére figyelmezteti az amerikai egészségügyet

2020. május 13. 18:49
Az FBI közölte, hogy az amerikai hatóságok a kínai kormányzathoz köthető „kiberszereplőket és nem hagyományos adathalászokat figyeltek meg.

Kínai hackertámadások veszélyére figyelmeztette az amerikai egészségügyet szerdán az Egyesült Államok belbiztonsági minisztériuma és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).

 A tárca és az FBI kiberbiztonsággal foglalkozó részlegei szerint Kína „valószínű célkeresztjében” vannak az ország azon intézményei – kórházak, kutatóintézetek, egészségügyi szolgáltatók, patikák –, amelyek a koronavírus-járványra adandó válasszal foglalkoznak. „Kína próbálkozásai komoly fenyegetést jelentenek” – fogalmaztak a szerdai közleményben, jelezve, hogy a lehetséges érintetteknek „meg kell tenniük a szükséges lépéseket (számítógépes) rendszereik védelmében”. Egyben felszólították ezen intézményeket, hogy bármilyen gyanús jelről azonnal tájékoztassák az illetékes szerveket.

Kifejtették, hogy az amerikai hatóságok a kínai kormányzathoz köthető „kiberszereplőket és nem hagyományos adathalászokat figyeltek meg, amint értékes szellemi tulajdont és adatokat próbáltak törvénytelenül megszerezni oltóanyagokkal, gyógymódokkal és vírustesztekkel kapcsolatban”. Mindez a kommüniké szerint „veszélybe sodorja a biztonságos és hatékony kezelési lehetőségeket”.

Amerikai sajtójelentések szerint az utóbbi napokban többször is felhívták a figyelmet arra, hogy kínai hackerek megpróbálnak hozzáférni a Covid-19-re vonatkozó amerikai kutatásokhoz.

Washingtoni tisztségviselők többször jelezték a nyilvánosság előtt is, hogy egyre több számítógépes támadás ér kormányzati hivatalokat és egészségügyi intézményeket egyes országok és bűnözői csoportok részéről.

(MTI)

 

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés